Капан или защита: Ще има ли имунитет за Путин на срещата на БРИКС

7063
Капан или защита: Ще има ли имунитет за Путин на срещата на БРИКС
Снимка: Getty Images

Властите на Южна Африка заявиха, че ще предоставят дипломатически имунитет на участниците в двете срещи на БРИКС, включително и на руския диктатор Владимир Путин, който се издирва от Международния наказателен съд в Хага. 

Според документа имунитетът ще действа по време на срещата на министрите на външните работи в рамките на БРИКС, където влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР. Срещите ще се проведат на 1 и 2 юни в Кейптаун, а имунитетът ще обхване и срещата на върха на ръководителите на страните от БРИКС, която ще се състои от 22 до 24 август.  

Путин ще получи имунитет за срещата на БРИКС в Южна Африка

Руският диктатор Владимир Путин ще може да пътува до Южна Африка за срещата на върха на БРИКС през август тази година, без да се страху...

"Имунитетите се предоставят на конференцията, а не на конкретни лица. Те са предназначени за защита на конференцията и нейните участници от юрисдикцията на приемната страна по време на провеждането на конференцията", поясниха властите на ЮАР. Те допълниха, че това е "стандартна процедура, която се провежда за всички международни конференции и срещи на върха, независимо от нивото на участие."

Властите на ЮАР уточниха още, че предоставянето на имунитет за срещите на БРИКС не отменя "никоя заповед, която е издадена от всеки международен трибунал по отношение на който и да е участник в конференцията."

Според специалиста по международно право Станислав Дмитриевский изявлението на ЮАР е двусмислено. По думите му формулировката им може да се тълкува по следния начин: "Ние гарантираме на всички участници имунитет от всякакво наказателно преследване, включително международни съдилища и трибунали. Разбира се, това не отменя издадените от тези съдилища заповеди за арест, ние просто няма да ги изпълняваме по време на конференцията." Но може да се прочете и така: "Ние гарантираме на всички участници в конференцията имунитет, освен онези, спрямо които международните трибунали и съдилища са издали заповеди за арест."

Възниква колизия между двете норми - нормите за традиционния дипломатически имунитет и нормите на Римския статут за лишаването от този имунитет. 

По искане на САЩ: Южна Африка разследва дали се изнасят оръжия за Русия

Президентът на Южна Африка - Сирил Рамафоса - назначи комисия, която да разследва твърденията на САЩ, че на руски кораб са били натовар...

"Отчитайки някои правни тънкости ЮАР може да даде приоритет на едната група норми или на другата. Но от текста не се разбира какво точно са решили", обяснява експертът. Възможно е ръководството на ЮАР преднамерено да подава двусмислено послание, "което всяка от заинтересованите страни да тълкува, както й се иска", пише "Важные истории".

Лошата новина е в това, че световната общност няма много варианти за реакция, освен да размаха пръст. Международният наказателен съд може да излезе с решение, че държавата е нарушила задължението си да сътрудничи със съда. Но това ще изглежда като поредното "ние сме много обезпокоени", т.е. няма да има особени последствия за ЮАР ", коментира Наталия Секретарева, ръководител на юридическия департамент на Центъра за защита човешките права "Мемориал", която припомня, че през 2015 година ЮАР не изпълни задължението си да задържи президента на Судан Омар ал-Башир.

Реакцията в ЮАР

Най-голямата опозиционна партия в ЮАР "Демократичен алианс" съобщи, че е подала официално искане към Върховния съд да се задължат властите да арестуват Путин, ако той се окаже на територията на ЮАР. В партията отбелязват, че техните действия са опит да се предотврати повторението на ситуацията с ал-Башир. В заявлението се отбелязва, че окръжният прокурор вече е образувал иск с настояване да се осигури изпълнението на необходимите процедури, ако властите получат съответното искане от Международния наказателен съд за ареста на президента на Русия.

Заради Путин: Южна Африка се оттегля от Международния наказателен съд

Южна Африка трябва да напусне Международния наказателен съд (МНС), това заяви президентът Сирил Рамафоса. През март МНС издаде заповед...

Путин ще получи имунитет за срещата на БРИКС в Южна Африка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com