Южна Африка се плаши, че трябва да арестува Путин. Лавров няма да го замести на срещата на БРИКС

3360
Южна Африка се плаши, че трябва да арестува Путин. Лавров няма да го замести на срещата на БРИКС
Снимка: Getty Images/Guliver

Срещата на върха на БРИКС през август продължава да е разгорещена тема за дискусии, тъй като домакинът Южна Африка спазва основополагащия документ на Международния наказателен съд, т.е. би трябвало да арестува руския диктатор Владимир Путин на своя територия.

Последната новина е, че Москва е отказала призива на южноафриканския президент Сирил Рамафоса държавният глава Владимир Путин да бъде заместен на срещата от руския външен министър Сергей Лавров.

"Нов световен ред": Ще има ли БРИКС собствена валута?

Напоследък темата за създаването на валутата на БРИКС, която да замени долара, изведнъж рязко се актуализира. Причината е ясна: америка...

"Наясно сме, че сме обвързани с Римския статут (основния документ на МНС - бел. ред.), но не можем да поканим някого и след това да го арестуваме. Бихме били щастливи, ако Путин не дойде", заяви южноафриканският вицепрезидент Пол Машатиле, цитиран от NEXTA.

От Южна Африка по-рано дойде информация, че всичките петима лидери на страните от БРИКС, т.е. Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, ще участват в предстоящата среща на върха. Eyewitness News цитира Ставрос Николау от Бизнес съвета на БРИКС, който заяви: "Очаквайте редица държавни глави. Но важното е, че петимата държавни глави от БРИКС ще присъстват на форума".

ОЩЕ: Южна Африка: Путин ще присъства на срещата на БРИКС през август

Междувременно руската информационна агенция ТАСС, която е под контрола на Кремъл, цитира говорителя на Путин - Дмитрий Песков, който намекна, че диктаторът може да се включи в срещата онлайн: "Форматът на участието на Путин в срещата на върха на БРИКС все още не е определен, обсъжданията продължават".

Макрон се надява да участва в срещата на върха на БРИКС

Френският президент Еманюел Макрон се надява да присъства на срещата на върха на БРИКС, насрочена за август. Това заяви външният му мин...

На 17 март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Путин във връзка с масовото депортиране на украински деца в Русия. Това задължава всички страни, подписали Римския статут - основополагащия документ на МНС, включително Южна Африка, да задържат руския президент, ако това е възможно.

Цялата тази процедура постави президента на Южна Африка Сирил Рамафоса, който изгражда близки връзки с Москва, пред дилема как да се справи с посещението на Путин. Първоначално Южна Африка обяви, че няма да спазва вече Римския статут, но после се оказа, че посланията на Рамафоса били предадени "грешно". ОЩЕ: "Президентска грешка": Южна Африка все пак няма да се оттегля от Международния наказателен съд

Претория обаче изтъкна, че ще има дипломатически имунитет на всички гости на срещата на върха.

Путин ще получи имунитет за срещата на БРИКС в Южна Африка

Руският диктатор Владимир Путин ще може да пътува до Южна Африка за срещата на върха на БРИКС през август тази година, без да се страху...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com