Захариева: Европа ще работи за "стратегическа автономност"

1623
Захариева: Европа ще работи за "стратегическа автономност"
Снимка: МВнР

Кризата с коронавируса показа няколко неща. Трябва да обединим усилия в проучванията и създаването на лекаства и ваксини на европейско ниво, защото не е по силите на никоя държава самостоятелно да ги разработи. Ключови производства са изведени от ЕС – над 70 % от произвежданите антибиотици и предпазни средства са концентрирани в една държава – Китай. Няма значение коя е държавата – тя е една и е извън ЕС. Това е абсурдно. Трябва ни "стратегическа автономност" – това е новият термин, новата цел на Европа. Това каза пред БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Тя отново подчерта и друг извод от пандемията е, че икономическите последици за ЕС ще са по-тежки от кризата през 2009г. Затова и спасителният план на ЕК е толкова амбициозен, обясни Захариева.

Ще станат ли съюзници САЩ и Русия срещу Китай?

Конфронтацията между Китай и САЩ постепенно набира скорост и се проявява в спорове относно търговията, интелектуалната собственост и Юж...

Почти 12 млрд. евро за България. Кой колко получава в ЕС от фонда за възстановяване

От 700 млрд. евро пакет, 500 са грантове, а 200 - кредити. Истината е, че България е една от държавите, която ще получи най-голям процент спрямо БВП - 21%, само Хърватия ще получи по-голяма помощ. От предвидените за нас 15 млрд. евро, страната ни ще трябва да върне едва 3,3 млрд. евро. Срокт за връщане е за голям период от време - 30 години, и започва да тече от 2028 г. Този инструмент трябва да заработи, колкото се може по-бързо, категорична беше първият дипломат на България.

Средствата ще се разходват след предварително разработен план, който отговаря на приоритетите на ЕК и след изрично одобрение от комисията, подчерта Захариева.

"Истината е, че има държави, които не са убедени в планът за възстановяване, предложен от ЕК. Ако няма солидарност, няма да се възстановим бързо. Толкова са свързани държавите, че ето Швеция не спря работа, но в момента икономиката им е силно пострадала, заради свързаността им с Европа", обясни тя.

Възстановяването започна

Външният министър на ЕС: Русия и Китай искат да покажат, че моделът им на живот е по-добър

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел смята, че Китай и Русия се възпол...

Постепенно от около 2 седмици започна плавното и с премерен риск възстановяване на предвижването в Европа. Първо със съседни държави, сега с държави със сходен риск от заразяване. Надявам се след 15 юни напълно да се възстанови свободното придвижване в ЕС и страните от Шенгенското пространство. От вчера премахнахме и 14-дневната карантина за 29 държави, остава, разбира се, лекарската преценка, коментира Захариева.

Първият етап от възстановяването беше премахването на карантината за краткосрочни пътувания за бизнеса. За съжаление,  се забавиха и някои инвестиции в България. Някои семейства бяха разделени за 2 месеца. Сега втори етап е премахването на карантината за граждани, каза още тя.

Историческият спор със Северна Македония

Най-голямата крачка назад беше спирането на работата на Комисията – по тяхно желание заради изборите. Техният председател каза, че обществото им трудно ще приеме постигнатите от нея компромиси. Тя не трябваше да е политическа, а съставена от историци. Аз не приемам този аргумент. Ние имахме избори миналата година, но и през ум не ни мина да спрем работата й. Нашите експерти в комисията не са политици, те са историци, подчерта външният ни министър.

Две са причините за реакцията на политиците в Северна Македония и спирането на работата на Комисията, която трябва да реши историческото минало на двете държави.

Русия прекрати безвизовите пътувания за граждани на Китай

Русия временно прекрати безвизовите туристически пътувания и работни визи за китайски граждани поради огнището на коронавируса. Заповед...

"Първата е изборите, за съжаление при поредни избори наблюдаваме антибългарска кампания. Националистическият подход, който те си мислят, че още работи, няма бъдеще. Ако искаш да станеш демократична държава, част демократична структура, не трябва и през ум да ти минава това. Още повече, насочен към приятелски настроена съседна държава.", коментира Захариева.

Втората причина е категоричната позиция на България, че те трябва да се придържат към договора за добросъседство, ясно подчертана от декларацията на депутатите в Народното събрание миналата година.

В същото време Европа не обърна гръб на Западните Балкани, напротив. "6-те държави от Западните Балкани са заобиколени от държави-членки от ЕС. На никой друг по време на кризата ЕС не е дал толкова много финансова помощ. В най-голямата криза ЕС им протегна ръка, а разширяването остава приоритет. Мен много ме радва, че успяхме да постигнем нашата цел и Западните Балкани не останаха само приоритет по време на българското председателство на ЕС", заяви Захариева.

Провокациите на Русия за 24 май.

Не е приемлива подобна позиция. Това е старобългарски де факто. Не за първи път по повод 24 май се случва подобна провокация – като че ли три пъти на различни нива се случиха тези неща. Гордея се от българските учени, които реагираха веднага и това беше много по-силният и бърз отговор, отколкото ако беше реагирало само Външно министерство. Това са провокации, които не помагат за отношенията между народите. Спасяването на евреите е една от нашите гордости. Червената армия няма как да ги е спасила на хиляди километри от тук. Това е постижение на българите. Същото е и по отношение на азбуката – повод на национална гордост, каза Захариева.

Дмитрий Песков: Русия не се намесва в протестите в САЩ

Безредиците в САЩ са изключително вътрешна работа на тази страна, Русия не се намесва в тези събития и не възнамерява да го прави. Това...

Мястото на ЕС в конфликта между САЩ и Китай

Пандемията просто ускори процесите в съществуващото напрежение между САЩ и Китай. Първо, Европа не трябва да е заложник в тази игра и в това напрежение. Това не трябва да води и до натягане на отношенията на Европа с една от двете сили – Китай или САЩ. Този месец има важни срещи на лидерите. Трябва да говорим честно с Китай – те са наш партньор, но и наш конкурент. Никой няма да спечели от една търговска война. Трябва да настояваме за две неща: да завършим споразумението за търговия, което вече 7-ма година обсъждаме и да настояваме Китай да поеме конкретни ангажименти за околната среда след споразумението за климата в Париж. ЕС може да е медиатор в напрежението между САЩ и Китай, каза Екатерина Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа