Залогът е голям: Украйна се готви за трудно контранастъпление

17937
Залогът е голям: Украйна се готви за трудно контранастъпление
Снимка: Getty images

В продължение на месеци украинските сили удържат изтощителната руска офанзива в разрушените градове и силно обстрелваните окопи, разположени на източната фронтова линия. Но сега, когато силите на Кремъл се изчерпват, след като постигнаха само незначителни успехи по време на зимното настъпление, Украйна се готви да отвърне на удара.

"Ако нашият висш военен щаб каже, че имаме достатъчно войници, достатъчно снаряди, достатъчно от всичко, за да атакуваме, тогава сме готови", заяви пред АФП украински военнослужещ в Донецка област, който се представи като Марк.

Миналата година Русия отбеляза смущаващи поражения до столицата Киев, Харков и Херсон, но според анализатори сега Украйна разполага с кратък срок за нанасяне на по-голям удар. Наскоро призованите руски сили са силно изтощени след неубедителната си офанзива, докато Киев е натрупал боеприпаси, взел е далекобойна артилерия и бойни танкове от Запада и укрепва армията си.

ОЩЕ: Путин пред гилотината: Или мир, или ще бъде свален – това ли подсказва ново събитие? (ВИДЕО) 

"Кой знае кога Украйна отново ще получи този шанс", казва Николай Белиесков, научен сътрудник в Националния институт за стратегически изследвания в Киев. "Сега или никога", добави той пред АФП.

Основният въпрос е: кога?

Наскоро Министерството на отбраната публикува закачливи кадри на военнослужещ, който танцува в кален окоп, с надпис: "След като почвата се втвърди, ще бъде възможно да се започне настъпление".

"Но по-важно от времето е украинските войски да овладеят оръжията, които им бяха обещани от Запада, и да синхронизират разузнаването и логистиката", казва Белиесков. Той смята, че подготовката на Украйна за настъпление може да достигне своята кулминация през юни или юли, което е много по-късно от други прогнози за края на април или началото на май. "Всички в Киев разбират, че е по-малко вероятно преждевременно започнало настъпление да успее", допълва Белиесков.

Южните области Запорожие и Херсон, които Кремъл твърди, че е анексирал през септември миналата година, са вероятни цели, а превземането им от Киев би разрушило сухопътния мост между Русия и анексирания Кримски полуостров.

А когато Украйна започне да настъпва срещу укрепените руски позиции, артилерията и достатъчното количество снаряди ще бъдат от ключово значение в битката, доминирана от стрелба на далечни разстояния. Но украински военнослужещи в различни участъци на фронта се оплакват пред АФП, че са превъзхождани от руските сили с привидно безкраен запас от снаряди.

ОЩЕ: ВИДЕО: "И по руската телевизия казаха" - убитите руски войници са няколко пъти повече от украинските 

Дания и съюзниците решават дали да дарят западни изтребители на Украйна до лятото

Дания и съюзниците ще решат дали да дарят западни изтребители на Украйна до лятото, след като доставките на полски и словашки МиГ-29 ве...

Миналия месец Европейският съюз прие план за запасяване на Украйна с два милиарда евро, но според наблюдатели за успеха на украинската офанзива е необходимо да бъде доставена почти половината от този пакет.

"За разлика от руснаците, ние не се интересуваме от количеството на атаките, а от прецизността на огъня. Ето как Украйна планира да компенсира този дефицит", заяви Белиесков. "Единственият проблем е, че ние плащаме за това в хора".

А обявите за набиране на военни в цял Киев говорят за мащабни усилия за създаване на нови сили за настъпление след загубите от едногодишните сражения. Киев не разкрива цифри, но ръководителят на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин предупреди, че Москва трябва да се подготви за отпор на украински сили с численост между 200 000 и 400 000 войници.

Труден въпрос

Украйна настоява също така западните съюзници да снабдят въоръжените ѝ сили с изтребители, за да се изравнят с Русия във въздуха.

Изтекли данни от американската разузнавателна служба сочат, че украинските запаси от ракети за системите за противовъздушна отбрана се изчерпват, което дава възможност за разгръщане на прословутите руски военновъздушни сили. "Без въздушно превъзходство провеждането на офанзиви под огъня на вражески самолети е, меко казано, малко труден въпрос", заяви неотдавна говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

Полша иска да стане финансов център за възстановяването на Украйна

"Както Полша играе ролята на военен център, когато става дума за военна помощ за Украйна, така бихме искали тя да играе същата роля и к...

Изглежда, че изтичането на информация предполага, че Украйна не разполага с някои технически средства и прецизни боеприпаси. Според наблюдатели някои подробности биха могли да компрометират бъдещата контраофанзива на Украйна, но Киев отрича това.

ОЩЕ: Русия започва да затваря границите си за мъже, отказ за получаване на повиквателна вече ще е невъзможен 

"Не виждам нищо в тези файлове, което би имало впечатляващ ефект ", заяви тази седмица президентският съветник Михайло Подоляк пред местни медии, като добави, че плановете за настъпление "все още се разработват".

Залогът за Украйна е голям

"САЩ и европейските страни могат да поддържат военните усилия на Украйна, но може да не са в състояние да осигурят решаващо военно предимство пред Русия известно време след този период", казва базираният в САЩ военен анализатор Майкъл Кофман.

Година след нахлуването на Русия наблюдателите твърдят, че Украйна се е оказала по-мотивираната сила. "Мога да говоря само за моя сектор - шест километра напред и три километра от двете страни", каза 42-годишният Марк на фронтовата линия в Донецк. "Готови сме да направим това, което трябва да се направи."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски генерал е арестуван, неясно какво е обвинението

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа