Залужни говори за мобилизацията в Украйна, анализ и на руската военна тактика (ВИДЕО)

6773
Залужни говори за мобилизацията в Украйна, анализ и на руската военна тактика (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Мобилизацията в Украйна не трябва да се засилва, а да се поддържа и да е в рамките на това, което работеше преди. Това заяви главнокомандващият украинската армия генерал Валерий Залужни.

Той поясни, че сега за украинските войници на първа линия е много тежко и те трябва "да имат смяна" - тоест да се извършва ротация със свежи сили, за да може воювалите дълги месеци войници да получат почивка, за да се върнат отново. Думите на Залужни идват и предвид писането на специален закон за мобилизацията, което обаче още не е завършено - в него се предвижда намаление на изключенията от мобилизация, но текстовете тепърва се прецезират и ще трябва да минат през украинския парламент:

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Интересен анализ от гледна точка на руското военно командване направи украинският военен анализатор Константин Машовец. Той посочи, че руснаците очевидно опитват максимално да разширят фронта, най-вече в направленията Авдеевка, Маринка и Бахмут. Тактиката им обаче е да пращат множество малки щурмови пехотни групи, като така се намалява броят на жертвите. От друга страна обаче, точно защото групите са малки, те не могат да се укрепят и да подсигурят позициите, в които навлизат. Да, могат да изтикат някоя украинска част, но да се закрепят и да осигурят възможност за разширение на даден пробив е много по-трудно, почти невъзможно, пише Машовец в профила си в Телеграм. Той добавя, че руснаците опитват да редуват тази тактика с по-известната във военното дело – там, където считат, че може да стане пробив, да се пращат по-големи групи с бронирана техника. Дотук това само увеличава руските загуби, смята Машовец:

Що се отнася до конкретиката през последното денонощие, интензивността на боевете отново се увеличи – в сутрешната си сводка украинският генщаб съобщава за 105 бойни сблъсъка по целия фронт тоест увеличение с около 40 на дневна база.

Най-горещите точки остават Авдеевка – там има общо 24 отбити руски пехотни атаки по украински данни, 11 от северния фланг и 13 от южния, както и Бахмут – 21 отбити руски пехотни атаки, при Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут) и Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут).

Впечатление обаче прави, че нито в обзора на руския пропагандист и военен блогър Семьон Пегов, нито в този на създадения от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски военен телеграм канал "Рибар" има хвалби за големи руски успехи. Нещо повече – Пегов пише, че "руските въоръжени сили извършиха ударни операции по височините северозападно от Клещеевка". Точно за тези височини "Рибар" гръмко обяви още миналата седмица, че били превзети от руснаците – сега Пегов казва друго. И двата руски източника говорят за "тактически успехи" на руснаците по южния фланг на Авдеевка (при Невелско – 15 километра западно от Авдеевка, при Първомайско – 11 километра югозападно от Авдеевка и при Северно – 6 километра западно от Авдеевка) – но описанията много приличат на казаното от Константин Машовец, че руски щурмови групи успяват да напреднат и понякога да принудят украински части да отстъпят от една или друга позиция, след което идва по-мащабен украински отговор и руснаците не успяват да удържат и да се укрепят там, където първоначално са напреднали. Геолокализирани видеокадри, които да подкрепят руските твърдения, няма, а украинският генщаб специално посочва, че са отбити руски пехотни атаки точно при Северно, Първомайско и Невелско, както и при Тоненко – 5 километра западно от Авдеевка. Има и поредни ужасяващи видеокадри (18+) на трупове на руски войници и размазана руска тежка военна техника до Степово (3 километра северозападно от Авдеевка).

Руското военно министерство се похвали с видео за превзета украинска позиция северозападно от Бахмут, но не говори за голям пробив. А при Маринка украинският генщаб съобщава за 13 отбити руски пехотни атаки – явно руснаците още не могат изцяло да се справят с украинската съпротива там, въпреки че почти цялото градче е под техен контрол:

Геолокализирани видеокадри показват, че на източния бряг на река Днепър, при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър) има лек украински напредък. Украинското предмостие там твърдо се държи.

В западната част на Запорожието, при Работино и Върбово (10-12-18 километра юг-югоизток от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) руснаците опитват контраатаки, но няма някакъв особен резултат:

ОЩЕ: Кой подслушва Залужни, докато Путин обещава "проблеми" за НАТО? (ВИДЕО)

Русия се готви да наказва за русофобия зад граница

Руската правителствена законодателна комисия подкрепя законопроекта на депутатката от "Единна Русия" (партията на Путин) Ирина Яровая, който предвижда да се търси отговорност за "дискриминационни действия, извършени извън територията на Руската федерация" срещу руски гражданин или етнически руснак или за призиви към такива действия. Русофобия според руския закон се дефинира като действия или публични призиви за дискриминация срещу етнически руснаци или руски граждани. В своя дневен анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) коментира, че бъдещият закон ще бъде използван от Кремъл да сплашва официални държавни лица в чужбина за техни инициативи, специално образователни.

ОЩЕ: Русия търси пушечно месо за войната си в Украйна в Молдова, твърди молдовският премиер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа