Западен натиск към Зеленски за промяна на стратегията. Хеликоптерите Ка-52 са дефицит в Русия (ВИДЕО)

10160
Западен натиск към Зеленски за промяна на стратегията. Хеликоптерите Ка-52 са дефицит в Русия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Засилващ се медиен натиск от Запад към Украйна, за да мисли за промяна на стратегията, което да включва мирни преговори с Русия за спиране на огъня – такива констатации се появяват все по-често в украински източници на информация, както и в публицистични предавания и анализи.

Поредният такъв – на Foreign Affairs, буквално е озаглавен: "Предефиниране на понятието "успех" в Украйна". Основната теза е, че нещата на фронта са в положение на пат и задънена улица тоест нито една от двете страни няма надмощие. Освен това, готовността да се оказва помощ на Украйна от Запад намалява, а целите на украинския президент Володимир Зеленски да бъде върнат всеки сантиметър окупирана от руснаците украинска земя са "юридически валидни, но стратегически неизпълними в близко бъдеще, а вероятно и по-нататък".

Какво тогава ще е успех за Украйна? Снижаване на интензивността на бойните действия, защото при патова ситуация високата интензивност ще е от полза за Русия заради по-големите ѝ ресурси. Украйна да мине в отбрана, която от гледна точка на военната доктрина почти винаги е по-изгодна, и така да не изтощава своите ресурси, особено в жива сила – по този начин може да се надява и на повече западна помощ, отколкото за мащабна контраофанзива. Основната военна цел на Украйна – удари в руския тил по важни обекти и цели, както в момента прави Киев постоянно, особено в Крим. Такова положение ще покаже на Кремъл, че не може да се надява устойчиво да укрепи "руский мир" в Украйна, смятат анализаторите Ричард Хаас и Чарлз Купчан. Ако Русия не се съгласи на спиране на огъня – авторите считат това за по-вероятно, Запада ще затяга санкциите и ще дава повече помощ на Украйна, защото Киев ще има нов политически лост (видяхте ли, Путин не иска мир), смятат те – но противно на тази визия самите анализатори признават, че западните икономически санкции не работят както се е очаквало, има твърде много "дупки" в тях, а политически Владимир Путин изглежда стабилен. Показателно е, че в 12-тия пакет санкции на ЕС срещу Русия се обмисля да се спре продажбата на петролни танкери за Руската федерация, но Путин има силен съюзник в лицето на унгарския премиер Виктор Орбан. Към момента само 37 от 134 руски петролни танкери имат западни застраховки тоест руснаците разчитат на стари плавателни съдове, застаховани незнайно къде, а това увеличава рисковете от екокатастрофи. Това обаче не спира Кремъл - според The Financial Times, в момента Русия успява да продава суровия си петрол на средна цена от 80 долара за барел, далеч от тавана от 60 долара. И въпреки това смело предположение на Хаас и Купчан: Възможно е перспективите за взаимно договорено прекратяване на огъня и последващи преговори за окупираните от руснаците територии да се подобрят значително след президентските избори в САЩ през 2024 г. Те не пропускат да напишат и, че ако боеспособността на руската армия бъде достатъчно отслабена с далекобойни украински удари в тила, тогава Украйна отново може да опита пълномащабна контраофанзива.

Други примери как авторитетни западни издания "побутват" Зеленски към промяна и търсене на преговори са скорошни материали в Time и The Economist. Основното им послание – при сегашното развитие на нещата времето не е на страната на Зеленски. Списание Time директно пише, че сега издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин е в печеливша позиция, особено ако Доналд Тръмп пак стане президент на САЩ, защото тогава дори не се знае какво ще е бъдещето на НАТО. Foreign Affairs предупреждава за същото, защото социологически проучвания в момента сочат известен превес на Тръмп пред Джо Байдън в ключови за крайния резултат щати.

Още: Смъртоносен изстрел от снайперист: Украйна претендира за нов световен рекорд (ВИДЕО)

Развитие на бойните действия в Украйна

Изключително интересен анализ на база сателитни снимки на редица руски военни бази прави екипът на известния с прозвището си Tatarigami украински офицер от запаса. Заключението на база тези сателитни данни – видимо Русия разполага с 25 функционални хеликоптера Ка-52 "Алигатор" в момента, а преди старта на войната е имала между 140 и 160 такива машини. Все пак Tatarigami изрично уточнява – бройката е на база видяното от сателитите, вероятно тя е значително по-голяма, защото няма как сателитите да проникнат в закрити хангари. Че руснаците имат големи загуби обаче е ясно: Пушат и горят: Руски военни летища и хеликоптери в пламъци (ВИДЕО)

(КАРТА) Най-горещо остава при Авдеевка, като и руският пропагандист Семьон Пегов в своя сутрешен обзор, и създаденият от бившия говорител на руското военно министерство руски военен телеграм канал "Рибар" в своя обзор твърдят, че от юг руснаците имат сериозен тактически успех при жп възела Ясиноватска. Пегов обаче казва, че от север, при Степово (3 километра северозападно от индустриалната зона на Авдеевка), до коксовия завод украинците са контраатакували и са си върнали позиции при тамошната жп линия.

Говорителят на украинската армия за Таврийското направление полковник Олександър Щупун коментира, че през последните 2 дни руснаците са намалили използването на авиация и артилерия и залагат повече на пехотни атаки с щурмови групи. Очакванията на украинците са скоро да има усилване на руския артилерийски огън като подготовка за трета голяма руска атака. През изминалото денонощие украинскияг генщаб отчита 26 отбити руски пехотни атаки при Авдеевка и още 22 при Маринка, на 20-тина километра югозападно от Авдеевка.

При Бахмут има твърдение на "Рибар", че руснаците „разширяват зоната на контрол до жп гарата на Клещеевка в северните покрайнини на селото“ - на 7 километра юг-югозапад от Бахмут. Визуално потвърждение няма.

(КАРТА) По източния бряг на Днепър е интересен прочитът на Пегов – руснаците атакуват украинското предмостие при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър), а украинците атакуват линията Пойма – Песчановка (10 – 13 километра югоизточно от Херсон и 3-4 километра източно от Днепър). Украинският генщаб съобщава, че украинската армия е нанесла 6 въздушни удара по руски цели в това направление на фронта – кадри от горяща руска ракетна система ТОС-1 "Солнцепек" показват как се справят украинците:

(КАРТА) В западната част на Запорожието украинците разширяват зоната на контрол при Копани и западно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Засега обаче някакъв голям и решителен тактически украински пробив няма, руснаците тук основно са в защита.

(КАРТА) В направлението към Купянск руснаците атакуват, но също нямат някакви големи тактически успехи. Боевете основно са при Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и Петропавловка (7 километра източно от Купянск) – там за последните 24 часа са отбити 7 руски пехотни атаки.

Още: Руският "герой", спрял украинската контраофанзива: Умря ли, та чак сега го хвалят?

Войната на дронове

И през тази нощ имаше атаки с дронове и от двете страни. Според официалната информация от украинските ВВС, Руската федерация е изстреляла 20 дрона клас "Шахед", от които 15 са свалени. Предишната нощ руснаците изстреляха 38 дрона, бяха свалени 29. Според украинския генщаб, при тази атака са поразени административна сграда в Одеса, както и "обект на енергийната инфраструктура", както и инфраструктура в Чернигов. Руските военни телеграм канали "Двама майори" и "ВоенКор" твърдят, че е ударено и петролно депо в Алтестово, Одеска област, както и военното летище "Староконстантиновка" в Хмелницка област.

През тази нощ е имало атака с дрон към Москва. Според официално съобщение в канала в Телеграм на московския кмет Сергей Собянин, дрон е свален над Богородно и по предварителна информация нямало щети и жертви:

Във Валуйки, Белгородска област, обаче не изглежда толкова леко – голям пожар избухна във военна болница, но местният губернатор Вячеслав Гладков не казва нищо по въпроса извън това, че имало обстрел по село Ровенки и пострадали три частни жилища, както и е поразен ел. далекопровод:

За финал – осъденият на доживотен затвор на първа инстанция от съд в Хага за свалянето на полет MH17 бивш силов министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) Игор Гиркин обяви кандидатурата си за президент на Русия. Интересното е, че жена му Мирослава не публикува номинацията, което подсказва "сърпужески разрив", а самият Гиркин признава, че кандидатурата му е като да седне с "банда мошеници на игралната маса":

ОЩЕ: И Германия се мотае с военната помощ за Украйна. Нови военни уроци за Русия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа