Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Благодаря на Испания за животоспасяващата подкрепа (ВИДЕО)

27 май 2024, 22:50 часа • 965 прочитания

Благодаря на Испания за осезаемата и наистина животоспасяваща подкрепа на Украйна в това време на война.

Това написа в социалната мрежа Х украинският президент Володимир Зеленски, който е на посещение в Испания. В Мадрид той подписа с премиера Педро Санчес двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността. Още: Зеленски пристигна в Испания (ВИДЕО)

"Тази година Испания ще предостави на Украйна 1 милиард евро военна помощ. И още 5 милиарда евро за периода 2024-2027 години чрез фонда за подпомагане на Украйна в рамките на Европейския фонд за мир", посочи Зеленски. Според публикации в испанските медии това е най-големият пакет военна помощ, отпускан в историята на страната. Още: Испания предоставя на Украйна безпрецедентен пакет помощ от 1,1 милиарда евро

"Хуманитарна помощ, икономическо възстановяване и реконструкция, подкрепа за украинските реформи по пътя към членство в ЕС и НАТО и нашата Формула на мир, засилване на санкциите срещу Русия - всички тези области на сътрудничество са очертани", написа още Зеленски.

С Педро Санчес са говорили за ситуацията на фронта, за руските усилия за разширяване на войната.

Зеленски се срещна още и с председателите на двете камари на парламента Педро Ролан и Франсина Арменгол, на които също благодари за оказаната подкрепа.

Украинският президент имаше аудиенция и при краля на Испания Фелипе VI, който го посрещна още на летището със специални почести.

Посещението на Зеленски в Испания и Португалия беше планирано за средата на май, но се отложи заради руското настъпление в Харковска област. Още: Зеленски отмени посещението си в Испания заради тежката обстановка на фронта

Във вторник той ще бъде в Португалия. От канцеларията на премиера Луиш Монтенегро съобщиха, че "работната визита на президента Зеленски е част от общото ни желание за задълбочаване на отличните отношения между двете държави, със специален акцент върху засилването на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес