Знаково дело в Германия срещу ковид ваксината на Pfizer/BioNTech

4716
Знаково дело в Германия срещу ковид ваксината на Pfizer/BioNTech
Снимка: iStock

Германската компания BioNTech ще се яви в съда днес (12 юни), за да се защити срещу иск от германка, която иска обезщетение за предполагаеми странични ефекти на ваксината срещу COVID-19 "Комирнати"- първото от потенциално стотици подобни дела в страната.

Жената, която се възползва от правото си по германския закон за защита на личните данни името ѝ да не бъде оповестявано публично, съди германския производител на ваксини за най-малко 150 000 евро обезщетение за телесни увреждания, както и за неуточнени материални щети, според регионалния съд в Хамбург, който разглежда делото, и адвокатската кантора Rogert&Ulbrich, която я представлява.

Учени: Изкуствен интелект създава най-добрата ваксина срещу COVID-19

Нов софтуер, управляван от изкуствен интелект, е написал код за ваксини за COVID-19, които предизвикват до 128 пъти по-силни реакции на...

Ищцата твърди, че вследствие на ваксината е получила трайни болки в горната част на тялото, подуване на крайниците, умора и нарушение на съня, пише БГНЕС.

Тобиас Улбрих, адвокат в Rogert&Ulbrich, заяви пред АФП, че има за цел да оспори в съда оценката, направена от регулаторните органи на Европейския съюз и германските органи за ваксината, според която инжекцията на BioNTech има положителен профил риск-полза. Германското фармацевтично законодателство гласи, че производителите на лекарства или ваксини са отговорни за изплащане на обезщетения за странични ефекти само ако "медицинската наука" докаже, че продуктите им причиняват несъразмерна вреда спрямо ползите от тях или ако информацията на етикета е грешна.

BioNTech обяви, че след внимателно разглеждане е стигнала до заключението, че искът е неоснователен.

"Положителният профил полза-риск на "Комирнати" остава, а профилът на безопасност е добре очертан", заяви биотехнологичната фирма. Тя отбеляза, че около 1,5 милиарда души са получили инжекцията в целия свят, включително повече от 64 милиона в Германия.

България е бракувала ваксини срещу COVID-19 на стойност 33 млн. лева

България е платила 345 милиона лева за ваксини срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Медж...

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) твърди, че ваксината на BioNTech, която е най-често използваната в западния свят, е безопасна за употреба. На брифинг за медиите миналата седмица ЕМА потвърди ползата от всички одобрени от нея инжекции COVID, включително и тази на BioNTech, като заяви, че само през първата година на пандемията ваксините са помогнали за спасяването на почти 20 милиона живота в световен мащаб. От там заявиха, че съществува много малък риск от миокардит и перикардит, два вида възпаление на сърцето, след ваксинация с "Комирнати", предимно при млади мъже: Ваксината на Pfizer може да предизвика миокардит при тийнейджъри

Неочакваните странични ефекти след получаване на регулаторно одобрение за даден медикамент са рядкост. Безпрецедентната бързина, с която са разработени ваксините COVID по време на пандемията, означава, че потенциалните необичайни странични ефекти може да не са били открити толкова лесно, колкото биха могли да бъдат открити при традиционно по-дълги изпитвания.

ЕМА заяви, че мониторингът на безопасността не е бил компрометиран по време на ускорената оценка. До май ЕМА е регистрирала почти 1,7 млн. съобщения за предполагаеми странични ефекти, което представлява около 0,2 на всеки 100 приложени дози.

В Европейското икономическо пространство (ЕИП), което включва 27-те държави - членки на ЕС, и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, са били приложени почти 768 милиона дози ваксини. Най-често срещаните временни странични ефекти са главоболие, повишена температура, умора и мускулни болки.

Pfizer с рекордни приходи за първото тримесечие на 2023 г.

Американската фармацевтична компания Pfizer отчете приходи за първото тримесечие и коригирана печалба, които надхвърлиха очакванията на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com