БНБ дава зелена светлина за придобиването на Райфайзенбанк България от собственика на ОББ

38146
БНБ дава зелена светлина за придобиването на Райфайзенбанк България от собственика на ОББ
Снимка: KBC

Българската народна банка издаде предварително одобрение за сделката по придобиване на "Райфайзенбанк" (България) от страна на белгийската финансова група KBC, която е собственик на Обединена българска банка (ОББ) у нас, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на БНБ. 

"На 29 юни 2022 г. Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие национално решение, с което в изпълнение на инструкция на Европейската централна банка (ЕЦБ) издаде предварително одобрение за прякото придобиване от „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ, Белгия, на акциите от капитала на „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД, в резултат на което „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД ще стане дъщерно дружество на „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ в България.", пише в съобщението на БНБ.

Какво се променя за клиентите след като Райфайзенбанк стана KBC Банк?

Белгийската финансова група КВС придоби Райфайзенбанк и дъщерните ѝ компании в България в сделка за 1.009 млрд. евро. Споразумението бе...

След 1 октомври 2020 г., когато беше установено тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и България се присъедини към Единния надзорен механизъм, ЕЦБ има изключителната компетентност да оценява уведомленията за придобиването на квалифицирани дялови участия в кредитни институции, при съответното взаимодействие с БНБ, посочват от регулатора.

Предварителното одобрение идва след като в началото на месец март тази година Комисията за защита на конкуренцията също разреши сделката.

Припомняме, че в края на 2021 година базираната в Белгия банка KBC (KBC) и базираната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл постигнаха споразумение KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност у нас на Райфазенбанк Интернешънъл.

Сделката включва също така изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

Новото име на Райфайзенбанк е KBC Банк България

Сделката по придобиването на Райфайзенбанк (България) от белгийската финансова група KBC беше официално обявена по време на пресконфере...

Сделката е на стойност 1.015 млрд. евро, според официалното обявление от края на миналата година.

След финализирането на сделката, новите собственици смятат да пристъпят към сливането на ОББ и Райфайзенбанк (България). Прогнозното обединено дружество ще има малко над 18% пазарен дял в България по размер на активите, което ще го превърне автоматично в една от трите най-големи банки на родния пазар с минимална разлика в пазарните дялове с останалите две, става ясно от официалното съобщение за сделката от края на 2021 година.

Белгийската банкова и застрахователна група KBC предприе поредица от придобивания у нас през последните години, като първо стана собственик на Си Банк, след което закупи и ОББ, а през 2021 година обяви и сделката за Райфанзенбанк (България). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com