Потребителските кредити поскъпват

14151
Потребителските кредити поскъпват
Снимка: iStock

Лихвите по потребителските кредити нараснаха до едногодишен връх в края на миналата година, докато в същото време цената на жилищните заеми продължава да върви надолу, а лихвите по депозитите остават на познатите нулеви нива.

Средната годишна лихва по новите потребителски кредити, договорени в левове, възлиза на 8.55% през месец декември миналата година, сочат данните на Българската народна банка.

БНБ прогнозира леко покачване на лихвите по кредитите

Възможно е да има леко покачване на лихвите по кредитите, става ясно от най-новото издание на бюлетина „Икономически преглед&rdqu...

Лихвата се увеличава с 0.50 процентни пункта спрямо предходния месец ноември, когато е била на ниво от 8.05%. Средното равнище през декември е най-високото ниво, отчитано през цялата 2021 година. За последно по-висока средна лихва по новоотпуснатите заеми за потребление е имало в края на 2020 година – средна лихва от 9.00%.

Трябва да се отбележи, че традиционно в края на годината лихвените нива по потребителските заеми нарастват. Така например, през 2019 година се наблюдава сходен месечен ръст на цената на новите кредити за потребление – от 8.52% през ноември до 9.03% през декември. През 2020 година ситуацията е същата – от 8.61% през ноември до 9.00% през декември. След моментите на растеж в края на годината, обикновено лихвените проценти вървят в посока понижаване през първите месеци на следващата година.

На фона на това обаче, БНБ редовно предупреждава, че с изтичането на сроковете на мораториума върху плащанията по банковите кредити, наложен заради COVID-19 пандемията, може да станем свидетели на увеличение на дела на необслужваните заеми, което да вдигне лихвите по кредитите.

„С постепенното изтичане на удължените срокове по частния мораториум върху плащанията по банкови кредити е възможно да се наблюдава умерено увеличение на дела на необслужваните кредити в портфейлите на банките, което може да е предпоставка за слабо покачване на лихвените проценти по кредитите.”, посочват от БНБ в бюлетина „Икономически преглед” за третото тримесечие на миналата година.

Годишният процент на разходите (ГПР), който включва всички лихви и такси по потребителските заеми, достига средно годишно ниво от 9.04% по новите кредити, отпускани през декември. Само през юли миналата година е бил отчитан по-висок ГПР, а именно 9.06%.

БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание

Горещият жилищен пазар и високата кредитна активност на банките могат да доведат до повишаване на необслужваните кредити при евентуално...

Заемите за потребление у нас достигат 13.224 млрд. лева към края на месец декември 2021 година, сочат данните на БНБ. Сумата нараства с 11.1% на годишна база, което представлява ускоряване в темпа на растеж. През цялата минала година, кредитите за потребление се увеличават с 1.32 млрд. лева.

Лихви по жилищните кредити

Лихвите по жилищните кредити продължават да вървят надолу. Средната годишна лихва по новите заеми за жилище, договорени в левове, през декември миналата година възлиза на 2.62%. Това е спад от 0.02 процентни пункта спрямо предходния месец ноември, когато средната годишна цена е достигала 2.64%. В края на 2020 година средната лихва е била на ниво от 2.81%. Годишният процент на разходите възлиза на 2.86% през декември.

Ниските лихви, високата кредитна активност и горещият жилищен пазар, принудиха БНБ да алармира за опасност от увеличаване на необслужваните заеми при евентуално влошаване на икономиката.

„При неблагоприятни промени в икономическите условия и рязко нарастване на лихвените проценти е възможно да се влоши способността на домакинствата да обслужват кредитните си задължения, което, в съчетание със спад в стойността на обезпеченията, да породи загуби по линия на кредитния риск.”, пишат от БНБ в редовния си бюлетин „Банките в България”.

Общата сума на всички отпуснати заеми за жилище в България възлиза на 14.131 млрд. лева към края на месец декември 2021 година, сочат данните на БНБ. Сумата нараства с 2.1 млрд. лева през миналата година, което представлява рекорден годишен ръст от 17.6%.

Изтеглихме жилищни кредити за 14 млрд. лева

Жилищните кредити у нас преминаха границата от 14 млрд. лева за първи път, сочат данните на Българската народна банка към края на месец...

Над 96% от всички ипотечни кредити или заеми за 13.6 млрд. лева за със срок за погасяване от над 5 години, а близо 90% от общата сума, представляват кредити, договорени в левове.

Лихви по депозитите

Лихвите по депозитите остават на нулево ниво и през декември. Новите влогове в левове през последния месец на миналата година са вървели със средна годишна лихва от 0.10%, спрямо 0.09% през предходния месец.

При депозитите, договорени в евро, е прилагана средна годишна лихва в размер на 0.08%, спрямо 0.10% месец по-рано.

В края на предходната 2020 година, средната лихва по влоговете с договорен матуритет в левове и евро в била съответно 0.14% и за двете валути.

Към края на декември сумата по депозитите на домакинствата у нас възлиза на 66.540 млрд. лева като расте с 9% за година.

Лихви за бизнеса

Масово теглим заеми до 5000 лева

Заемите за сравнително ниски суми продължават да доминират българския кредитен пазар, отразявайки финансовото състояние на населението ...

Средните лихви по заемите за бизнеса записват спад когато става дума за кредити за суми под 1 млн. евро, сочат данните на БНБ.

Новите кредити за бизнеса през декември, за суми под 1 млн. евро, са били със средна годишна лихва от 2.77% (2.95% месец по-рано) за тези, договорени в левове и 2.19% (2.21% месец по-рано) за заемите в евро. Средната лихва при заемите за бизнеса за суми над 1 млн. евро е била 2.21% за кредити в левове (2.11% месец по-рано) и 2.16% за тези в евро (2.20% месец по-рано).

Кредитите на бизнеса нарастват с 4.6% на годишна база до 37.2 млрд. лева към края на месец декември миналата година, като се оформят от заеми за 25.1 млрд. лева и овърдрафт за 12.13 млрд. лева.

Влоговете за бизнеса в левове остават на отрицателно ниво през декември – минус 0.19%. За новите депозити в евро средната годишна лихва е възлиза на 0.06%. Влоговете на бизнеса достигат 31.76 млрд. лева към края на месец декември миналата година, отчитайки годишен ръст от 8.5%.

Още: Отпускат ли кредити за пенсионери?

Рязък скок на лихвите по депозитите в евро

Банките у нас дават ясен сигнал, че предпочитат привлечените средства да бъдат в евро, а не в левове. Средната годишна лихва по новите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com