Изтеглихме жилищни кредити за 14 млрд. лева

8702
Изтеглихме жилищни кредити за 14 млрд. лева
Снимка: iStock

Жилищните кредити у нас преминаха границата от 14 млрд. лева за първи път, сочат данните на Българската народна банка към края на месец декември 2021 година.

Общата сума на всички отпуснати и все още неизплатени заеми за жилище в България възлиза на 14.131 млрд. лева. Ипотечното кредитиране е вторият най-голям пазар за българските банки, като само заемите за бизнеса имат по-висок обем – 37.2 млрд. лева, от които кредити за 25.1 млрд. лева и овърдрафт за 12.13 млрд. лева.

БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание

Горещият жилищен пазар и високата кредитна активност на банките могат да доведат до повишаване на необслужваните кредити при евентуално...

Жилищното кредитиране расте с рекордните 17.6% на годишна база, като декември е поредният месец на ускоряване в темпа на растеж. За цялата 2021 година обемът на жилищните кредити нараства с 2.114 млрд. лева. За сравнение, към края на декември 2020 година, жилищните кредити у нас достигаха 12.01 млрд. лева.

Само за месец декември на миналата година, ипотечните заеми нарастват с 231 млн. лева, след като възлизаха на 13.89 млрд. лева към края на ноември.

Над 96% от всички ипотечни кредити или заеми за 13.6 млрд. лева за със срок за погасяване от над 5 години, а близо 90% от общата сума, представляват кредити, договорени в левове.

Интересно е да се отбележи, че жилищните заеми със срок за погасяване под 1 година у нас възлизат на едва 63 000 лева – изцяло договорени в левове.

Лошите и преструктурирани жилищни заеми достигат 466 млн. лева, като намаляват с над 100 млн. лева през последната година.

Къде у нас пазарът на жилища е най-горещ

Пазарът на жилища в България се развива с бурни темпове през последните няколко години, като сделките с имоти продължават да нарастват ...

Горещият жилищен пазар, високите цени на имотите, рекордно ниските лихви и високата кредитна активност на банките на това поле, провокираха Българската народна банка да посочи, че всичко това може да доведе до ръст на лошите кредити, при неблагоприятно развитие на икономиката.

Очакванията на брокери са, че и през 2022 година пазарът на имоти ще бъде силен, тъй като все повече хора търсят начин да спасят парите си от ускорената инфлация, респективно влагат спестяванията си в недвижим имот. За последното тримесечие на миналата 2021 година, у нас има над 75 000 сделки с жилища, което представлява ръст от близо 23% на годишна база, сочат данните на Агенцията по вписванията. Вписаните ипотеки (законни и договорни) достигат малко над 14 000 броя, което е ръст от 16% спрямо последното тримесечие на 2020 година.

Потребителски заеми и депозити

Заемите за потребление у нас достигнаха 13.224 млрд. лева към края на месец декември 2021 година, сочат данните на БНБ. Сумата нараства с 11.1% на годишна база, което представлява ускоряване в темпа на растеж, точно както и при жилищните заеми. През цялата минала година, кредитите за потребление се увеличават с 1.32 млрд. лева.

Това може да има отношение и към бурния пазар на жилища, тъй като според експерти, случаите за покупка на имот със собствени средства и потребителски заем не са рядко явление. Подобни сигнали издава и факта, че цели 75% от всички потребителски кредити или 9.9 млрд. лева са договорени със срок за погасяване над 5 години. И тук българският лев доминира, като почти всички заеми са договорени в националната ни валута.

Лошите и преструктурирани потребителски заеми достигат 1.09 млрд. лева, като нарастват почти незабележимо през последната година.

Жилищата у нас поскъпнаха с 43% за десетилетие

Жилищата в България поскъпват значително през последното десетилетие. Цените на жилищата у нас нарастват с 43% спрямо 2010 година, соча...

Общата сума на всички кредити за неправителствения сектор у нас достига 71.156 млрд. лева към края на месец декември, което се равнява на 55.4% от БВП на България. Сумата расте с 8.7% на годишна база.

Депозитите на неправителствения сектор отново са над психологическата граница от 100 млрд. лева, след като през ноември паднаха под това ниво. Към края на декември сумата по депозитите на граждани и бизнес достига 101.907 млрд. лева, което представлява годишен ръст от 9.1% и се равнява на 79.3% от БВП на България.

Влоговете на бизнеса достигат 31.76 млрд. лева при годишен ръст от 8.5% (8.1% годишен ръст месец по-рано), докато депозитите на домакинствата възлизат на 66.540 млн. лева при годишен ръст от 9%. темпът на растеж обаче се забавя, тъй като през предходния месец ноември годишното увеличение достигаше 9.7%.

Нулевите лихви по депозитите провокираха през последните месеци спад при най-дребните влогове, което означава, че някои граждани започнаха да посягат към спестяванията си.

Влоговете на бизнеса нарастват с близо 1 млрд. лева през декември, след като през ноември записаха спад, което бе основната причина депозитите на неправителствения сектор да паднат под границата от 100 млрд. лева.

Депозитите паднаха под 100 млрд. лева

Депозитите на неправителствения сектор записват понижение през ноември, падайки под психологическата граница от 100 млрд. лева. Общият ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com