Отпускат ли кредити за пенсионери?

44708
Отпускат ли кредити за пенсионери?
Снимка: iStock

Кредити за пенсионери масово се предлагат от банковите институции у нас. За разлика от стандартните потребителски кредити, заемите за хора в пенсионна възраст обикновено вървят с малко по-различни условия за отпускане. Това е така, защото профилът на един пенсионер е по-различен от този на кредитополучател в активна трудова възраст.

Обикновено се прилагат облекчени процедури за кандидатстване, което не е задължително да означава, че лихвените проценти са преференциални. Предложения на родния пазар вървят с лихви, които се въртят около средния лихвен процент по стандартните потребителски заеми. Трябва да се отбележи, че всичко е строго индивидуално и зависи, както от институцията, така и от профила на кандидата за заем.

Какво представлява кредитът за пенсионер

Кредитите за пенсионери се различават от стандартните потребителски заеми по няколко основни признака. Обикновено максималната сума, която кредитната институция би отпуснала на пенсионер, е по-ниска спрямо стандартните кредити, а срокът за погасяване също е съобразен с възрастта на кредитополучателя.

Кои коли са освободени от данък МПС?

При все, че всеки кредит зависи от индивидуалния профил на кандидатите, това, което различава стандартните заеми от кредитите за пенсионери може да се обобщи така:

  • по-ниски максимални суми по кредита;
  • ограничения в максималния срок за погасяване на заема;
  • изисквания за възраст;
  • изисквания за размер на пенсията;

Особености на кредитите за пенсионери

Някои банки обвързват, както размера на получаваната пенсия, така и възрастта на кредитополучателя с максималната сума, която биха отпуснали. Логично, колкото по-висока пенсия получава кандидат за заем, толкова по-висока сума да може да изтегли. На родния пазар максималната сума по кредит за пенсионер варива от 5 000 лева до 30 000 лева в зависимост от институцията.

 

Редица банки у нас предлагат потребителски заеми, предназначени специално за пенсионери; Снимка: iStock

Когато става дума за възрастта на пенсионера, повечето кредитни институции имат предвид възрастта в края на срока на заема. Това означава, че заемът трябва да бъде погасен преди достигането на определена възраст. Това обикновено определя срока за погасяване на заема. Според условията на някои банки, тази възраст е 75 години, докато се срещат и изисквания за възраст до 70 години, когато става дума за кредити за пенсионери за по-високи суми.

Как да разбера какви задължения имам?

Така например, ако пенсионер на 69-годишна възраст иска да изтегли банков заем, някои институции няма да предложат срок за погасяване, който надхвърля 6 години, тъй като кредитополучателят ще бъде точно на 75 години в края на срока на заема.

Разберете какви са удръжките върху минимална работна заплата

На родния пазар максималният срок за погасяване на заеми за хора в пенсионна възраст обикновено се върти около 5-10 години, като всичко зависи от индивидуалния профил на кандидата за кредит. Често се срещат оферти с максимален срок за погасяване от 7 години. Трябва да се отбележи, че при много стандартни заеми за потребление максималният срок също е фиксиран до 10 години.

Други изисквания

Кредитите за пенсионери често вървят с изискване за превод на пенсията по сметка в банката, която отпуска заема. Срещат се оферти, които предлагат възможност за съдлъжник при не достатъчен размер на дохода на кандидата. Масово офертите не изискват предоставяне на обезпечение. Някои оферти вървят и със застрахова живот.

Как се прави проверка на данъци по ЕГН?

Често изискване е лицето да е придобило право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по Кодекса за социално осигуряване, докато някои банки просто поставят минимална възраст за кандидатстване за кредит за пенсионер. В една от големите банки у нас тази минимална възраст е 60 години.

Как да разбера дали съм здравно осигурен?

Колко ще скочи възрастта за пенсия през следващите години?

България прилага политика за плавно покачване на необходимата възраст за получаване на пенсия от 2016 година насам. Според Кодекса за с...

Какво е овърдрафт?

Какво е БВП и как се изчислява?

Отпускат ли кредити с лошо ЦКР?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Брутният външен дълг възлиза на 43.7 млрд. евро към края на ноември 2022 г.

Цената на биткойна продължава да расте

Ръст на лихвите по кредитите за граждани и бизнес

Ще има ли такси за обмен на левове в евро като влезем в еврозоната

Fitch: България е в риск от забавяне на приемането на еврото след 2024 г.

Каква е общата стойност на възпоменателните монети у нас?

Спестяванията на домакинствата достигнаха 72 млрд. лева

Жилищното кредитиране забави минимално растежа в края на 2022 г.

Платете местни данъци и такси електронно - научете как

Банките в САЩ замислят конкурент на PayPal и Apple Pay

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси

Как да повишите самочувствието си? 3 съвета от световноизвестен психолог
Как да повишите самочувствието си? 3 съвета от световноизвестен психолог

Гай Уинч е световноизвестен психолог. Той е автор на няколко книги, изнася десетки лекции на различни теми из цял свят. Неговите книги...