Да преживееш смъртта на баща си, за да станеш футболна звезда и престижен лекар

3360
Да преживееш смъртта на баща си, за да станеш футболна звезда и престижен лекар
Снимка: Getty Images

Има истории, които покрусяват. Има разкази, които вдъхновяват. Има обаче реални сюжети, изпълнени с тежки трагедии, но и с покорени лични върхове, които са достойни за холивудски филм. Надя Надим е символ на непримиримата женска сила и доказателство, че няма невъзможни неща, стига да преследваш мечтите си и да се бориш докрай!

Коя е Надя Надим?

Тя е една от най-добрите футболистки на националния отбор на Дания. Има над 100 мача за представителния тим на скандинавската страна. На клубно ниво се е подвизавала с екипите на Виборг, Сковбакен, Фуртуна, Манчестър Сити и ПСЖ, като през сезон 2020/2021 беше една от основните фигури в женския отбор на парижани, който спечели Лига 1.

Надя Надим

Освен постиженията на "зеления килим", в същото време Надим е и лекар. През януари 2022 година тя успешно извървя пътя на трудното образование в областта на медицината. "Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха от самото начало. И на всички нови приятели, които намерих по пътя. Винаги ще съм благодарна за това", написа в Twitter Надя, след като завърши в Орхуския университет. Желанието ѝ е да бъде хирург именно в Дания - страната, която с гордост представлява на терена.

Тежката съдба на афганистанката, загубила баща си на крехка възраст

Историята дотук е достатъчно впечатляваща, но произходът на футболистката ще увеличи значително въздействието на този материал. Всъщност Надим е родена в Афганистан през 1988 година, където през този период женските права едва ли значат нещо. Тя и четирите ѝ сестри не могат да ходят на училище, майка им Хамида не може да работи. Дори играенето на футбол е съпътствано с множество пречки и Надя трябва да рита топката само в градината - навън било забранено за нея.

На 12-годишна възраст спортистката губи баща си. Той е генерал в Афганистанската национална армия, но талибаните го екзекутират през 2000 г., което довежда до бягството на семейството от азиатската държава. "Планирахме да избягаме в Лондон, където имахме роднини. С фалшивите паспорти минахме през Пакистан, а след това към Италия. Заедно със семейство ми се качихме в камион, мислейки, че отиваме в Лондон. След няколко дни в превозното средство, онова, което видяхме, беше само дървета, а не Биг Бен. Попитахме един минувач и се оказа, че са ни оставили в Дания", разказва мюсюлманката.

Надя Надим

Там жените са настанени в бежански лагер. "За първи път видях какво е футбол. Някакви деца ритаха топка в училищен двор. От онзи момент нататък, непрекъснато бях с топка в крака" - спомня си Надим. Така започва нейната приказка в спорта.

Кариерата на острието в нападението на "датския динамит"

На Европейското първенство през 2017 година нападателката е част от датската сензация, като тимът е сравняван с мъжкия отбор, триумфирал изненадващо с титлата през 1992 г. в надпреварата на Стария континент. В крайна сметка женският "червен динамит" завоюва среброто след загуба от Нидерландия с 4:2. Сега Надя играе за американския ФК Расинг Луисвил и може да гледа с усмивка на 18-годишната си успешна кариера. "Знам, че когато ме погледнете и знаете, че играя футбол, си казвате, че няма начин да съм мюсюлманка. Но това е толкова погрешно схващане, както и какво е ислямът и религията. В крайна сметка мисля, че най-важното е да си добър човек", казва тя.

Благотворителната дейност на бореца за женски права Надя Надим 

Вече на 35, Надя Надим тепърва има битки за водене. Основната ѝ цел е да защитава правата на жените в Афганистан и да помогне на повече спортисти да избягат от страната. Занимава се с посланическа дейност към ОНН и изучаване на езици - в момента говори цели девет свободно. Тя е Човек, за когото всяка мечта може да се превърна в реалност. За нея граници не съществуват, а женските права са въпрос на живот и смърт!

Честит 8 март на Надя и всички жени по света!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Манчестър Сити продължава без грешка в борбата за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)

Мъри го направи! Станимир Стоилов върна Гьозтепе в турската Суперлига

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят