Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания на Европейско винаги и гарант за драма! Ще избухне ли "червения динамит" на Евро 2024?

11 юни 2024, 14:30 часа • 502 прочитания

От титлата на Дания на Европейското първенство през 1992 г. до инфаркта на полузащитника Кристиан Ериксен на последния форум - участието на страната в турнира обикновено означава драма, а на Евро 2024 в Германия те се надяват на по-положителна такава.

Драмата винаги съпътства Дания по европейските турнири

След като през 1992 г. Дания триумфира като аутсайдер в надпреварата, през 2021-ва тимът трябваше да преживее травматичния инцидент с Ериксен, за да достигне до полуфиналната фаза, където бе елиминиран от Англия. За отбора на Каспер Хюлманд последва и участие на Световното първенство в Катар през 2022 година, когато не успя да излезе от групите.

Дания

След това Дания попадна в европейската квалификационна група H, която оглавиха по голова разлика пред Словения. „Имахме трудна квалификационна кампания през 2023 г. - в края на краищата, се класирахме, което е и най-важното, но се затруднихме в определени мачове“, каза помощник-треньорът на Дания Мортен Вигорст пред Ройтерс.

50 000 датчани заминават за Германия, за да подкепят отбора си на Евро 2024

Бившият датски полузащитник заяви, че неговият отбор е влязъл в квалификациите, знаейки, че ще се радва на огромен процент притежание на топката, но, както и в Катар, често се е затруднявал да пречупи съперниците си. Това обаче едва ли ще се случи в Германия, където в група С те приемат Англия, Сърбия и Словения, като никой от тях няма да седи на едно място срещу датчаните.

Дания готова за поредна драма на Евро 2024

Въпреки сърдечния проблем на Кристиан Ериксен, от 32-годишния футболист все още се очаква да играе ключова роля за отбора, в който той е доминиращата творческа сила вече повече от десетилетие. "Той може да намери това пространство и време, за да експлоатира защитата на противниците, така че това е основната му сила", казва помощник-треньорът на Дания за Ериксен.

В предни позиции Дания ще разчита на съотборника на Ериксен в Манчестър Юнайтед Расмус Хойлунд, който отбеляза 10 гола във Висшата лига - с три повече, отколкото вкара в квалификациите за Еврото. Друга голяма сила за отбора ще бъдат около 50 000 датчани, които се очаква да посетят мачовете зад граница.

ОЩЕ: Бельото на лорда, което втрещи Евро 2012 (ВИДЕО)

Дания

„Искаме да го направим вълнуващо, искаме да им дадем нещо, за което да крещят, и да си направят страхотно парти и да си прекарат чудесно в Германия“, каза още помощник-треньорът Вигорст. Датчаните ще започнат европейската си кампания на 16 юни от 19:00 часа срещу Словения.

ОЩЕ: Всичко, което трябва да знаем за Европейското по футбол в Германия

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес