281 дни до ЕВРО 2024: Тимът, който не мина квалификациите, а стана еврошампион!

4216
281 дни до ЕВРО 2024: Тимът, който не мина квалификациите, а стана еврошампион!
Снимка: Getty Images / колаж на Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Европейското първенство по футбол има богата история, която продължава да се пише вече повече от 60 години. Колоритните футболни истории започват още с първото издание, когато параноя на Франсиско Франко от комунисти "закопава" Испания, за да може СССР да стане шампион. Политиката играе роля във футбола не само през 60-те години, но и в началото на 90-те, когато една война отваря пътя на бъдещия еврошампион към трофея.

Войната в Югославия и отражението ѝ върху Евро 1992

През лятото на 1991 година започват Югославските войни - серия от военни конфликти, продължили в следващото десетилетие. Това няма как да не се отрази на страната Югославия и във футболен план. Макар и да се класира за Евро 1992, Югославия е дисквалифицирана от надпреварата поради размириците на нейната територия. Това овакантява едно място, което, както по-късно ще се окаже, се заема от новия шампион на Европа.

Дания Евро 1992

Дания - "щастливият губещ" от дисквалификацията на Югославия

Щастливият губещ е отборът на Дания, който не успява да прескочи квалификациите. Заради войната в Югославия "червеният динамит" намира място на Евро 1992, а разпуснатият отбор трябва бързо да се събере от плажовете, зарязвайки лятната ваканция. Датчаните не са приемани насериозно от почти никой, като са считани за абсолютен аутсайдер в турнира. А това подценяване им помага да достигнат и до първата си и единствена до момента европейска титла.

Домакин на Евро 1992 е Швеция. Надпреварата се провежда между 10 и 26 юни. В нея участват осем национални отбора, сред които попада и Общността на независимите държави (ОНД), която прредставлява страните от наскоро разпадналия се Съветски съюз. Това е и първото европейско първенство, на което участва Германия като федерална република след падането на Берлинската стена три години по-рано.

Осемте отбора са разделени в две групи:

Група 1

  1. Швеция
  2. Дания
  3. Франция
  4. Англия

Дания Евро 1992

Група 2

  1. Нидерландия
  2. Германия
  3. Шотландия
  4. ОНД

От изпаднал до шампион: Пътят на Дания на Евро 1992

Швеция и Дания излизат от първата група, а Нидерландия и Германия - от втората. На полуфиналите шведите губят от Бундестима с 2:3, докато датчаните надвиват "лалетата" по възможно най-трудния начин - равенство 2:2 и победа с 5:4 след изпълнение на дузпи. Така се определят двата финалиста, а като абсолютен фаворит за трофея е сочен отборът на Германия.

На 26 юни в Гьотеборг обаче "червеният динамит" буквално взриви Германия, побеждавайки го с 2:0 с голове на Джон Йенсен и Ким Вилфорт. В Отбора на турнира влизат двама датчани, направили фурор на Евро 1992 - Петер Шмайхел и Брайън Лаудруп. Така Дания - страната, която не успя да премине квалификациите сама, стана европейски шампион, и то побеждавайки на финала мощната селекция на Германия.

Дания - Германия финал Евро 1992

Повтаря ли се историята за Дания на ЕВРО?

31 години по-късно историята сякаш се повтаря. След четири изиграни мача в квалификациите за Евро 2024 отборът на Дания е трети - извън местата, осигуряващи класиране за финалите. "Червеният динамит" обаче има достатъчно време да обърне нещата в своя полза и да се класира за Европейското в Германия, където по-възрастните фенове несъмнено помнят болезнената загуба през 92-ра.

Ако действително може да се разчита на повторяемостта на историята във футбола, то преследващият рекордна четвърта европейска титла Германия вече знае докъде ще стигне на Евро 2024 - любопитна закономерност, за която разказахме още в първия брой на "Дните до Евро 2024". А още интересни статии от нашата рубрика за европейските първенства можете да очаквате всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport.

Автор: Стефан Йорданов

Дания Евро 1992

ОЩЕ: 288 дни до ЕВРО 2024: Първата „Паненка“ в историята носи европейска титла (ВИДЕО)

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Спорт по телевизията днес - 7 май 2024 г.

„Орлите“ разкъсаха „червените дяволи“: Издънка на Юнайтед в борбата за Европа (ВИДЕО)

Официално: Емблематичен клуб от Висшата лига сменя треньора си в края на сезона

Скръбна вест! Почина емблематичен треньор във футболната история

Холивудска звезда закупи голям дял в Лийдс

Непобедимите: Байер Леверкузен размаза палача на Левски (ВИДЕО)

Ливърпул разнищи Тотнъм в 6-голово шоу, Челси разгроми Уест Хям (ВИДЕО)

Лео Меси твори! 5 асистенции и 1 гол на аржентинския гений за разгром на Интер Маями (ВИДЕО)

Няма спирка! Нов хеттрик за Кристиано Роналдо в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Гьозтепе на Мъри размаза лидера в шампионски сблъсък (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят