57 дни до ЕВРО 2024: Група C - Фаворит, аутсайдер и два непредвидими динамита

5433
57 дни до ЕВРО 2024: Група C - Фаворит, аутсайдер и  два непредвидими динамита
Снимка: Getty Images/ колаж Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Група C на Европейското първенство в Германия наглед има фаворит и аутсайдер, но два непредвидими състава могат да объркат сметките. Англия, Дания, Сърбия и Словения ще се борят за първите две места. "Трите лъва" се считат за сигурни лидери, а Ян Облак и компания са отписани от футболните анализатори. Какво обаче са ни подготвили "червеният динамит" и "белите орли", никой не знае...

Евро 2024: Група C

  1. Англия
  2. Дания
  3. Сърбия
  4. Словения

Англия

Световните шампиони от Мондиал 1966 все още бленуват за европейска титла. Държавата с вековни традиции в любимата игра страда преди 4 години, когато загуби от Италия на финала в Лондон след дузпи. Момчетата на Гарет Саутгейт определено трябва да са мотивирани до краен предел, за да се реваншират на своите привърженици.

"Трите лъва" нямаха проблеми в квалификациите

Те преминаха квалификационната си група без особени затруднения. Шест победи, две равенства и нито една загуба са статистика, която подхожда на англичаните. В сблъсъците с Италия "трите лъва" доказаха, че могат да надиграват и побеждават силни европейски държави. Заявката е сериозна, но каква е гаранцията, че на Острова няма да преживеят същата горчивина като на Евро 2020.

ОЩЕ: Група А - суперфаворит в непредсказуема компания (ВИДЕО)

Англия Джуд Белингам

Младите бижута в селекцията на Гарет Саутгейт

Гаранция няма, но пък Саутгейт разполага с няколко бижута в селекцията си, които преди 4 години не бяха налични. Лидерът на Реал Мадрид Джуд Белингам, асът на Манчестър Сити Фил Фоудън и бързоногото крило на Арсенал Букайо Сака са младите надежди на английския футбол, но в никакъв случай не им липсва и опит на международната сцена. "Трите лъва" имат всички предпоставки за завоюване на титла. Останалото зависи от психиката на състезателите, идеите на наставника и, разбира се, от Фортуна.

Дания

Тимът, който не мина квалификациите, а стана еврошампион е готов отново да премери сили с най-силните национални отбори. Датчаните разполагат с изключително класна селекция. Нали не сте забравили? На Евро 2020 стигнаха до полуфиналите и само геният на Хари Кейн ги лиши от по-голям успех.

Дания излезе от лесна квалификационна група

Скандинавците имаха късмет при квалификациите и не се изправиха срещу най-силните отбори. Реална конкуренция представляваше единствено Словения, с която си поделиха челните позиции с по 22 точки. "Червеният динамит" обаче бе с по-добри показатели в преките сблъсъци и оглави групата.

Расмус Хойлунд

Балансираният "червен динамит"

Дания ще бъде един от най-балансираните състави на предстоящия шампионат на Стария континент. На вратата Каспър Шмайхел има нужния опит и качества. В защита се отличават имената на Андреас Кристенсен и Симон Кяер, които играят на най-високо ниво. В халфовата линия впечатление правят Кристиан Ериксен, Пиер-Емил Хойберг и Дилейни Томас, подкрепени от триото от Брентфорд - Микел Дамсгаард, Матиас Йенсен и Кристиан Ньоргард. Човекът, от когото зависят головете, пък е изгряващата звезда Расмус Хойлунд.

Сърбия

Западната ни съседка е традиционен участник на световно първенство, но не и на европейско. Като самостоятелна държава Сърбия за пръв път мина квалификациите. В състава на Драган Стойкович изобилстват състезатели, които се подвизават в топ 5 на Европа, а Душан Влахович е готов да поведе родината си към пренаписване на историята.

"Белите орли" не победиха България, но се класираха за Евро 2024

"Белите орли" завършиха на второ място в група G на пресявките с 14 точки - 3 пред основния конкурент Черна гора. Лидерът Унгария зае лидерската позиция с 18 пункта. Любопитен факт е, че сърбите не успяха да победят България, която остана на дъното в таблицата. "Лъвовете" измъкнаха два хикса от тима на Стойкович.

Сърбия

Невероятната конкуренция при вратарите и нападателите

Балканската държава може да се радва на наличието на прекрасните футболисти, с които разполага. Само за вратарския пост се борят стражът на Челси Джордже Петрович, защитаващият цветовете на Торино Ваня Милинкович-Савич и Предраг Райкович - собственост на Майорка. В дефанзивен план и в средата на терена положението е подобно, а в предни позиции Душан Влахович, Александър Митрович и Лука Йович звучат заплашително за защитата на всеки съперник.

ОЩЕ: Ще спаси ли Европейското първенство по футбол икономиката на Германия?

Словения

Словенците тотално са отписани по предварителните прогнози на букмейкърите. Страната не се беше класирала за същинската фаза на надпреварата от Евро 2000, на което отпадна в групите. Тимът обаче разполага със страхотен лидер в лицето на Ян Облак, който може да вдъхне кураж и спокойствие на съотборниците си.

България ще бъде спаринг партньор на Словения

Възпитаниците на Матиаш Кек бяха в една квалификационна група с Дания - единственият противник, когото не съумяха да надвият в нито една от двете срещи - равенство и загуба. Другото поражение дойде от Финландия, но то не се оказа фатално. Почитателите на футбола у нас ще могат да се запознаят детайлно с играта на Словения на 8 юни, когато България ще гостува на участника на Европейското в Германия.

Словения

Състав

Освен очевидния лидер Облак, в състава личат имената на нападателя на РБ Лайпциг Бенжамин Шешко, младата надежда на Бордо Жан Випотник, няколко състезатели от Панатинайкос, както и от италианския елит.

Програма на мачовете от група В

  • 16/06: Словения-Дания (Щутгарт, 19:00 ч.)
  • 16/06: Сърбия-Англия (Гелзенкирхен, 22:00 ч.)
  • 20/06: Словения-Сърбия (Мюнхен, 16:00 ч.)
  • 20/06: Дания-Англия (Франкфурт, 19:00 ч.)
  • 25/06: Англия-Словения (Кьолн, 22:00 ч.)
  • 24/06: Дания-Сърбия (Мюнхен, 22:00 ч.)

Очаквайте ревюта и на останалите групи и отбори в следващите материали на рубриката "Дните до ЕВРО 2024"!

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: Група В – стари познайници ще разчистват сметки в „групата на смъртта“

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

След като напусне Ливърпул: Разкриха новия клуб на Юрген Клоп

Пореден провал за баварците: Трети треньор отказа да поеме Байерн Мюнхен

Кристиано Роналдо избухна и класира Ал Насър на финал, но срещу най-големия кошмар (ВИДЕО)

Дортмунд е по-близо от ПСЖ до финал в Шампионска лига, но интригата е жива (ВИДЕО)

След две дузпи: Байерн и Реал оставиха развръзката за "Бернабеу" (ВИДЕО)

Манчестър Юнайтед вади почти целия отбор на сергията, само трима не се продават

Футболната романтика е жива: Приказката на Джейми Варди и Лестър (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 30 април 2024 г.

Барселона обърна десет от Валенсия и излезе на второ място в Испания (ВИДЕО)

Манчестър Сити продължава без грешка в борбата за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят