218 дни до ЕВРО 2024: Бельото на лорда, което втрещи Евро 2012 (ВИДЕО)

5202
218 дни до ЕВРО 2024: Бельото на лорда, което втрещи Евро 2012 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / колаж: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Лорд е най-висшата аристократическа титла в Англия. Наименованието се свързва с власт, господство. Във футбола обаче тази титла се свързва с един-единствен футболист - и това е Никлас Бендтнер. Бившият играч на Арсенал е издигнат в култ от феновете, макар и на шега, за да се превърне в един от най-разпознаваемите образи във футбола.

Как "лорд" Бендтнер шокира Евро 2012

Бендтнер, който прекарва 9 години в Арсенал, често е иронизиран за играта си. На Евро 2012 обаче нападателят е напът да се превърне в герой за родината си Дания, след като отбелязва два гола срещу звездния отбор на Португалия, предвождан от Кристиано Роналдо. Но този мач няма да се запомни с головете на Бендтнер, а с... бельото му.

Никлас Бендтнер

Бендтнер умълчава Португалия в "групата на смъртта"

Дания и Португалия се срещат във втория мач "групата на смъртта" на европейското първенство по футбол, където са още отборите на Нидерландия и Германия. След първия мач "датския динамит" има актив от 3 точки след победа над "лалетата", докато Португалия е без точки след загуба от Бундестима. Сблъсъкът между двата отбора е ключов за излизането от групата.

Португалия започва по-силно срещата и повежда с два гола след попадения на Пепе в 24' и на Елдер Пощига в 36'. Четири минути преди почивката обаче Бендтнер връща един гол за датчаните. През второто полувреме Дания натиска в търсене на втори гол - и го намира в 80-ата минута, когато Бендтнер засича центриране с глава за 2:2.

Никлас Бендтнер

От герой до разочарование: Рекламното бельо на голмайстора

В този момент цяла Дания е в екстаз, а Бендтнер - герой на страната. След това обаче нападателят прави нещо странно при празненствата - той леко повдига фланелката си, но същевременно с това сваля и шортите си. Целият свят вижда зеленото бельо на Лорд Бендтнер, на което е изписано: "Paddy Power".

Какво пише на бельото на Бендтнер?

Paddy Power е ирландска хазартна компания, която се оказва и спонсор на Бендтнер. Нападателят решава да направи реклама на компанията по доста нетрадиционен и, както по-късно ще установи, нелегален начин. УЕФА изрично забранява всякаква външна реклама на екипите на играчите на Евро 2012. За провинението си Никлас Бендтнер е наказан за един мач и санкциониран със 100 000 евро - глоба, поета от Paddy Power.

ОЩЕ: Когато Дания не мина квалификациите, а стана еврошампион!

Никлас Бендтнер Paddy Power 

За Дания обаче най-тъжният момент идва в 87-ата минута на двубоя с Португалия, когато Варела вкарва и носи победата на "мореплавателите". В крайна сметка Германия и Португалия излизат от "групата на смъртта", а Дания остава трета - с горчив привкус от изпуснатия шанс срещу Португалия и от безпардонното действие на Бендтнер, лепнало срамно петно върху националната фланелка.

И друг път Бендтнер си е свалял гащите...

Любопитното е, че това не е първият случай, в който Бендтнер сваля гащите си. Запалените фенове на Висшата лига вероятно си спомнят неловкия инцидент пред нощен клуб в Кенсингтън през 2009 година, малко след загубата на Арсенал от Манчестър Юнайтед на "Емиратс". Тогава Бендтнер, видимо в нетрезво състояние, бе изкаран с полусвалени гащи.

Мъдростта "не ходи" по Бендтнер

С годините обаче Бендтнер не помъдрява. През 2013-а е хванат пиян зад волана, а датският национален отбор то наказва за 6 месеца. През 2018-а той е осъден на 50 дни затвор за нападение над шофьор. Датският футболист и неговият адвокат решават, че няма да обжалват, като ще изтърпят наказанието в затвор или под домашен арест.

От футбол към Counter-Strike

Неговата кариера приключва някъде около COVID-19 пандемията, когато започва да играе популярната игра Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Той дори става собственик на малък отбор и играе в няколко демонстративни надпревари. Едва през 2021-ва Бендтнер потвърждава, че се пенсионира от футбола, макар и да не е играл от близо две години.

Такъв бе Никлас Бендтнер във футбола: истински "лорд", но в преносния смисъл. Един безспорен футболен талант, който така и не успява да разгърне пълния си потенциал. Евро 2012 бе моментът да остави отпечатък във футболната история, но го направи с бельото си. В едно няма съмнение: Бендтнер завинаги остава във футболния фолклор, а титлата "лорд" - завинаги единствено и само негова.

Автор: Стефан Йорданов

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 225 дни до ЕВРО 2024: По-зле от България – проклятието, което дебне над Норвегия 23 години

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Пореден провал за баварците: Трети треньор отказа да поеме Байерн Мюнхен

Кристиано Роналдо избухна и класира Ал Насър на финал, но срещу най-големия кошмар (ВИДЕО)

Дортмунд е по-близо от ПСЖ до финал в Шампионска лига, но интригата е жива (ВИДЕО)

След две дузпи: Байерн и Реал оставиха развръзката за "Бернабеу" (ВИДЕО)

Манчестър Юнайтед вади почти целия отбор на сергията, само трима не се продават

Футболната романтика е жива: Приказката на Джейми Варди и Лестър (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 30 април 2024 г.

Барселона обърна десет от Валенсия и излезе на второ място в Испания (ВИДЕО)

Манчестър Сити продължава без грешка в борбата за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)

Мъри го направи! Станимир Стоилов върна Гьозтепе в турската Суперлига

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят