Кметът на Трявна проведе среща за стопанисването на общинските гори

2287
Кметът на Трявна проведе среща за стопанисването на общинските гори
Снимка: Община Трявна

През изминалата седмица кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева инициира две работни срещи във връзка със състоянието на общинско дружество “Здравец” ЕООД и стопанисването на общинските горски територии. Въпросът нееднократно е бил поставян за решаване от местната власт, но на този етап категоричен отговор за последващо действие няма.  

След провеждането на първата среща между кметът на Община Трявна, бившият управител на “Здравец” ЕООД инж. Тони Тодорова, общински съветници и представители на счетоводната кантора на дружеството, непосредствено след това бе инициирана втора работна среща между кметът на Община Трявна и общинските съветници.  

Кметът на Трявна представи новите подземни контейнери в града

Днес кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева официално откри новите подземни контейнери за разделно събиране на битови отп...

Общинско дружество “Здравец” ЕООД е еднолично дружество с ограничена отговорност и е създадено с Решение на Общински съвет-Трявна от 31 май 2004 год. Собственик на капиталовите средства е Община Трявна, а правата на собственика на капитала се упражняват от ОбС-Трявна. Предметът на дейност е дърводобив (след изпълнение на изискванията на закона), залесяване, строителни дейности, стопанисване на спортни обекти и други, незабранени от закона дейности. За управител е назначен инж. Тони Тодорова.След подготвено предложение,в началото на 2021год.,през месец февруари, ОбСъвет-Трявна приема Решение, с което задължава управителят на общинско дружество “Здравец”ЕООД в седемдневен срок да подаде молба до Габровски окръжен съд за откриване на производство по обявяване в несъстоятелност. Инж. Тодорова е освободена от временното изпълнение на длъжността управител, но не и от отговорност. Кой и как оттук нататък ще стопанисва общинските гори на територията на Община Трявна, кметът г-жа Силвия Кръстева постави отново на дневен ред.  

“Ще изпаднем в една ситуация, в която няма да има кой да подава отчетите, справката декларация по ДДС всеки месец, няма да получим никакъв годишен финансов отчет…Възложила съм на адвоката на Общината да проучи възможността при внесен годишен отчет от счетоводната кантора ние да го внесем в Общинския съвет и един от принципала, от общинският съвет, да го внесе в търговския регистър, за да изпълним задълженията си!” коментира по време на работната среща г-жа Силвия Кръстева и увери, че прокуратурата отново ще бъде уведомена на основание чл. 155, т. 3 от Търговския закон. На този етап уведомлението вече е подадено от местната власт и се очаква развитие на процедурата по казуса “Здравец” ЕООД.  

При така развилата се ситуация около “Здравец” ЕООД, вариантите за стопанисване на общинските горски територии са създаване на ново общинско дружество по ЗОС, отдаване на горите на ТП “Държавно горско стопанство Плачковци”, създаване на общинско предприятие или създаване на структурно звено в общинска администрация. Последното бе гласувано от ОбС-Трявна, но не бе съгласувано съответно финансиране за него. Така, на последната работна среща, присъстващите обсъдиха основно плюсовете и минусите на другите възможности за стопанисване на горските територии с цел обединяване около решение за внасяне на предстоящо предложение от страна на местното ръководство.  

“Ако звеното отпада като вариант, остава създаването на предприятие или отдаване на горското стопанство в Плачковци. Ако е общинско предприятие, може би, ще е най-добрият вариант, но общинско предприятие без да има с какво да го издържаме и без назначаването на лице, отговарящо на изискванията, няма как да се случи. Притеснява, че няма да успеем да намерим лицензиран човек, който да отговаря на всички условия!” споделиха Татяна Рачева – Общински съветник в ОбС – Трявна и кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева и допълни “Мнението си съм изразявала още предходния мандат като Председател на ОбС-Трявна и то е категорично и не съм го променяла”.  

Кметът на Трявна инициира среща с депутатите от Габровска област

Кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева кани на работна среща четиримата народни представители от 7-ми многомандатен избир...

“На този етап е най-удачно общинските гори да бъдат предоставени на горското стопанство в Плачковци, за срок не повече от 2 години. При всички положения при създаването на едно общинско предприятие или структура в общината, специално за структурата в Общината, ще трябва да се дофинансира тази структура, което трябва да бъде ясно разчетено и с всичко останало считам, че ще бъде трудно!” коментираха отдаването на общинските гори за стопанисване от ТП “Държавно горско стопанство Плачковци” г-жа Силвия Кръстева и г-жа Татяна Рачева.  

„Нашата позиция многократно също е изразявана, че по-скоро не сме съгласни да бъдат дадени на горското, а да се търси вариант за звено или за предприятие по ЗОС, което ни се струва по-удачния вариант. Би могло да бъде назначено на първо време, за да видим дали би било ефективно и печелившо и за да няма отношение минималната работна заплата да се наеме само един лицензиран лесовъд, който да уреди план за сеч!” изказа своята позиция, по време на работната среща, г-н Боян Грозев, след което излезе с писмена такава, че би подкрепил предоставянето на общинските гори за управление от горското стопанство в Плачковци.  

След проведените работни срещи, кметът на Община Трявна пое ангажимент да направи справка колко би струвало създаването и функционирането на едно общинско предприятие по ЗОС, с данните от която да запознае съответно общинските съветници. Оказва се, че е необходим значителен финансов ресурс годишно при прогнозни цени от 45 лв./куб. м за продажба на 1 500 куб. м дървесина, а при управлението на общинските горски територии от ТП “Държавно горско стопанство Плачковци” не се предвиждат разходи за община Трявна.

“За възлагане на управлението проведох разговор с Директора на ТП “Държавно горско стопанство Плачковци”. Тъй като, съгласно приетата от Народното събрание структура Министерство на земеделието, храните и горите се преобразува в Министерство на земеделието, както и свързаните с преструктурирането други промени, предложението до ОбС-Трявна ще бъде внесено през м. февруари!” посочва още в официалното си писмо до общинските съветници кмета на Община Трявна. Ако подобен договор бъде сключен между двете страни, то, при планиран обем в утвърдения горскостопански план годишно по 1 500 куб. м стояща маса с клони и при средна продажна цена за 2022 год. от 45 лв./ куб. м, чистите приходи за Община Трявна биха били в размер на 23 625 лв. годишно. Едновременно биха се извършвали и дейности по опазване на горите без разходи от общината.

Община Трявна изгражда цветна преса за метални кенчета

Община Трявна с поредна крачка към постигане на екологично бъдеще с умисъл към опазване на околната среда и природата! От днес цветна м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com