Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 евтини тора, които ще спасят доматите от мана

13 юни 2024, 10:13 часа

Опитните градинари знаят, че доматите трябва да бъдат предварително защитени от мана. В противен случай те просто няма да могат да бъдат излекувани на по-късен етап. В случая градинарите с опит разчитат на 2 евтини тора - разтор на йод и разтвор с калиев перманганат.

Защита на доматите от мана

Разтвор на йод - може би няма по-прост и евтин метод за защита на доматите от болести от този. Просто трябва да извършите процедурата по пръскане на насажденията с приготвения разтвор.

Защо се извиват листата на доматите и какво се прави

За да се подготви разтворът, само два ml от лекарството се разреждат в кофа с вода. Това количество ще бъде напълно достатъчно.

Калиев перманганганат - този метод се използва от години от опитните градинари и винаги е ефективен. Просто трябва първо да разтворите няколко кристалчета от продукта в чаша вода. Разтворът трябва да е розов на цвят. Високите концентрации на продукта могат да навредят на доматите. След това използвайте разтвора за пръскане и обработване на почвата под доматите.

Маната се причинява от патогенната гъба. Заболяването засяга предимно културите от семейство Пасленови - засяга първо картофите, след това доматите. За последните това е особено опасно заболяване, което може да унищожи растението само за няколко седмици. Фитофтората е упорита и повсеместна; може да живее не само в почвата, семената и растенията, но и върху градинските инструменти и стените на оранжерията. Можете да я донесете с дрехите си, особено ако сте работили в полето с картофи.

Причини за мана по доматите

Най-важната причина за появата на тази болест е високата влажност, както и температурните промени. Ако вали и температурата падне под 20 градуса през нощта, заболяването се развива много бързо. Пикът на маната по доматите настъпва през юли-август. Но има и други важни фактори, които допринасят за разпространението на болестта:

  • гъсто засаждане, когато доматите растат твърде близо;
  • неправилно поливане, при което струята от маркуча докосва листата и водата се застоява в почвата;
  • непосредствена близост до картофи;
  • излишък на азот в почвата;

Когато са засегнати от мана, върху листата на доматите се появяват кафяво-кафяви петна, без ясни граници и различни конфигурации. На гърба на листа, особено при влажно време, можете да забележите белезникав налеп. Болестта започва от долните листа и след това се придвижва нагоре по растението, докато унищожи плодовете - както зелени, така и узрели. По тях се появяват плътни кафяви петна, които бързо се увеличават, стават тъмнокафяви и след това доматите започват да гният.

Как да накарате доматите да узреят по-бързо?
 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес