Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да преборим почерняването по върховете на доматите?

19 юни 2024, 10:50 часа

Доматите са сред плодовете, които често отглеждаме в градинката пред вилата, дворчето и дори на терасата си за лична консумация, стремейки се да поднесем на трапезата вкусни и полезни зеленчуци, които знаем и с какво са третирани, и как са отгледани. За да се насладим на плодовете на труда си обаче и на домати, чиито вкус и аромат е несравним с този на предлаганите в търговската мрежа, трябва да овладеем тайните на грижата за тях и предпазването им от вредители и заболявания, застрашаващи реколтата.

Много градирани считат маната за едно от най-опасните заболявания, от които страдат доматите, но почерняването по върховете на доматите се оказва по-сериозен проблем, който може бързо да обхване насажденията и да съсипе значителна част от плодовете, правещи ги негодни за консумация. Рискът за реколтата е значим и реален, поради което е важно градинарите да се погрижат за предпазване на доматите от почерняването на върховете им.

За разлика от маната обаче, която е заболяване, почерняването по върховете на доматите се дължи на причини, които нямат общо с вредители и патогени. Познаването на тези причини помага на градинарите за предприемане и на превантивни мерки, и за бърза и адекватна реакция, щом забележат тъмнеещи върхове, което им помага да се справят с проблема, преди да е засегнал значителна част от реколтата и чувствително намалява загубите.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Почерняването по върховете на доматите – какви са причините и как да се справим?

Почерняването по върховете на доматите се наблюдава най-вече в горещините и това далеч не е случайно. Неприятното почерняване, което застрашава реколтата, е пряко свързано с топлината, но най-често не е поради неадекватно поливане, както бихте предположили, ако нямате опит с отглеждането на домати.

Причините за върховото гниене обикновено са свързани с топлото време, което пречи за абсорбирането на калция и което естествено води до калциев глад. Калцият е от ключово значение за образуването на плодовете, а липсата му води до некроза на върховете на плода и вътрешно гниене, което прави доматите негодни за консумация.

Дефицитът на калций лесно може да бъде преодолян с правилното третиране на доматите – препоръчва се превантивно пръскане, както и пръскане при поява на първите симптоми на върхово гниене с разтвор на калциев нитрат. Приготвя се бързо и лесно, като се добави към 10 литра вода супена лъжица калциев нитрат. Ако именно калциевият глад е причината за върховото гниене, както се случва най-често,  това третиране ще помогне за съхраняване на реколтата и решаване на проблема. Калциевият глад обаче не е единствената причина, която може да причини почерняването по върховете на доматите. Други причини могат да бъдат:

-          Неадекватно поливане

Макар да не е най-честата причина за върховото гниене, липсата на достатъчно вода за растенията води до почерняването по върховете на доматите. То обаче в случая не се дължи на изсъхване поради жажда например, а отново е свързано с калциев глад – недостатъчната влажност на почвата на доматите затруднява усвояването на калций и калциевият глад става причина за почерняването по върховете на доматите, които загниват. Преполиването също може да доведе до гниене на върховете на доматите, тъй като удавените буквално корени трудно абсорбират нужните хранителни вещества.

-          Неадекватен избор на почва

Доматите не обичат кисели почви. Ако не съобразите мястото на отглеждането им в градината с предпочитанията им към почва, върховото гниене на доматите и бедната реколта не са изненадващи. Проявете особена педантичност при избора на почва за отглеждане на доматите, за да се отблагодари трудът ви с вкусни плодове.

-          Увреждане на корените на доматите

Риск за кореновата система на доматите представляват дори окопаването и плевенето,  при които могат да бъдат повредени корените.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

-          Неблагоприятни климатични явления

Бурите и  градушките са опасни не само за движимото и недвижимото имущество, но и за растенията в градината ви. След градушка, заетите професионално със земеделие, споделят за значителни щети върху доматите и много по-бедна реколта, като в зависимост от вида на бедствието може да говорим за щети, причинени от капризите на времето, или от грешка в отглеждането. Капризите на времето са свързани с големи температурни амплитуди, градушка, буря и други стресови събития, които застрашават реколтата.

-          Грешки в отглеждането на домати

Проверявайте водата, преди да полеете доматите, за да не допуснете грешка, костваща реколтата. Водата трябва да е марна, а не топла или ледено студена, за да предпазите реколтата от върхово гниене.

Системните грижи намаляват риска от развитие на вирусни, бактериални или гъбични заболявания по доматите. Те помагат да бъде извършена превенция или да се реагира незабавно при първи признаци на върхово гниете, за да се съхрани реколтата.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес