Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

61167
Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?
Снимка: iStock

Идеалното време за засаждане на домати зависи от различни фактори, като например климата във вашия регион, сорта домати и желаното време за прибиране на реколтата. Обикновено доматите са топлолюбиви култури, които се развиват добре при температури между 21°C и 29°C. Ето някои ключови съображения за определяне на най-доброто време за засаждане на домати:

1. Опасност от измръзване

Доматите са силно чувствителни към слана и излагането на ниски температури може да повреди или убие младите растения. Затова е изключително важно да изчакате, докато премине всякаква опасност от измръзване, преди да засадите доматите. В много региони това означава да се изчака след последната очаквана дата на замръзване през пролетта.

2. Температура на почвата

Доматите предпочитат топла почва за оптимален растеж. Температурата на почвата трябва да бъде около 15°C (60°F) или по-висока за успешно покълване и здравословно развитие на корените. Твърде ранното засаждане, когато почвата е все още студена, може да забави растежа на растението и да доведе до различни проблеми.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

3. Започване на семената на закрито

Много градинари започват семената на домати на закрито няколко седмици преди последната очаквана дата на замръзване. Това им позволява да имат здрав разсад, готов за пресаждане, когато условията на открито са благоприятни. Обикновено семената от домати се стартират на закрито 6-8 седмици преди планираната дата за засаждане на открито.

4. Пресаждане на открито

След като заплахата от слани отмине и почвата се затопли, е време да пресадите разсада от домати на открито. Обикновено това се прави, когато разсадът развие втория си комплект истински листа. Пресаждането трябва да се извърши внимателно, за да не се повредят деликатните корени.

5. Климатични съображения

Познаването на местния климат е от съществено значение за успешното отглеждане на домати. Ако живеете в регион с кратък вегетационен период, може да изберете раннозреещи сортове домати. От друга страна, в райони с по-дълъг вегетационен период може да имате възможност да засаждате по-късно.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

6. Есенно засаждане

В някои региони с меко есенно време вторият кръг на засаждане на домати може да се извърши в края на лятото за есенна реколта. Това ви позволява да удължите сезона за отглеждане на домати и да се наслаждавате на пресни домати до есента.

7. Помислете за целите си

Помислете за целите си, когато решавате кога да засадите домати. Ако се стремите към ранна реколта, може би ще искате да започнете на закрито и да пресаждате възможно най-рано. Ако сте по-загрижени за непрекъсната реколта през целия сезон, можете да разпределите засаждането на различни места.

Най-подходящото време за засаждане на домати е, когато опасността от измръзване е преминала, почвата се е затоплила и местните климатични условия са благоприятни. Като вземете предвид тези фактори, можете да си осигурите успешен сезон за отглеждане на домати с богата реколта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ако отглеждате доматен разсад на перваза, винаги го торете по този начин

Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?

Засаждане на картофи - мързеливите градинари задължително слагат това

Билката, която е най-добрият тор за доматите

НЕ засаждайте розите до тези растения

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта

Засаждане на доматите - НЕ слагайте това в дупката

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com