Какво трябва да знаем за пролетното засаждане на ягоди?

15712
Какво трябва да знаем за пролетното засаждане на ягоди?
Снимка: iStock

Кога е подходящото време за засаждане на разсад от ягоди - през есента или през пролетта? Този въпрос се задава както от начинаещи, така и от опитни градинари, но времето за засаждане на ягоди се влияе от климатичните особености на региона, метода на засаждане и разнообразието от култури за засаждане.

Ягодовите разсади могат да се засаждат през пролетта и есента, семената - само през есента, за да получите добра реколта през следващата година.

Основните правила за засаждане на ягоди през пролетта са спазването на времето и агротехниката, правилното прилагане на торове, спазването на препоръките относно поливането и избора на почва.

Характеристики и препоръки при засаждане на ягоди през пролетта

Засаждането на разсад от ягоди започва с подготовката на мястото. Не се препоръчва да се засажда нов разсад на места, където преди са расли ягоди.

Кога и как да засадим ягоди?

Подготовка на легла за разсад

Оптималната киселинност на почвата за засаждане на разсад от ягоди е 5,5-6,0 pH, с висока киселинност и за повишаване на нивото на азот, вие може да добавите гипс към почвата или креда (в размер на 1,5 кг / м2), ако е ниско - варов разтвор (пропорции 1 кг на 10 м2 почва).

Разрешено е смесването на добавки с оборски тор за увеличаване на добива (1,5 kg/m2). Тип на почвата - пясъчна глинеста почва, глинеста почва, чернозем, горска. Преди засаждането почвата трябва да се разхлаби, дезинфекцира (чрез напояване) с разтвор от 500 g вар, 50 g меден сулфат и 10 литра вода, загрята до 70 ° C в размер на 1 l / m2.

За засаждане изберете здрави разсад от ягоди без увреждане на листата и корените, с развита коренова система.

Ако планирате да отглеждате ягоди от семена: семената се сортират, тестват се за кълняемост и се избират най-силните и големи сортови екземпляри за засаждане в торфени саксии.

При засаждане на мустаци посадъчният материал трябва да се постави с корените надолу за 2-3 дни в найлонов плик с вода, за да набъбне.

Основното правило за засаждане на ягоди: кореновата система трябва да бъде поставена свободно в дупката, плътно притисната към почвата, стъблото трябва да е право вертикално. Преди да засадите растения, можете да добавите пепел (50 g на дупка) или компост (50 ml) към дупката.

Методи за засаждане на разсад от ягоди

Има 3 начина и 1 метод за засаждане на ягоди:

Метод на храст , Разсадът (семена, клонки) се поставя в правоъгълен модел 50x70 см, през лятото леглата се следят постоянно: почвата се разхлабва, мулчирани, плевелите и пипалата се отстраняват.

Предимства на метода: циркулацията на въздуха в почвата и между растенията е оптимална, плодовете растат големи, узряват бързо и гладко. Недостатъкът е, че изисква много място за засаждане на разсад.

Метод на гнездене

Засаждането следва кръгов модел: едно растение се поставя в центъра, след това 6 храста от един кръг се засаждат в кръг на разстояние 10 см, след това вторият и т.н. Разстоянието между кръговете е 30 см, между растенията - 20 см. Предимството на метода: културата дава плодове изобилно, плодовете узряват бързо. Недостатъкът е, че този метод заема много място в сайта.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни?

Засаждане в редове (едноредово и двуредово)

Схема за засаждане на разсад (семена, лози) за едноредово засаждане 15х60 см, за двуредово засаждане: междуредово 60 см, междуредово 30 см, между разсад 15 см. Пролетното двуредово засаждане заема малко място на площадката, растенията произвеждат изобилни и стабилни реколти. Грижата за редовете е стандартна: разрохкване на почвата, премахване на пипалата.

Пролетно засаждане на ягоди в земята

Преди засаждане на разсад в земята, разсадът трябва да се втвърди: съхранява се на закрито при температура от +15 ° C, след което корените се третират с каша от вода, глина и лопен (пропорции 1: 1: 1). Засадете след маркиране на мястото според избрания метод на засаждане в предварително подготвени дупки с дълбочина 7-10 см. Розетките на кореновата система трябва да бъдат положени и покрити със земя внимателно, за да не се повредят тънките и основни корени; плодните пъпки трябва да остане над повърхността (2 cm). След полагане на корените на разсада, почвата се уплътнява, напоява и отгоре се изсипва пясък или торф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com