Кога и как да засадим ягоди?

22923
Кога и как да засадим ягоди?
Снимка: iStock

Засаждането на ягоди изисква внимателно обмисляне на времето, почвените условия и подходящите техники, за да се осигури успешна реколта. Тези възхитителни плодове са любими на градинарите и засаждането им в правилното време и по правилния начин е от решаващо значение за техния растеж и продуктивност.

Време

Най-подходящото време за засаждане на ягоди зависи от климата на региона и от конкретния вид ягоди, които отглеждате - юнски, вечноплодни или неутрални на ден сортове. Като цяло обаче идеалното време за засаждане на ягоди е в началото на пролетта, когато почвата е годна за обработка и вече не е замръзнала. Това позволява на растенията да пуснат корени преди началото на вегетационния период.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни? 

За ягодите, които растат през юни, засаждането в началото на пролетта гарантира, че те ще дадат богата реколта в края на пролетта до началото на лятото. Вечноплодните и дневните неутрални сортове също могат да се засаждат през пролетта, но могат да дават плодове през целия вегетационен период. Ако живеете при мек климат, есенното засаждане също е вариант.

Избор на подходящо място

Изборът на подходящо място е от решаващо значение за успешното отглеждане на ягоди. Ягодите предпочитат пълно слънце, затова изберете място, което получава поне 6-8 часа слънчева светлина на ден. Осигурете добра циркулация на въздуха, за да намалите риска от болести, и избягвайте засаждане в ниски зони, където може да се натрупа вода, тъй като ягодите са податливи на кореново гниене.

Подготовка на почвата

Ягодите виреят добре в добре дренирана, леко кисела почва с рН между 5,5 и 6,5. Преди засаждане добавете в почвата органични вещества, например компост, за да подобрите плодородието и дренажа. Премахнете всички плевели, камъни или отпадъци от зоната за засаждане, за да създадете оптимална среда за ягодовите растения.

Как и кога се пресаждат ягодите, за да не съсипете реколтата?

Техники на засаждане

Когато засаждате ягоди, осигурете подходящи разстояния, за да имате възможност за достатъчен въздушен поток и място за разпространение на растенията. Засаждайте ги на редове, като разстоянието между растенията е 12-24 инча, а между редовете - 3-4 метра. Изкопайте дупка, достатъчно голяма, за да побере корените, без да се струпват, и поставете растението на същата дълбочина, на която е било в контейнера от разсадника. След засаждането полейте обилно растенията, за да улесните утаяването на почвата и да подпомогнете вкореняването им.

Грижи и поддръжка

Мулчирането около ягодовите растения спомага за задържане на влагата в почвата, потискане на плевелите и предпазване на ягодите от пряк контакт с почвата. Поливайте постоянно, като поддържате почвата равномерно влажна, но не преовлажнена. Наторявайте с балансирани торове според специфичните нужди на вашия сорт ягоди.

Като следвате тези указания и ги съобразите с местния климат и сорта ягоди, можете да се радвате на богата реколта от пресни и вкусни ягоди от собствената си градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com