Издигат нова църква край Басарбовския скален манастир до Русе

24729
Издигат нова църква край Басарбовския скален манастир до Русе

Нова църква се изгражда в двора на манастира "Св. Димитър Басарбовски" край Русе, който е единственият действащ скален манастир у нас, съобщи БГНЕС.

Тя се изгражда главно с помощта на дарители, благодарение на които днес бяха поставени куполът и единият от двата кръста. За цялостното довършване на храма обаче трябват още доста средства. Строителството на църквата "Преображение Господне" е започнало през 2007 г., макар първата копка да бе направена още през 2004 г. от тогавашния Русенски митрополит и сегашен български патриарх Неофит. "Името й не е избрано случайно – тя се нарича "Преображение Господне", защото монасите-исихасти, които са населявали някога Поломието, са имали особен афинитет към този празник", припомня игуменът на Басарбовския манастир архимандрит Емилиян. Храмът се прави по подобие на средновековните църкви в Скопие и Несебър, като първоначално архитектите са харесали снимка на една църква в интернет. Те са започнали да работят в този стил и впоследствие разбрали, че става дума за църквата "Св.Димитър Солунски" в Скопие. "Тази църква са я строили българи, българи са служили в нея и наистина няма нищо случайно – неин покровител е Св. Димитър Солунски и моделът й ще бъде пренесен в манастир, чийто покровител е отново Св.Димитър, само че Басарбовски", казва архимандрит Емилиян.



Грубият строеж на новата църква е почти завършен, но оттук нататък трябват още близо 0,5 млн.лв. за довършването. Остава да се направят дограмите, външната облицовка, подовата настилка на храма, след което идва и най-скъпата част – обзавеждането. В това влизат и дърворезбите, иконописта, стенописите.

От манастира разчитат, че добрите хора, които им помагат, няма да ги изоставят и занапред. Самите монаси също пестят за изграждането на храма, като се изхранват с продукция, която си отглеждат сами. Към каузата им се е присъединил и бай Добри, който събира средства пред храма "Св. Александър Невски" в София и благодарение на него е осигурена една немалка сума.

Свети преподобни Теодор Освещени

Теодор бил син на богати и знатни родители. Когато бил на дванадесет години, ходел на училище, по желание на баща си. Той бил любимото ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини