Кауза "Детски линейки сега": Искаме да се закупят детски линейки за всички областни градове

7574
Кауза "Детски линейки сега": Искаме да се закупят детски линейки за всички областни градове
Снимка: Дончо Златев

Нуждата от детски линейки става все по-осезаема, тъй като линейките на Спешна медицинска помощ в градовете не са оборудвани за по-малките и това застрашава техния живот. Над 6000 деца в България се раждат недоносени всяка година, което е около 10% от общия брой на родените деца у нас.

Екипът на Actualno.com потърси основателят на каузата „Детски линейки сега“ Дончо Златев, който на 3-ти януари изпрати ново отворено писмо с искане за закупуване на детски линейки за всички областни градове в България. То е адресирано до новия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова и в него се изтъкват предимствата на тези специализирани линейки, които да помагат на най-малките.

Причината за появата на каузата на бял свят е лично преживяване на г-н Златев: "Наложи ми се посред нощите да обикалям от болница на болница с дете на ръце и да търсим къде има адекватна спешна помощ за деца. След преживяната лична история се замислих как всеки един родител на мое място би се разочаровал от мисълта, че не може да разчита на адекватна спешна помощ за деца. Това е грижа, която трябва да бъде осигурена 24/7."

Първата специализирана детска линейка става факт през май 2019 година и е закупена изцяло с дарения, събирани цели две години. Дарена е на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" в град София. Отвътре разполага с кувьоз и със специална носилка, към която е прикрепен. От фондация "Капачки за бъдещето" през 2021 година обявиха, че събират средства за втора. 

Каузата около която се обединяват стотици семейства от цялата страна стартира през 2019 г. с писмо на Златев до тогавашния премиер Бойко Борисов, който от своя страна служебно го препраща към здравния министър Кирил Ананиев. Както той, така и следващия министър на здравеопазването през 2020 година - проф. Костадин Ангелов, отказват да подпомогнат каузата. Те аргументират отговора си с думите, че нямало нужда от подобни линейки, защото и старите вършили същата работа“. Според г-н Златев това отношение може да се определи като „тотално неразбиране на философията на една подобна специализирана линейка“ и може да изиграе ключова роля за неговото физическо и психическо здраве.

Към момента има налични детски линейки само в София и Пловдив, а средствата за тях са събрани единствено и само чрез дарения на будни и инициативни граждани. От „Детски линейки сега” са изчислили нужните средства за закупуване на специализирана детска линейка, които държавата трябва да отдели- около 4 млн. лв., или по около 150 000 лв на линейка. За целта трябва да се обяви обществена поръчка и да се избере доставчик.

Последното писмо от инициатора на каузата "Детски линейки сега" от 03.01.2022г., адресирано до настоящия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова, получава отговор още на следващия ден в 8ч. сутринта. В него тя пише, че ще разгледа предложението и ще бъде осъществена връзка с г-н Златев в най-кратък срок.

"Предстои ни една много силна информационна кампания заедно с най-добрите експерти в България, които не са добри само в страната, но и на европейско ниво. Те съвсем точно ще дадат отговор на въпроса какви са плюсовете на детската линейка в сравнение с обикновената.", добавя Златев.

Той е екипът му вярват, че гражданската отговорност и инициативност ще доведе до закупуване на детски линейки не само за областните, но и за всички градове в страната.

Автор: Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини