Напук на кризата - бейбибум в петричко село

56780
Напук на кризата - бейбибум в петричко село
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Напук на кризата петричкото село Първомай расте. Жителите в селището се увеличават, дори в трудните години се раждат по над 25 бебета. За миналата година новородените са 35. Заради бейби бума в последните няколко години вече няма достатъчно места в детската ясла и в детската градина, предаде Стандарт нюз.

„Искаме ново и модерно Обединено детско заведение. В момента яслите ни са допотопни. Хлапетата са в сграда, строена в далечната 1963 година. Други учат в кметството, над моя кабинет. Правили сме ремонти, но условията не са добри", твърди селският управник. Преди две години изготвили проект за ОДЗ с капацитет над 150 деца, стойността е някъде около 1,5 млн. лв. Надяват се, че ще могат да кандидатстват по някоя от европейските програми. Само така ще решат този голям проблем.

България няма да се опразни

От години слушаме, че България едва ли не скоро няма да я има, тъй като младите и умните бягат от страната. Пред закриване ли е наисти...

„Най-важното е, че в селото ни прирастът е положителен, вече гоним 4000 жители", казва Методи Попов. Той призна, че капацитетът на сегашната детска градина никак не е достатъчен и доста малчугани са си вкъщи, защото няма места за тях. Увеличението на населението е и заради голямото трудолюбие на местните хора, които успяват да се справят финансово, въпреки кризата. Почти върху 400 декара земя са застроени оранжерии, в които селяните отглеждат зеленчуци. Тази година, навръх 1-ви май - Ден на труда, Първомай ще отпразнува подобаващо 59-годишен юбилей. През 1955 г. с указ на Държавния съвет на НРБ селото получава името си.

„Само на този ден тук не се работи, а се празнува. Иначе сме много работливи, снахи и зетьове избираме с конкурс, че да сме сигурни в трудолюбието им", споделят местните хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини