Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

19 февруари 2024, 12:10 часа • 20391 прочитания

Двама млади лекари ще получат тази година наградата "Златен Хипократ". Тя се връчва за отлично представяне по време на обучението. Д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова казват в студиото на Bulgaria on air, че са решили да останат и да работят в България.

"Медицината винаги е била детска мечта за мен. Не произхождам от лекарско семейство и въпреки това винаги съм имала афинитет към природни науки. Винаги ми е харесвало да помагам на хората“, коментира д-р Александрова. Тя отбелязва, че медицината е една от най-трудните и отговорни професии и дисциплината е по-важна и от мотивацията. „Най-трудно ми е да поддържам това темпо. Ние нямаме много практика, имаме основно теоретични упражнения“, казва младият лекар. „Все още не съм намерила конкретно място за специализация, имам интерес към няколко специалности."

Д-р Зафирова казва, че не си е поставяла за цел да има само шестици, както и че това се постига с труд. Тя е дерматолог и й предстои да специализира дерматология във Военномедицинската академия. „Фактът, че тези знания ще могат да бъдат приложени на практика, ме мотивира", сподели д-р Зафирова.

Още: Лъжите, които не бива да казваме на лекаря

Родолюбие

Относно изучаването на медицина и заминаването в чужбина след това, д-р Александрова казва, че не е толкова лесна задача. „Смятаме, че можем да бъдем много полезни на нашите близки, приятели и пациенти. Семействата ни също са тук", казва младият лекар. Д-р Зафирова добави, че са благодарни на образователната ни система, защото тя им е дала добра основа да продължат напред.

За промени в здравеопазването ни д-р Александрова е на мнение, че организацията е проблем, както и че липсва и комуникация между лекари и пациенти. По думите ѝ лекарите имат прекалено много административна работа и фокусът се измества. Според нея лекарите трябва да проявяват емпатия, съчувствие към пациентите и да ги изслушват повече, както и да им се отделя повече време и внимание. Така се изгражда доверието между лекар и пациент.

Още: Honor to be with you: Коледата на един хирург (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес