Лъжите, които не бива да казваме на лекаря

2641
Лъжите, които не бива да казваме на лекаря
Снимка: iStock

Честността често се смята за най-добрата политика, особено когато става въпрос за здравето. Въпреки това в сложните взаимоотношения между пациентите и лекарите има случаи, в които хората могат да се изкушат да скрият определена информация или да кажат малки неистини. Тези лъжи, макар и на пръв поглед безобидни, могат да имат значителни последици и да повлияят на ефикасността на медицинските грижи.

Една често срещана лъжа, която пациентите могат да кажат на своите лекари, е омаловажаването на тежестта на симптомите. Независимо дали поради страх, срам или желание да избегнат допълнителни изследвания или лечение, хората могат да омаловажат степента на своя дискомфорт. Това може да доведе до погрешни диагнози или забавено лечение, тъй като лекарите разчитат на точна информация, за да вземат информирани решения относно здравето на пациента.

Лекар: Това е най-евтиният и лесен начин за забавяне на стареенето

Друга лъжа, която пациентите може да са склонни да изрекат, е относно спазването на предписаните им лекарства или планове за лечение. Признаването на неспазване на правилата може да предизвика чувство за вина или осъждане, което кара хората да твърдят, че старателно са спазвали препоръките на лекаря. Тази измама може да попречи на способността на лекаря да оцени ефективността на лечението и да направи необходимите корекции.

Пациентите могат също така да скрият информация за начина си на живот, като например тютюнопушене, употреба на алкохол или незаконни наркотици. Страхувайки се от порицание или потенциални лекции, хората могат да изберат да пропуснат тези подробности в медицинската си история. Тези навици обаче могат да окажат значително влияние върху здравословното състояние и да взаимодействат с лекарствата, поради което е изключително важно лекарите да имат пълна представа за начина на живот на пациента.

Психичното здраве е друга област, в която пациентите могат да се изкушат да лъжат. Стигмата, свързана с проблемите на психичното здраве, може да накара хората да омаловажат симптомите или да симулират благополучие. Това нежелание да се разкрие истинската степен на борбата с психичното здраве може да попречи на способността на лекаря да осигури подходяща подкрепа и интервенции.

Причините за тези лъжи са многостранни и често произтичат от комбинация от обществени очаквания, страх от осъждане или опасения за потенциални последствия. Въпреки това е жизненоважно хората да разпознаят потенциалните вреди, причинени от нечестността в отношенията между лекар и пациент.

Деменция: Този симптом се появява по време на разговор

За да насърчат откритата комуникация, лекарите трябва да създадат неосъдителна и подкрепяща среда, в която пациентите да се чувстват комфортно да споделят истината. По същия начин пациентите трябва да разберат, че лекарите са там, за да помагат, и че честността е от основно значение за получаването на възможно най-добрите грижи.

Лъжите, които не бива да казваме на лекаря, са тези, които застрашават целостта на взаимоотношенията между лекаря и пациента и възпрепятстват предоставянето на ефективно здравеопазване. Откритата и честна комуникация е крайъгълен камък на успешния терапевтичен съюз, като гарантира, че лекарите разполагат с информацията, от която се нуждаят, за да вземат информирани решения и да предоставят оптимални грижи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подлудява ви: Най-красивият цвят на очите, който харесват абсолютно всички хора

9 неща, които развалят здравето ви (има ги във всеки дом)

Топ 3 на реките извиращи от Рила

Защо са изчезнали динозаврите от нашата планета?

Кои породи кучета се определят като най-агресивните?

Кой е основният алкохол в коктейла Май Тай?

Как да познаем фалшивото сребро, когато го видим?

Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com