За първи път се проведе конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

3738
За първи път се проведе конкурс  „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“
Снимка: Pixabay.com

Конкурс на тема „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“ се провежда за пръв път и се организира от Българското сдружение на родовете със съдействието на Министерството на образованието и науката и в партньорство с Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, съобщиха от сдружението.

В конкурса взеха участие ученици от всички краища на България, като представените работи се отличаваха със задълбоченост, ангажираност и дълбока личностна позиция. Техните работи обогатяват националната памет за приноса на българите от Македония и Одринско за развитието и просперитета на България чрез личния пример на предците и потомците.

Както е известно, близо една трета от българските граждани имат произход от Македония и Одринска Тракия. В работите учениците представят произхода на своите родове от всички краища на тези две географски области, включително от територията на днешна Република Северна Македония.

Награждаването ще се състои на 25 май от 12:00 ч. в зала № 1 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“, където ще се проведе церемония за тържественото връчване на наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“.

В церемонията ще вземат участие вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, председателят на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев, доц. Мира Маркова, декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, доц. Георги Н. Николов, председател на Македонския научен институт и Елисавета Шапкарева, председател на Българското сдружение на родовете от Македония.

Наградите в двете възрастови групи бяха определени както следва:

І. от ІХ до ХІІ клас: Първа награда – Мария Асенова, Х клас на СУ „Св. св Кирил и Методий“, гр. Радомир – по произход от с. Тополница, Петричко и с. Кюприя и с. Савик, Сярско, Южна Македония. Втора награда – Костадин Тараков, Х клас на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Петрич; по произход от с. Горни Порой, Сярско, Южна Македония; Трета награда – Виктория Мантаркова, ІХ клас на СЕУ "Св. Паисий Хилендарски", гр. Дупница, по произход от с. Баница и с. Кърчово, Сярско, Южна Македония.

 

ІІ. от V до VІІІ клас: Първа награда – Александър Христозов, VІІ клас, ОУ „Пенчо Славейков“, Димитровград, по произход от с. Сачанли, Гюмюрджинско, Одринска Тракия; Втора награда – Мария Лозанова, VІІ клас, 30 СУ "Братя Миладинови", гр. София, по произход от с. Смилево, Битолско, Северна Македония; Трета награда – Петър Ганчев, VІІ клас, СУ „Отец Паисий“, гр. Куклен, по произход от с. Горни и Долни Тодорак, Кукушко, Южна Македония. Ще бъдат раздадени и много специални награди от различни институции.

 

"Науката е слънце" не са просто думи, а същината на българския дух според образователния министър. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини