Денков: Науката е слънце не са просто думи, а същината на българския дух

4150
Денков: Науката е слънце не са просто думи, а същината на българския дух
Снимка: БГНЕС

Науката е слънце не са просто думи, а същината на българския дух. Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в "Денят започва" по БНТ. Министърът гостува навръх 24 май, когато отбелязваме Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Действително сме променили историята на Европа, трябва да се гордеем. Науката е слънце, словото. Това не се просто думи, това е същината на българския дух, който ни е запазил през годините", каза просветният министър. 

Той заговори и за реформата в образованието. Според него съдържанието и технологиите, методите на преподаване, вървят ръка за ръка. "Точно това правим в момента. Правим преглед на програмите, този преглед вече е към края си. Ще използваме лятото, за да ги променим. така че съдържателно да имаме това ,което трябва да залегне в учебниците. Успоредно с това развиваме средствата, електронния облак така, че съдържание и средства да вървят заедно", коментира проф. Денков. 

Той заяви, че не знае дали ще има цял мандат за всичко, което е планирано в образованието, но според него промените, които трябва да се правят, са обективно необходими. Денков заяви, че гледа спокойно на прогнозите за избори. "Няма съмнение, че тези разправии, пречат на работата, трябва да се опитаме да се съсредоточим върху това, което е важно за хората", каза проф. Денков.

Образователният министър коментира и матурите, като отчете, че през последната година системата е била закрепена. "Успяхме да подготвим изпити, които изглеждат без този академичен акцент, който често ни създава проблеми, но докато не видим крайните резултати, не бих искал да ги коментираме", заяви още проф. Денков за матурите. Според него този, който се е борил за шестица е имал по-добри условия, но не и този, който иска тройка. 

Министърът спря вниманието си и на бюджета за образование. "Актуализирането на заплатите в училищната и предучилищната мрежа стана на 1 април. В момента е малко рано да се иска актуализация на заплатите. За следващата календарна година със сигурност ще ги актуализираме, както е записано в коалиционното споразумение. За висшите училища, всъщност бюджетът за висше образование беше увеличен с 10 %. Знаете, че има още 20 млн. лв., които ще бъдат предоставени сравнително скоро. Имаме и други средства, които трябва да отделим, примерно за режийни разходи", каза още проф. Денков. Той заяви, че ще бъде направен преглед за актуализацията на бюджета, за да се осигурят средства за новата учебна година по отношение на отоплителния сезон. 

Стана ясно, че около 1300 деца от Украйна са поискали да влязат в българската образователна система, като от тях около 520 са включени. "Нямаме проблем да им осигурим места. На есен системата е готова да посрещне тези ученици", каза той. По думите му въпросът е да бъдат ваксинирани. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com