Ковид лекарство за милиони купува държавата през Мис България 2009 и съпруга ѝ

23816
Ковид лекарство за милиони купува държавата през Мис България 2009 и съпруга ѝ
Снимка: Getty Images/Guliver

Лекарство срещу коронавирус на стойност 7 197 000 лв. с ДДС купува здравното министерство от фирма на Антония Петрова - Мис България 2009, Мис Русия 2012, и съпруга ѝ Ивайло Батинков, научи Actualno.com.

Снимка: Личен фейсбук профил Антония Петрова-Батинкова

Процедурата е обявена днес по обед. Става въпрос за доставка на разрешен за употреба едва от 12-ти ноември лекарствен продукт Regkirona (INN Regdanvimab). Притежател на  разрешението за употреба е на Celltrion Healthcare Hungary Kft. Лекарството е предназначено за лечение на възрастни с коронавирусна болест. Прогнозните количества са до 6000 опаковки за 2000 пациенти.

В Министерство на здравеопазването е постъпило писмо от "Топ Хоспитал Сървис" АД с предложение дружеството, в качеството на представител на унгарската компания Celltrion Healthcare Co, да доставя на българския пазар моноклоналното антитяло Regkirona concentrate for solution, като алтернативна възможност за лечение на пациенти с COVID-19.

Справка в Търговския регистър сочи, че съпрузите Ивайло Батинков и Антония Петрова-Батинкова, заедно с Цветан Димитров, са в Съвета на директорите на "Топ Хоспитал Сървис", като действителен собственик се води Батинков. По-специално Антония Петрова е член на СД на дружеството от края на миналата година.  

 

Заради спешност процедурата ще се възложи на тяхното дружество чрез договаряне без предварително обявление. Мотивите за това са няколко.

С доклад на главния държавен здравен инспектор към 5-ти ноември е отчетено, че регистрираната 14-дневна заболяемост в страната е 924,75 на сто хиляди население, което определя 11-то място на страната в света и 6-то място сред държавите от ЕС/ЕИП по новорегистрирани случаи. Регистрираната 14-дневна заболяемост на регионално ниво варира от 251,9 на 100 000 население в област Кърджали до 1 329,4 на 100 000 население в област Монтана, като в 10 области надхвърля средната за страната. Наблюдава се също нарастване на броя на хоспитализираните случаи на COVID-19, както и на настанените в структури за интензивно лечение. За последните 14 дни броят на пациентите, приети за болнично лечение, е 11 821 спрямо 9 110 за предходните две седмици или е изчислен ръст от 29,76%.

Броят на пациентите в структури за интензивно лечение съществено надминава този на приетите през първата вълна (ръст с 21,7% спрямо пиковата стойност от 595 приети за интензивно лечение) и е с 11% под максималната заетост от 813 интензивни легла през втората вълна. Регистрираната 14-дневна смъртност в страната е 28,41 на 100 000 население, която е най-високата отчетена до момента от началото на пандемията. Спрямо пиковете на предходните вълни се отчита ръст съответно с 1,76% и 15,07%.

От наличните в Националната система за борба с COVID-19 данни за починалите от новия коронавирус лица се установи, че само 3,27% от тях не са постъпвали за болнично лечение. От хоспитализираните лица 44,9% са преминали интензивно лечение, 42,96% - кислородна терапия, 26,37% - вентилация, вкл. неинвазивна вентилация с положително налягане и 1,3% - екстракорпорална мембранна оксигенация.

Оценката на епидемичната обстановкасочи, че продължават проучвания за намиране на ефикасни лекарства за лечение на COVID-19, които да повлияват продължителността и тежестта на протичане на инфекцията. Същите ще спомогнат за прекъсване механизма на предаване на инфекцията, ограничаване разпространението на заболяването и подобряване качеството на живот при заболелите с по-тежки клинични форми на протичане, пише още в мотивите.

Решението за стартиране на процедура за купуване на 6 000 флакона от моноклоналното антитяло Regkirona concentrate for solution for infusion е взето на 11-ти ноември от ръководството на здравното министерство. Целта е така да бъде продължено обезпечаването на лечебните заведения за болнична помощ с моноклонални антитела в момент, когато цялото количество от първото осигурено моноклонално антитяло Casirivimab, Imdevimab вече е изцяло разпределено, доставено и се прилага в болниците.

Ден по-късно – на 12-ти ноември, Европейската комисия след препоръка от Европейската агенция по лекарствата, издаде разрешение за употреба на лекарствения продукт Regkirona (INN Regdanvimab), Celltrion Healthcare Hungary Kft.

Regkirona (INN Regdanvimab) е едно от двете лекарства с моноклонални антитела, които вече имат разрешение за употреба от Европейската комисия за лечение на COVID-19.

Моноклоналните антитела са предназначени да неутрализират коронавируса SARS-CoV-2, като се прикрепват към него и не му позволяват да проникне в човешките клетки.

Regdanvimab е проектиран да се прикрепя към spike-протеина на SARS-CoV-2. Когато е прикрепен към него, блокира взаимодействието му с ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (АСЕ2) на човешките клетки и така инхибира последващото навлизане и репликация на вируса в тях. Regdanvimab проявява неутрализираща активност с концентрация, осигуряваща инхибиране (подтискане) на вирусната инфекция в клетки гостоприемници, се сочи още в документацията към откритата от МЗ нова процедура.

Какво е ACE2 - ензимът е част от ренин-ангиотензин системата в човешкия организъм. Това е хормонална система в човешкото тяло, която регулира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни. Нейните два основни стълба са хормоните ангиотензин I (ACE) и ангиотензин II (ACE2). Първият де факто е родителят на втория (ангиотензин I се получава чрез действието на ензима ренин, от протеин (алфа-глобулин, α-глобулин), секретиран от черния дроб в кръвния поток. Когато кръвта преминава през белите дробове, друг ензим - ангиотензин-преработващ (конвертиращ) ензим, ACE, разделя ангиотензин I като образува ангиотензин II), но вторият е хормонът, който стимулира производството на други важни хормони – например алдостерон, който усилва усвояването на натрий и отделянето на калций, за да има организмът ни по-добро усвояване на вода. Балансът на ангиотензин I и ангиотензин II осигурява правилното функциониране на ренин-ангиотензин системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване