Лекари не издават електронни рецепти за медикаменти на свободна продажба

7242
Лекари не издават електронни рецепти за медикаменти на свободна продажба
Снимка: Actualno.com

Лекарите не издават електронни рецепти за медикаменти, които са за свободна продажба. Това заяви за „Монитор“ председателят на асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов. По думите му медиците издават електронни рецепти само за медикаментите, които се покриват от Националната здравноосигурителна каса.

Реално от 1 юни лекарствата, които се заплащат частично или изцяло по НЗОК, се предписват и отпускат само с електронни рецепти. Медикаментите, които се закупуват изцяло от пациента, могат да се изписват и на електронна, и на хартиена рецепта. Паралелното издаване на двата вида рецепти реално удължи живота на хартиения вариант засега за непределно време според наредбата на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Въвеждат електронни рецепти за лекарства от днес

От днес, 1-ви юни, предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, ще се извършва само с е...

Според шефа на асоциацията на собствениците на аптеките и преди не са се изписвали много електронни рецепти, но сега въобще няма такива, които са за лекарства, които не са по каса. „Няма електронни рецепти за медикаменти на свободна продажба. След промяната в наредбата никой лекар не е издавал. На практика това до голяма степен обезсмисля инвестицията, която направихме в софтуери и т. н. Вложихме много пари, за да съответстваме на наредбата, а после тази наредба на практика отпадна за свободната продажба на лекарства“, коментира Николай Костов. Той лично няма обяснение защо не се издават е-рецепти за медикаментите, които не са по каса, при положение че лекарите имат техническата възможност да го правят и издават електронни рецепти само за лекарствата, които се покриват от касата.

Предстои в близките седмици и рецептурната книжка да стане електронна. Това е поредна крачка към създаването на реално електронно досие, в което лесно и ясно да се вижда как и с какво е лекуван даден пациент. „Би трябвало това да стане в началото на следващия месец. Когато от информационно обслужване ни осигурят възможността аптеките да виждаме протоколите - кога е издадена и изпълнена предходната рецепта, ще имаме готовност да работим с електронните рецептурни книжки. За целта не е нужен допълнителен софтуер, той е същият, с който работим и сега“, обясни още Николай Костов.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов коментира, че всички лични лекари са готови да издават електронни рецепти. По думите му повечето от тях дори отдавна го правят. Той напомня, че това не отменя посещението на пациента при лекаря, тъй като това е важно, за да може да се проследи състоянието на човека. „Ами ако е хипертоник, ако е с други заболявания? Ако е с исхемична болест на сърцето и се влошава? Тука беше въпросът давайте да си взимат лекарствата, не аз съм лекар и не съм се съгласил на това“, коментира още зам.-председателят на БЛС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...