Нараства броят на децата с диабет

31908
Нараства броят на децата с диабет
Снимка: Thinkstock

Девет деца в тежко състояние заради започващ диабет, някои от тях - в кома, са приети само през октомври в Клиниката по ендокринология към Медицинския университет в Пловдив.

Този брой е много висок, подобно е положението и на други места в страната", съобщи Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

66 деца са станали жертва на трафик за 2012 г.

Темата за трафика на деца отново излезе на преден план след скандалния случай с "Русия ангел" Мария в Гърция. Д-р Русанка Венелинова, п...

Опасната болест поразява и бебета. Причини за спадането на възрастовата граница са неправилното хранене и некачествените храни, стресът на родителите, който се отразява на децата, и обездвижването.

В България броят на диабетиците нараства с много бързи темпове, те вече са 500 000, от които 80 000 инсулинозависими и около 3000 деца, заяви Елисавета Котова, цитирана от "Марица". 

На 14 ноември се отбелязва Световният ден на диабета, когато сгради в цял свят, включително в България, ще бъдат осветени в синьо.

Трета национална конференция на децата и младите хора с диабет ще се състои на 9 и 10 ноември 2013 г. в Международен панаир Пловдив, като на преден план ще бъдат въпросите за сърдечносъдовите рискове, уврежданията на бъбреците, бременността, храненето, училището, каза Котова.

Предвидени са информационни срещи в София, Варна, Бургас, изложба на детски рисунки и други нициативи. Вече се работи по създаването на национален регистър на болните от диабет, който ще бъде готов в началото на 2014 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com