От скрина: Защо лекар напусна "Пирогов" след 25 години с тежки обвинения към Асен Балтов

41767
От скрина: Защо лекар напусна "Пирогов" след 25 години с тежки обвинения към Асен Балтов
Снимка: БГНЕС

"Г-н Балтов,

Обръщам се към Вас, в качеството ви на номиниран за Директор на „Пирогов“, за да Ви кажа, че ще приложа това писмо към заявлението ми за напускане утре. Реших да сложа край на 25 годишното ми пребиваване в „Пирогов“ по ред причини, повечето свързани с Вас, а именно:

Емил Василев: Персоналът на "Пирогов" е готов със зъби и нокти да си брани корупционния модел на управление

"Каква реформа на здравеопазването, кви пет лева? Персоналът на "Пирогов" е готов със зъби и нокти да си брани корупционния модел на уп...

Парите за ремонта и апаратурата на „детска клиника“ (2 милиона и 900 хиляди лева) са издействани от Съвета на директорите на „Пирогов“, на който бях зам.-председател, и са отпуснати от Министерство на здравеопазването. Планът за ремонта беше, да се започне едната половина на сградата и когато се завърши да се преместят детските хирургии в новоремонтираната половина. След това да се завърши останалата част. Ремонтът на Клиника по детска ортопедия и травматология трябваше да е освежителен, тъй като просто няма какво толкова основно да се ремонтира, камо ли да се премества. Когато ми беше представена план-сметка за 70 хиляди лева за освежителен ремонт и смяна на телефонни кабели, аз естествено отказах да приема, защото не участвам в схеми.

Вие още не сте официално Директор, но не само нарочно променяте плана, а и силово разхвърляте клиниката ни на 5 различни места, отделечени максимално едно от друго. Смея да твърдя, че подобно безумие е изключително опасно за здравето на малките ни пациенти, нарушава работата ни до пълно безсилие да я вършим и то, когато идва пролетно-летния сезон, който за детската травматология е най-натоварен. По това време на годината през кабинета преминават над 7000 пострадали деца, написа доктор Атанас Кацаров във Фейсбук през 2017 година.

"Защо Вие и Вашите приятели не съобразихте , че имаме планирани операции в т.ч. на животозастрашаващи състояния. Спомнете си малката Мерал, която живее благодарение на операциите, които й правим и трябва да й правим, с проф. Дребов или на Светлозара, която беше разигравана 9 месеца от Фонда за лечение на деца и беше оперирана от мен, малко преди да се случи най-лошото; или на малката Сиана, която е прекрасно малко момиченце и живее като всички деца, след нашите хирургични намеси. Да изброявам ли още? Над 150 са децата, трябва да бъдат оперирани до края на годината. Моля, Вие да обясните на техните родители как точно ще ги лекувате и колко е важно да усвоите едни пари от един ремонт. И какво значи да закриете единствената клиника по детска травматология в България? Или може би защото сте поели едни ангажименти към Вашите благодетели, които трябва да изпълните? Ангажимент да закриете Клиника по детска ортопедия и травматология.

Ангажимент като този да изгоните преди 2 години проф. Кастелов. Нали помните как накарахте Мишко Рашков да разбие вратата на кабинета му и да изхвърли вещите му за да е по-пълно унижението му. Така правеха учениците на „учителя“ Емил Таков. Това е традиция при Вас.

Г-н Балтов, познавам Ви откакто бяхме заедно специализанти през 1998 година. Помните ли как ме гонехте по коридора да ме питате дали ще участвам в нагласения за Вас конкурс, на който така и не ме допуснаха (защото „учителя“ Ви Емил Таков, беше Директор тогава), за да не би случайно да го спечеля.

Николай Марков: Протестът на медиците от "Пирогов" не ме убеждава в правотата им

"Протестът на медицински лица от болница "Пирогов" с блокиране на кръстовища не ме убеждава напълно в правотата им. Докато не започнат...

Цяла България разбра, че назначението Ви е политическо, а не целесъобразно (каквито са доста в последно време) и, че нямате необходимия ценз да управлявате болница. Та Вие дори не умеете да управлявате автомобил.

За сметка на това умеете да рушите. Няма нещо, до което се докоснахте Вие и Вашите приятели да не разрушите. Известни сте с това, че цял живот не сте направили нищо за другите, освен за себе си. Сега ли смятате да го направите? Вие сам сте ми казвали, че не искате да правите нищо за да не Ви свързват с това (вече бивше) ръководство. Това ли се нарича колективно мислене или приемственост? Или мислите за болницата, в която за две години станахте професор?

С началникът на травматологичния комплекс Малушев (Енчев) една година не можахте да решите какво да направите контролния кабинет в поликлиниката, за който ми „извадихте“ душата да го „вземем“ от алерголозите и накрая се наместиха трети лица вътре. Не можете да вземете решение за един кабинет, а сега смятате да управлявате цялата болница.

Държите се с колегите си и специализантите като роби – по същият отвратително - гнусен начин, както вашият „учител“ Таков Ви унижаваше всеки ден на сутрешния рапорт. Или не го помните това?

Желанието Ви да сте най-отгоре е огромно. То не отговаря на образованието и квалификацията Ви. За сметка на това имате сериозни връзки. За 2 години от „фуражка“ Ви направиха професор, председател на Научния съвет на „Пирогов“ - професор“ с диплома по медицина от държавни изпит 3.80, председател на БОТА (абсолютно тенденциозен избор), а сега и Директор на „ Пирогов“. Да не споменавам, че сте и в Управителния съвет на Столична колегия на лекарския съюз. Вие сте търсач на трофеи, не сте боец. Ако бяхте, щяхте да останете в най-тежките години за „Пирогов“, а не да бягате с поредния си ментор към друга болница. Той така и не Ви направи доцент, въпреки че го прибирахте всяка вечер, по едни причини.

Иван Бакалов: Заслужаваме си здравеопазването

Заслужаваме си здравеопазването... Болниците са търговски дружества, има шефове на държавни болници милионери, сестри с по 700 лв. запл...

Мисля, че е време да се извините на хората , които подведохте, в т.ч. и на вашият благодетел г-н Герджиков. Преди 10 месеца именно него накарахте да напише някакво мъгляво юридическо становище, въз основа на което, принудихте Научния съвет на болницата да смени правилника, за да не мога да стана доцент. Да, този същят, който е временен премиер в момента. Човекът, който ходатайстваше пред министъра още тогава, от Александровска да Ви „подарят“ един рентгенов апарат, ей- така, защото сте Вие. Така и не Ви го дадоха, но ако помните аз направих реверанс към Вас и Вашите приятели и се отказах от рентгеновия апарат, който трябваше да закупим от събрани в отделна сметка пари, за да го получите вие.

А знаете ли на мен какво ми костваше да създам основите на модерна клиника, която Вие и приятелите Ви, а и техните приятели, съсипвахте нарочно и удобно в последните 5 години? Как се намират млади лекари, медицински сестри и дори санитари? Знаете ли как се привличат да работят хора за „без пари“, защото знам , че Вие може да ги гоните перфектно. Клиника по детска ортопедия и травматология от губеща стана печеливша. От стара стана модерна. И през цялото време работим „въпреки“, а не „с подкрепата на“. Как се намира модерна апаратура във време, в което никой не дава пари за нищо?

Вие много добре помните на какво бяхме подложени по време на ремонта на детска операционна – 2 години мъка и работа в нечовешки условия с огромен стрес. Някои от хората се отказаха и напуснаха. Тогава Вие и Вашите приятели, по най-бруталния начин ни принудихте да плащаме наем за някаква конюшна, която наричахте „операционна зала“ - опасна за здравето на персонала и пациентите. И това изтъпряхме, г-н Балтов. Защото за мен „Пирогов“ е кауза, а за вас – източник на доходи за околосветските Ви пътешествия.

Вие и Вашите приятели не търпите чуждо мнение. Правите си каквото си поискате за да извлечете максимална изгода. Непрекъснато газите закона. Провеждате конкурси без елементарни правила, налагате се над всички. Вие сте над закона. Вие създавате несигурност.

Сега ще Ви направят директор с три курса по „здравен мениджмънт“, на които сте „присъствали“ през 2000г. без да има оценки, дата или изпити по тях. В случай, че не знаете, сега сме 2017г. и „Здравен мениджмънт“ се учи 3 семестъра във висше учебно заведение, държат се изпити по всеки предмет, след което се оценява защитена дипломна работа.

Група лекари защитиха Стойчо Кацаров и порицаха източването на Здравната каса в отворено писмо

След като направихме консултации и се разбрахме група колеги написахме отворено писмо до медиите, колегите и гражданите: До Медиите в ...

Какво стана с плановете Ви да се местите в голяма частна болница преди 2 месеца? Само „истински“ Пироговец може да постъпи така...

Днес е „Прошка“ , г-н Балтов. Аз съм християнин. Мога да Ви простя всичко, но това, че за 2 дни, Вие и Вашите приятели, унищожихте единствената клиника по детска травматология в България, с 50 годишна история, няма да Ви простя никога!"

Д-р Атанас Кацаров, Пироговец завинаги

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване