Разменените бебета в "Шейново": Какво още е ставало в управлението на болницата

36286
Разменените бебета в "Шейново": Какво още е ставало в управлението на болницата

Все още предстои съдебно дело по казуса с разменените бебета. Първото е насрочено за началото на октомври. Имаше много неясноти и елементи на изнудване, заяви директорът на АГ-болница "Шейново" д-р Румен Велев в Студио Actualno.

По думите му адвокатите на двете семейства поискали парично обезщетение от болницата.

"Но ние не можем да предоставим такава парична сума (300 000 лева), дори да имаме желание, защото тя трябваше да бъде одобрена от Столичния общински съвет. А становището на СОС е, че без решение на съда няма как да се сключват договори за изплащане на обзщетения – нещо, което аз също подкрепям, защото съдът решава има ли нарушение, предстъпление и какъв да бъде размерът на тази сума", категоричен е д-р Велев. 

Относно казуса с неговата оставка той посочи, че още на първата среща с ръководството на СОС и столичния кмет Йорданка Фандъкова заявил готовност да я подаде след скандала.

"Аз им казах: „Ако прецените, че трябва да си подам оставката, нямам никакви угризения, веднага ще го направя“, но ние сме изживели един такъв тежък инцидент в историята на болницата (с починалата 19-годишна родилка, последван от протести – б.р.), когато имаше една смяна на директор. Това беше в 2011 г. Тогава д-р Костов си подаде оставката и д-р Андреева го замести. Аз знам колко е тежко в такъв момент човек, който не е вътре в системата и не е вътре в същината на проблема, да се справи с тази ситуация. Прецених, че по-разумно би било аз да остана, за да мога да преведа болницата през този тежък момент, още повече че нямаше категорични доказателства, че има някаква пряка грешка на персонала на болницата, който да е замесен в този случай“, посочи още д-р Велев пред Actualno.com.

Той каза, че лечебното заведение непрекъснато се проверява от правоимащите органи – НАП, Здравна каса, "Медицински надзор", Столична община, Сметна палата.

Какво обаче казва "Медицински надзор"

Actualno.com разполага с резултатите от проверка на Изпълнитена агенция "Медицински надзор" на управлението на болница "Шейново" за периода 01.01.2020 г. - 07.08.2023 г.

На болницата, на д-р Велев лично, на началника на клиниката, в която са родени и от която са изписани разменените бебета, на акушерка от клиниката, на двама лекари и на главната акушерка са съставени актове за установено административно нарушение, които са им връчени през февруари месец тази година.

ОЩЕ: Връчиха 6 акта на "Шейново" за случая с разменените бебета

"Шейново" ще обжалва връчения акт за разменените бебета

Скандалът с разменените бебета беше толкова грандиозен, че не заглъхна дълго време.

От доклада се разбира, че Зорница Шопова - майката на едно от разменените бебета, е била накарана да плати 900 лева за избор на екип. Това е станало при изписването, когато в болница "Шейново" е трябвало да сравнят дали номерата от гривните на майката и детето са еднакви. Вместо това, в нарушение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, че не се допуска избор на лекар в условията на спешност, ѝ е било "изискано" да подпише за избор на екип. А нейното раждане чрез цезарово сечение е станало именно в условията на спешност.

ОЩЕ: Майката, подала сигнала за разменените бебета: Това е травма за цял живот

От доклада става ясно също, че има акушерка, която е изкарала в отделението само три дневни смени – една преди раждането на двете бебета, една в деня на раждането им (13.09.2022 г.) и една в деня на изписването им (16.03.2022 г.). Официалното обяснение - разбрала, че работата не е за нея. Дали обаче има друго, засега не е ясно.

Ето какво свидетелства за нея старшата сестра:

"Данните, които мога да предоставя по отношение на лицето (името е заличено), която е била дежурна на датите 12.09.; 13.09 и 16.09.2022 г. като неонатологична сестра дневна смяна в сектор "Физиология: са: Запознах се с нея няколко дни преди да постъпи на работа - първи работен ден на 12.09.2022 г., когато ми беше представена от главната акушерка като желаеща да постъпи на работа при нас. Поговорихме и аз ѝ представих работата в отделението. Тя постъпи на работа на 12.09.2022 г. след сключен договор като редовен персонал. В деня на раждането и приемането на тези деца, т.е. 13.09.2022 г., е бил нейният втори работен ден. Задълженията ѝ бяха свързани с дейности, неизискващи висока специализация като ваксини и вземане на кръв, а с хигиенни и организационни манипулации. На 16.09.2022 г. беше третият ѝ ден, като в края на работния ден тя ми съобщи, че работата не е подходяща за нея и не желае да продължи да работи в отделението. След посочените дати повече не сме се виждали или говорили до момента, когато ѝ се обадих да ѝ предам, че трябва да се яви пред следствието по възникналия казус".

ОЩЕ: Разследва се умисъл по казуса с разменените бебета: Адв. Стоян Стойков в "Отговорите" (ВИДЕО)

Другата родилка с разменено бебе – Севда Михайлова, също е постъпила по спешност за раждане, била е здравно неосигурена.

Интересно е какво казва една от акушерките от неонатологичното отделение с 23 години стаж по казуса:  

"Човешко е да се греши и грешката се коригира на момента, а не след 3 месеца. Нали и майките при получаване на бебето е трябвало да си погледнат номера, да си познаят бебетата, още повече, че родилката в ЛЗ е стояла с бебето си непосредствено след раждането цели два часа, после не ѝ ли е направило впечатление, че в количката е друго бебе или за нея е добре да роди цигане, а да получи българче, но за българката не е точно така?! Не съм присъствала, когато е станала тази грешка, но за мен е важно, че бебетата са живи и здрави и всичко останало е поправимо".

ОЩЕ: Директорът на АГ "Шейново": Грешката с разменените бебета е станала още с поставянето им в кошчетата

Разменените бебета вече са при биологичните си майки

И още констатирани нарушения – по други случаи

Според установеното от "Медицински надзор", пациентка е заплатила 900 лв. за избор на екип, като също е била хоспитализирана с диагноза "Спешно цезарово сечение". Плащането е направено даже след като тя е била изписана. Проверката е констатирала обаче нередност само за това, че в електронния дневник на заявленията за допълнителна услуга – избор на лекар или екип на датата, на която е извършена манипулацията, името ѝ не фигурира. Не е посочена нередност, че са взели пари за пациентка, оперирана по спешност.

Акт за установяване на административно нарушение е съставен на лекар от болницата, защото не е изискал подробно писмено съгласие от 22-годишна пациентка, оперирана по спешност с остър септичен процес от гинекологичен произход – наличие на бетахемолитичен стрептокок група А, или т. нар. бактерия убиец, когато тялото ѝ било в сериозна степен интоксикирано.

Имало декларация, в която са записани само имената на пациентката и нейн подпис. Не са били посочени болестното състояние, налагащо извършването на операция; информация за операцията: възможните допълнителни варианти за операция; възможността за преливане на кръв и кръвните съставни: анестезията, под която ще бъде извършена операцията; информация за специфичните рискове за индивидуалното състояние (придружаващи заболявалия), усложнения: информация за усложненията по време и след операцията, както и рискът, който може да създаде за по-тежко протичане на следоперативния период или за живота.

Конфликт на интереси при директора на "Шейново" - да или не?

Възниква въпрос дали д-р Румен Велев е бил в конфликт на интереси още от самото начало, когато поема болница "Шейново", тъй като от 2010 г. има еднолично дружество с наименование "Амбулатория за специализирана гинекологична извънболнична медицинска помощ – д-р Румен Белев". И до днес той е негов управител и собственик.

Според текст в устава на болница "Шейново", член на Съвета на директорите (СД) не може да бъде лице, което от свое или от чуждо име извършва търговски сделки, а също така който е съдружник в събирателни, в командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност, когато извършват дейност, сходна с тази на АГ-болницата.

Има спор по казуса в медицинските среди, тъй като "Шейново" е специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение, осъществяваща болнична помощ по акушерство и гинекология, а амбулаторията на д-р Белев е за специализирана гинекологична, но извънболнична медицинска помощ.

Едното твърдение е, че може директор на болница да работи по договор с касата като специалист в извънболничната помощ, защото в болницата е с договор за управление, сключен с принципала или Съвета на директорите. В извънболничната помощ обаче същият лекар може работи по договор със съответната РЗОК.

Опонентите на това твърдение пък сочат, че на практика и САГБАЛ - Шейново ЕАД извършва специализирана доболнична помощ, тъй като част от структурата ѝ е Диагностично-консултативен блок, в който има сектор "Фетална медицина", женска консултация, колпоскопски кабинет, консултативен кардиологичен кабинет, кабинет по стерилитет, образна диагностика, лаборатории – клинична, микробиологична, патохистологична.  

Дейността си в извънболничната помощ обаче д-р Белев коректно е отразил в своята декларация пред КПКОНПИ. Съответно, имало е много време принципалът на болницата да реагира, ако е считал, че има нещо нередно.

ОЩЕ: Защо се стигна до управленско напрежение в "Шейново"?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com