Директорът на АГ "Шейново": Грешката с разменените бебета е станала още с поставянето им в кошчетата

4728
Директорът на АГ "Шейново": Грешката с разменените бебета е станала още с поставянето им в кошчетата
Снимка: Unsplash

Няма грешка при гривните, които са били поставени на бебетата - новородените са били сложени в грешното легло и размяната е станала още в началото, при първото кърмене. Това обясни директорът на АГ "Шейново" д-р Румен Велев, след като вчера стана ясно, че две бебета са били разменени в лечебното заведение още през септември. Размяната бе доказана с ДНК-тестове.

"Няма грешка в гривните, бебетата са с гривни такива, каквито са им поставени – грешка има при гривничките на майките. Майките и дечицата имат еднакви гривни, но на майката с гривничка на бебенце А ѝ е дадено бебенце Б. Много органи разследват как се е стигнало дотук, имаме доста голяма яснота. Уверявам ви, че тези хора, които са допринесли или извършили тази грешка, ще се накажат изключително строго. Следствието ще установи кои са", каза директорът на брифинг в четвъртък.

Случаят с разменените бебета: Прецедент, който ще доведе до проверки в родилните отделения в страната

Повечето родилни отделения в страната ще бъдат подложени на проверка, а след това със сигурност ще се вземат много сериозни мерки. Това...

"Бебетата не са разменени след раждането, а по-късно. След като те се родят и след като ги приемем, ги поставяме в кошчета, после ги даваме на майката. На кошчето пише номер на бебето и името на майката - на голям картон. Всъщност разминаването е станало точно тогава – при първото раздаване на бебетата", заяви д-р Велев.

Той каза, че това е "низ от нелепи случайности" и може би грешка на един човек, който в началото е объркал. "Но това не ни оправдава. Искам да поднеса извинения към двете семейства. Искрено се надявам по-бързо да преодолеят това. Смятам, че няма никаква умисъл за размяната на децата", заяви още д-р Велев.

Смущаващите факти според него са, че по време на целия престой нито една от двете майки, родили още през септември, не е обърнала внимание на номерата на гривните. "При изписването тези гривни не са били сверени, което е в нашите протоколи. Три месеца е дълъг период, а и едната майка много добре си съхранява всички документи с номерата", каза д-р Велев, напомняйки, че сигналът за размяната бил подаден от една от родилките чак през декември.

На думите на здравния министър Асен Меджидиев защо директорът не го е известил веднага, д-р Велев отвърна: "Повече от седмица вече текат няколко проверки в болницата. Когато разбрах за случая, веднага подадох сигнал в полицията и те веднага образуваха досъдебно производство. Искахме да се запази мълчание заради деликатността на ситуацията – да се запазят лични данни. Освен тази проверка, която тече доста бързо, в болницата има още 3 проверки, които изясняват тези факти и обстоятелства".

Ето какво е наказанието, ако двете бебета са били разменени умишлено

Софийска районна прокуратура извършва разследване по чл. 184 от Наказателния кодекс за размяната на две бебета в болница "Шейново" в Со...

Самият директор е разбрал за размяната след 8-9 декември, когато една от майките се обадила, за да каже, че има някакво съмнение. "Още на следващия ден лично уведомих полицията", допълни лекарят. "Тази майка тогава е видяла двете гривни и е установила, че номерата с тази на бебето и нейната не са едни и същи".

"Повече от 30 г. съм лекар и акушер-гинеколог, такова нещо не ми се е случвало. Много бебета са минали през болниците ми. Напълно съм наясно, че няма никакъв умисъл в това нещо. Повече от 30 човека бяха разпитани в прокуратурата", каза той и допълни, че "винаги" е готов да подаде оставка, ако се установи, че има процедурни нарушения.

ОЩЕ: Сийка Милева: Разменените бебета са като сюжет от филм, необходима е правна реформа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com