Ваксинираните срещу коронавирус не са освободени от карантина

5117
Ваксинираните срещу коронавирус не са освободени от карантина
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксината няма да освобождава от карантина. Това става ясно от информационния модул за ваксините срещу COVID-19, който е част от Единния информационен портал на адрес coronavirus.bg.

Всеки имунизиран ще трябва да спазва противоепидемичните мерки за известен период след ваксинирането, защото ще отнеме време, за да се забави или спре разпространението на вируса, гласи информацията. В нея се посочва още, че ваксините може да не предотвратят асимптоматична инфекция, което означава, че имунизирани лица все още ще могат да заразяват, въпреки че нямат симптоми, и следователно неволно да разпространяват вируса.

Учени: Южноафриканският вариант на коронавируса не се поддава на лечение с кръвна плазма

Новооткритият в Южна Африка вариант на коронавируса B1351 може да заобикаля антителата, развити при лечение с кръвна плазма от оздравел...

“Учените изчисляват, че за да се постави под контрол COVID-19, около 7 или 8 от всеки 10 души ще трябва да бъдат имунизирани. Поради тези причини има определен период от време, през който ще бъдат необходими и другите противоепидемични мерки като носене на маски, спазване на физическа дистанция и други“, се посочва още в модула.

Преди поставянето на инжекцията, всеки човек попълва информирано съгласие. В него се вписват три имена, ЕГН, номер на лична карта и адрес. С полагането на подписа ни, се съгласяваме с три точки. В първата декларираме, че сме запознати с ползите от ваксината, рисковете от заболяването и неговите усложнения, показанията, начина на приложение и противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции. Втората точка е за това, че при възникване на странични ефекти след ваксинацията следва да съобщим за появата им по всяко време на медицински специалист или на Изпълнителната агенция по лекарствата чрез попълване на електронен формуляр. Последната трета точка е, че сме съгласни да ни бъде приложена ваксина срещу COVID-19, като собственоръчно вписваме търговското име на препарата.

След като попълним информираното съгласие, ще ни бъде направен преглед – измерване на кръвното налягане и насищането на кислород в кръвта. Поставянето на самата ваксина отнема няколко секунди. По препоръка на производителите след това имунизираното лице трябва да остане под наблюдение за поне 15 минути. Когато процедурите приключат, ще получим картонче, че вече сме ваксинирани. На него се вписват трите ни имена, датата на която е поставена първата доза, датата, на която трябва да бъде приложена втората доза и партидният номер на флакона.

Според официалните препоръки, трябва да се ваксинирате срещу коронавирус, ако попадате в една от шестте основни рискови групи – здравни работници на първа линия; хора, които живеят или работят в старчески дом; социални работници на първа линия; болногледачи на възрастни; хора на и над 65 г.; хора на средна възраст с хронични заболявания. Ваксината ще се предлага и на възрастни с различни заболявания. Пълният списък е посочен в раздел "Въпроси и отговори“ в информационния модул за ваксините на сайта на Единния информационен портал coronavirus.bg. Сред посочените заболявания, при които имунизация ще се прилага са: рак на кръвта, диабет, деменция, сърдечни проблеми, астма, бъбречни и чернодробни заболявания, инсулт, наднормено тегло. На ваксина ще имат право и хора с понижен имунитет, например при провеждане на химиотерапия или лъчетерапия, както и хора с трансплантиран орган.

Ваксината на "Пфайзер" вероятно предпазва срещу мутациите на Covid-19

Ваксината на "Пфайзер/Бионтех" най-вероятно предпазва срещу мутациите на Covid-19, установени във Великобритания и Южна Африка, заяви и...

От сайта става ясно още, че иРНК ваксините, каквито са одобрените към момента препарати на Pfizer/BioNTech и Moderna не могат да променят ДНК-то на човек. "Тъй като иРНК е активна само в клетъчната цитоплазма, а ДНК се намира в клетъчното ядро. иРНК ваксините не работят в същото клетъчно пространство, в което се намира ДНК и не могат да го променят", пише в раздела "Въпроси и отговори“.

На Единния информационен портал се опитват и да успокоят хората, които се притесняват, че този тип ваксина никога не е използвана досега. "Ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna информационна РНК (иРНК) ваксини срещу COVID-19. Ваксините съдържат синтезиран фрагмент от генетичния материал на SARS-CoV-2 (иРНК), който "дава инструкция“ на клетките в тялото да произведат характерния за вируса "spike” протеин. Когато е ваксинирано, тялото произвежда негови копия, които не причиняват заболяването и научава имунната система да реагира защитно, предизвиквайки имунен отговор срещу SARS-CoV-2. Въпреки че технологията не е била използвана в нито една ваксина, лицензирана от Администрацията по храни и лекарства на САЩ (FDA), учените от FDA имат опит с тази технология, тъй като тя е била използвана за разработване на други профилактични ваксини, които са тествани в клинични изпитвания при хора. FDA няма специфични опасения за безопасността на ваксините, които използват тази технология", се казва в информацията.

Сайтът не дава категоричен отговор дали въпросните ваксини предпазват и от мутиралите варианти на коронавируса, които напоследък все повече безпокоят здравните власти по света. "Научната общност и регулаторите внимателно наблюдават как SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) се променя с течение на времето и колко добре ваксините срещу COVID-19 могат да защитят хората срещу болестта, причинена от всякакви нови варианти на вируса. Ваксините срещу някои вирусни заболявания остават ефективни в продължение на много години след тяхното разработване и осигуряват дълготрайна защита. Такива са ваксините срещу морбили и рубеола. Ваксините срещу други вирусни заболявания като грип, от друга страна, се нуждаят от актуализиране всяка година, за да останат ефективни. Това е така, защото грипният вирус мутира често и до голяма степен, като с всеки сезон на грипа се появяват нови варианти", се казва в информацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com