Здравният министър обясни кой е виновен да сме първи по смъртност в света

9998
Здравният министър обясни кой е виновен да сме първи по смъртност в света
Снимка: БГНЕС

Защо позволихте България да заеме челни позиции по смъртност от коронавирус в света? "Не сме го позволили. От самото начало на епидемията ние насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването на мерките, от подценяването на вируса, от горенето на маски пред МС и МЗ. Голямото недоверие в системата, трупано през годините, доведе до този резултат.

Значи хората са виновни? Не, не казвам, че хората са виновни. Когато има проблем, много лесно е да се посочи виновен, не е необходимо да го търсим сега. Трябва да се намери решение, решението е едно – спазване на мерки, дезинфекция, дистанция, заповедите, които предлагаме и най-вече уважаване на лекарите. Това е всичко."

Това каза пред btv здравният министър проф. Костадин Ангелов, който отново подчерта, че сега не трябва да се обвиняваме, а да се обединим.

Само за вчера са излекувани 2518 души, трябва ли да разкажем историята на всеки от тях – така здравният министър отговори на въпрос за натрупалите се трагични случаи с починали пациенти с COVID след обикаляне на болници в търсене на свободно легло от цялата страна.

Успехът не е да влезеш в болница, успехът е системата на здравеопазването, такава каквато я имаме в момента. От нея да изкараме най-добрият резултат и ние го правим.“, каза още той. "Съболезнования на семействата, това за мен е недопустимо в една система. Чух всички обяснения, прокуратурата все още не е приключила своите разследвания. Това е проблем на организацията в самото учебно заведение.“ , допълни Ангелов. "Разбрахме, кои са виновните – те са наказани" – визира министърът един от случаите в УМБАЛ “Св. Георги”, Пловдив.

Ангел Кунчев: С мерките за 3 седмици ще достигнем платото на заболеваемостта и смъртността

С въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато в заболеваемостта и смъртността. Най-строгите не са т...

"Това са възможностите на нашата здравна система към днешния момент. Тя е нереформирана, има нужда от сериозен ремонт. Нямаме консенсус обществен, нямаме и политически. Лекарите, които работят в Сливен, са разположени на няколко места. Предстои ремонт на Спешния център т.е. такива са възможностите", обясни здравният министър.

Проспано ли беше лятото? "Категорично нито един ден от летните месеци не е проспан. 2-3 дни след назначението си пуснах заповедта каква да е организацията по лечебните заведения. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област. Ако някой може да създаде нови лекари и медицински сестри, аз не мога да го направя", отговори проф. Ангелов.

Той обясни какво е било направено: имало е организация с органи на РЗИ, полиция и пожарната; искано е допълнително да бъдат доставени и коли; снабдяване с лекарства; ясно разписване на това кои болници се отварят, кои се затварят.

"Проблемът не е организационен. Няма персонал", каза проф. Ангелов. Затова и сега по думите му не може да се разширяват лечебните заведения само за COVID-19, защото трябва да се лекуват и пациентите с други заболявания.

Не болнични легла, а лекари трябват

България вече е първа по смъртност от COVID-19 в света

Първи сме по смъртност от COVID-19 в света. Това сочат последните данни на статистиката - разчетени от епидемиологът и преподавател в L...

"Много трудно можем да намерим лекари и сестри. Не е проблемът в липсата на сгради и легла или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла", категоричен бе Костадин Ангелов

Забавиха ли се мерките?

"Стъпка по стъпка решаваме. Швейцария има 8 милиона население, има 800 интензивни легла. Вчера ми попадна статия, че там вече няма болнични легла. Има ли система в света, която може да устои на такъв натиск - отговорът е не", отбеляза още проф. Ангелов.

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на месец януари, след това според данните, ще се пристъпи към още едно удължаване - до март. България не спира да следи и ситуацията в другите държави, за да се ориентира и със своите мерки. С всички ресорни министри е направен анализ за ефекта от по-ограничителните мерки, преди да се пристъпи към заповедите.

Има ли недоразумения в мерките?

Петър Велков с нова стряскаща прогноза за смъртността от COVID-19

Смъртността от COVID-19 ще скача с 50 до 100% следващите 2 седмици. Нареждаме се на първо място по този показател в света на милион нас...

По повод заповедта, че празненствата до 15 души ще са разрешени, здравният министър обясни: "8-и декември е позволен на местата, на които може. Контролът ще бъде сериозен. Създали сме организация, която да позволи всяко едно действие извън заповедта на министъра на здравеопазването. Основната идея е да заразим масовото заразяване. Там, където има много голямо струпване, там искаме да ограничим. Не можем да забраним на хората да живеят. Нашите мерки са подобни на другите държави - ние следваме ясна политика, която следва логиката на всички европейски държави. Според медицинските специалисти в басейните риска от заразяване е по-малък отколкото във фитнесите", обясни някои от мерките, които ще влязат в сила от петък вечер, предизвикали обществен отглас министъра.

Ангелов направи уточнение и за пазаруването. Сутрин от 8.30 до 10.30 е "зеленият коридор" само за хора на 65 г. и над 65 г. През останалото време те пак ще могат да пазаруват, но тогава вече е позволено и за всички останали клиенти.

Направленията за PCR още не са уточнени, стана още ясно от думите на министъра.

Още: "Безплатен PCR тест от личния лекар - ето как ще става"

"Трети пореден ден с рекорден брой оздравели от COVID-19 у нас"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com