Древен храм на Зевс е открит в Египет

7923
Древен храм на Зевс е открит в Египет
Снимка: Ministry of Tourism and Antiquities of Egypt

Разкопки на древния египетски град Пелузиум (Тел ел-Фарма) са разкрили руините на храм на Зевс Касиос. На разположение на археолозите се озовали останките от огромна врата, както и гранитни блокове, които вероятно са представлявали стълбище.

На източния ръкав на Нил в Долен Египет, на около 30 километра от съвременния Порт Саид, се е намирал стратегически важният египетски град Пелузиум, който сега е известен като археологически обект Тел ел-Фарама. Пелузиум се е намирал на източната граница на Египет, следователно е служил като отправна точка за експедиции в Азия, и в същото време като врата за чужди нашественици.

Многобройни споменавания на Пелузиум се свързват с военни действия, например с кампанията на асирийския цар Сенахериб около 701-700 г. пр.н.е. или с обсадата от персийския цар Камбиз през 525 г. пр.н.е. Освен това този град е бил важен търговски и риболовен център, както и митнически пункт. През гръко-римския период Пелузиум станал едно от най-посещаваните египетски пристанища, на второ място след Александрия по този показател.

Макар че първото проучване на този град е извършено още през 1909-1910 г., когато френски археолози съставили първата карта на неговата територия, системната работа там започнала, след като Израел върнал Синайския полуостров на Египет през 1982 г., окупиран по време на Шестдневната война. За това време учените успели да намерят например римска баня с мозаечен под, датиращ от III век, амфитеатър и останки от византийска църква.

Министерството на туризма и древностите на Египет съобщи, че египетска археологическа мисия при разкопки на Тел ел-Фарама е открила руините на храм на древногръцкия бог Зевс. Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по древностите на Египет, казва, че учените са успели да открият тази структура благодарение на останките от огромна порта. Тя представлявала две големи колони от гранит, които са се срутили в резултат на силно земетресение в древността. Освен това археолозите открили големи гранитни блокове, които очевидно са били стълби, водещи към храма.

Археолозите отбелязват, че първите проучвания на тази територия са извършени в началото на ХХ век от френския египтолог Жан Кледат, който открил доказателства за съществуването на храм на Зевс Касиос (планината Касиос е място в Сирия, където някога Зевс е бил почитан), представляващи древногръцки надписи. Тогава обаче не успели да разкопаят самото съоръжение.

Според археолозите надписите, открити в района, показват, че римският император Адриан, управлявал в 117–138 г. сл.Хр., е ремонтирал открития храм. В близко бъдеще изследователите планират да проучат намерените останки и да използват фотограметрия за определяне на архитектурния дизайн на храма.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Откриха следи от "успоредна" на Древен Египет цивилизация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com