Откриха следи от "успоредна" на Древен Египет цивилизация

30852
Откриха следи от "успоредна" на Древен Египет цивилизация
Снимка: Michele R. Buzon / CC BY-ND

Международен екип от археолози, които от много години работят по бреговете на Нил в Судан, е публикувал данни за множество гробници на нубийската цивилизация. Изследването на учените установило, че тази култура се е развивала успоредно с Древен Египет и е заимствала много от своя съсед.

В изданието The Conversation се появи авторска статия на един от ръководителите на археологическата работа - Мишел Р. Бюзон. Тя пише, че преди хиляди години нубийската култура на територията на съвременен Судан активно е използвала подземни гробници за погребване на своите починали.

Тези гробници са разкопани в местността Томбос, разположена на брега на Нил в Северен Судан. Разкопките на мястото се провеждат от 20 години. Бюзон отбелязва, че гробниците не са били еднакви. Например някои от тях излизат над повърхността под формата на кръгли могили. В Древен Египет това не се е практикувало, вероятно това е оригиналната технология на нубийците.

Michele R. Buzon / CC BY-ND

Могилите отгоре са защитавали подземните гробници, чието строителство е започнало поне през 2500 г. пр.н.е. По това време този регион се е наричал царство Куш, а по-късно е наречен Нубия. Новите находки само потвърдили хипотезата, че древният Куш е просперирал и успешно се е конкурирал с Египет, а понякога дори го е завладявал.

Но се случило така, че вниманието на изследователите през последните два века било приковано към изучаването на древностите на Египет, а Судан останал встрани. В същото време изследователите казват, че тук е процъфтявала „успоредна“ на Древен Египет цивилизация, чиито постижения, включително технически, понякога са надминавали тези на древните египтяни.

Впрочем в своите открития археолозите виждат взаимното културно влияние на двете мощни държави от древността. Така и в Томбос били открити гробници, построени под формата на пирамиди. Може би нубийците просто са ги копирали от известните пирамиди на фараоните. Но има и друга версия: в Куш пирамидите биха могли да бъдат построени от сановник на Древен Египет, управлявал Нубия по време на Новото царство около 1200 г. пр.н.е.

„Гробниците ни показват как хората са се опитвали да представят публично себе си и семействата си след смъртта – пише Бюзон. – Ние можем да свържем положението на тялото на погребания и артефактите, съпровождащи го в гроба с различни културни и религиозни практики. Така в едно от погребенията на мъж на средна възраст открихме и легло, и ковчег, които съчетават традиционните нубийски и египетски обичаи. В гробницата имаше и бронзови купи, украсена дървена кутия, купчина амулети, които са се смятали за магически предмети, и тайник с железни оръжия, демонстриращи ранната употреба на желязо в Нубия.“

 ВИЖТЕ ОЩЕ: Останките от древни хора в пещерата "Бачо Киро" пренаписват първото заселване на Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com