Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изтекла ли е радиоактивна вода в АЕЦ "Козлодуй" и има ли риск: Проф. Касчиев пред "Студио Actualno"

21 юни 2024, 13:22 часа • 36857 прочитания

Имало е изтичане на радиоактивна вода в VI Блок на АЕЦ "Козлодуй" преди няколко дни. Няма опасност обаче за населението и околната среда. Това заяви в предаването "Студио Actualno" ядреният експерт проф. Георги Касчиев във връзка с появилите се информации в публичното пространство за инцидент в атомната централа.

Припомняме ви, че по-рано на запитване на Actualno.com, от АЕЦ "Козлодуй заявиха следното: "Категорично не отговаря на истината твърдението, че в река Дунав са били изпуснати радиоактивни води от АЕЦ "Козлодуй". Днес от централата също потвърдиха пред Actualno.com, че няма изменения в радиационния фон и няма опасност за населението. 

"Имало е такова събитие, което трудно е малко да се повярва, че персоналът е допуснал такава небрежност и безотговорност при извършване на една операция в хода на ремонтните работи", каза Касчиев. "Допуснато е прекалено високо налягане на азота, при което водата от първи контур започва да изтича през няколко разуплътнени места на горния капак на реактора и доколкото разбирам, през отворения трети парогенератор", обясни проф. Касчиев.

Той каза, че по негова информация количеството изтекла вода е около 30 кубически метра, "което е чудовищно просто, аз не знам друг такъв случай в историята на АЕЦ "Козлодуй" - такъв огромен теч да не се засече навреме и да не се вземат мерки", изрази притеснение проф. Касчиев. Той каза обаче, че въпреки че няма риск за населението и околната среда, последствията не са за пренебрегване. "Първо, тази вода е радиоактивна и с високо съдържание на борна киселина, като това представлява корозионна течност. Тя е попаднала върху горния блок на реактора, върху парогенератора, и оттам вече в затворения херметичен обем се е ляла надолу по решетки, по кабели, по други компоненти", отбеляза Касчиев. Той заяви, че персоналът на реакторния цех трябва да почисти тази вода, като това е свързано с "повишено облъчване". По думите на Касчиев се появява и проблем дали водата въобще ще може да бъде почистена.

Какво значи това за бъдещето на VI-ти блок - тежките въпроси идват тепърва:

Целия анализ гледайте във видеото.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес