Мая Манолова пред Actualno.com: Ананиев излъга медицинските сестри

10171
Мая Манолова пред Actualno.com: Ананиев излъга медицинските сестри
Снимка: Actualno.com

Министър Кирил Ананиев излъга медицинските сестри. Така омбудсманът Мая Манолова коментира пред Actualno.com недоволството сред здравните работници, което продължава, въпреки преговорите със Здравното министерство.

"Фактите са такива, той (министър Кирил Ананиев - бел. ред.) обеща и това е публично отразено във всички медии. В резултат на методиката, която той така и не показа, от първи юни ще бъдат променени заплатите на медицинските специалисти", отбеляза Манолова. Тя припомни думите на Кирил Ананиев, че няма да има медицинска сестра, която да получава по-малко от 950 лв. "Това просто не е истина", категорична бе Мая Манолова. Тя е убедена, че се изливат някакви виртуални милиони, които не достигат до хората. По думите ѝ освен да се обещава, трябва да се покаже и това как ще стане.

Партийните субсидии

По темата с парите на партиите, омбудсманът бе категорична, че дебатът е закъснял и нейната позиция е ясна още от самото начало - 1 лев партийна субсидия, за която са гласували хората по време на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Решението е произнесено и аз нямам колебания, каза Манолова. Тя поясни, че е възможно да се търси допълнително финансиране за партиите, но в никакъв случай от частни субекти. "Може да има допълнителни целеви пакети, свързани с предизборни кампании, за безплатен достъп до обществените медии, допълнително финансиране за разяснителни кампании", предложи Манолова. Тя заяви, че в момента се прави опит машинното гласуване да бъде забранено, и то от Централната избирателна комисия.

Двойният стандарт при храните

По отношение на качеството на храните в държавите от Централна и Източна Европа, Манолова подчерта, че се е променила директивата, която е признала проблема. "Беше обявено, че се забранява предлагането на храни с различни съставки, но под една и съща марка", каза Манолова. Тя припомни последното изследване, направено по единна методика в Европа, което показва, че има 9% продукти, при които има различни съставки с еднакъв етикет, с еднаква марка и опаковка и още 22% с различни съставки и подобна опаковка. Тоест доказано е, че проблем има и е абсолютно забранено тази практика да продължава, коментира още омбудсманът.

Презастрояването на София

По време на протеста пред Столична община срещу презастрояването на София, Манолова заяви, че продължава да отстоява справедливите искания на гражданите за по-чиста и достъпна градска среда, зелени площи, паркове и градинки. "Чувствам се една от протестиращите днес, тъй като сме имали десетки срещи и в Стрелбище, и в Лозенец, и в Дружба, и Младост, и Овча Купел", каза Манолова.

Трябва да се сложи точка на разрешаването на строителство, в която и да е градинка, за отсичането дори на едно здраво дърво. Трябват други решения, които да обещетяват собствениците по един справедлив начин, без да ги противопоставят на правото на останали столичани да живеят нормално и да дишат нормален въздух. Няма столица, в която небостъргачите да никнат безразборно, без да се спазват основни правила, поясни Манолова. Тя поиска и ревизия на всички разрешителни за строеж в зелени площи.

Ще се кандидатира ли за кмет?

"Нямам решение дали бих сменила ролята. Аз съм сред гражданите, но също така съм и сред медицинските сестри, но повярвайте ми, нямам намерение да сменям здравния министър". Така Манолова коментира пред Actualno.com и слуховете, че ще се кандидатира за кмет на столицата. "Бях и с майките на болните деца, но няма да ставам социален министър, бях на протест и с шофьорите от градския транспорт, но няма да ставам ватман, допълни още тя. Когато реша, ще ви кажа. При всички случаи, ако реша да се кандидатирам за друга позиция, то ще бъде от позиция на гражданите, в защита на гражданите", заяви омбудсманът на Републиката.

Повече по тези и други теми гледайте в прикачените видеа.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю