Над 14,4 млн. лева трябва да върнат партиите от субсидии

4470
Над 14,4 млн. лева трябва да върнат партиите от субсидии
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите най-после преизчисли точният размер на парите, които политическите партии трябва да възстановят заради неправомерно ползваните субсидии . Оказва се, че сумата за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на новия Закон за политическите партии - 31.03.2019 г. възлиза на 14 463 706 лева.

Как точно ще бъдат разпределена тази сума и по колко пари трябва да върне всяка от политическите партии? Ето и точните суми!

Управляващите от ГЕРБ трябва да върнат сумата от 5 613 724,00 лв., а прессъобщение от преди минути гласи, че от партията вече е изплатила сумата. Припомняме, че съгласно официални данни управляващата партия има на влог над 23 млн. лева!

На опозицията от БСП се пада сумата от 4 299 690,00 лв., като червените имат на влог 5,4 млн. лева.

ДПС пък дължи на държавата точно 1 625 892,00 лв., а има 6,2 млн. лева като депозит.

47 078,00 лв. дължи ДСБ, СДС е с двойно по-малко - 21 841,00. Партията на Миглена Кунева - Движение "България на гражданите, е с дълг от 38 223,00 лв. Партията на бившия евродепутат Николай Бареков "България без цензура", която се преименува на "Движение Презареди България", трябва да върне сумата от 38 904,00 лв.

"НФСБ" е прибрала в повече 542 137,00 лв, "АТАКА" - 539 894,00 лв., а "ВОЛЯ" на Марешки ще трябва да се раздели с 655 938,00 лв.

Интересен факт е, че "Евророма" има да връща 3016 лева - толкова, колкото и Съюза на българските комунисти и Партията на българските комунисти - поотделно всяка от двете комунистически партии! Какви суми трябва да връщат останалите партии - вижте ТУК!

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати писма до политическите партии, получили държавни субсидии, в които са посочени конкретните суми, подлежащи на връщане - разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер. В писмата е описан и механизмът за възстановяването на сумите, съобразно изискванията на Закона за изменение на Закона за политическите партии.

В случай, че партия, включително от състава на коалиция, която получава държавна субсидия, не върне доброволно разликата до предоставянето на втората част от субсидията за 2019 г., разликата ще бъде възстановена в бюджета, като на партията ще бъде предоставена седемдесет на сто от сумата, която трябва да й бъде отпусната като втора част на субсидията за 2019 г., съответно петдесет на сто от сумата, която трябва да й бъде предоставена от всяка следваща част на субсидията в рамките до една година от влизането в сила на закона. При недостиг на средства или липса на следващи части от субсидията, разликата, която не е върната от съответната партия или коалиция, следва да бъде възстановена доброволно по централния бюджет в срок до 31 декември 2020 г. Политическа партия, включително от състава на коалиция, която не получава държавна субсидия, следва да върне разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер до 31 декември 2020 година.

След изтичането на посочения законов срок – 31 декември 2020 г., средствата, които не са върнати в централния бюджет доброволно, подлежат на събиране по общия ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика