„Отговорите“ с Любомир Стефанов, Иван Христанов и Татяна Ваксберг (ВИДЕО)

6669

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Последствията от резултатите от предсрочните парламентарни избори на 2 април и възможно ли е новият парламент да излъчи редовно правителство? Коментираме последователно с политолога и преподавател в НБУ Любомир Стефанов и с бившия депутат от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов.

Международният наказателен съд в Хага издаде преди няколко седмици заповед за арест на руския президент Владимир Путин, който е издирван за военни престъпления в Украйна. Каква е вероятността Путин да бъде изправен и физически пред съда или да бъде съден задочно? Отговорите търсим с журналиста от Свободна Европа Татяна Ваксберг.

Ще излъчи ли редовно правителство новото Народно събрание?

Дали ГЕРБ или ПП-ДБ ще се превърне в гравитационен център за правителство, зависи от уменията на съответните политици.Борисов в типичен стил отвори палитрата на всеки, който желае да се качи и направи един парламентарен омнибус. Това каза в предаването „Отговорите“ политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов. „Трябва ли да има правителство? Да. Колкото по-скоро се отървем от служебното правителство и полупрезидентската република, толкова по-добре. Президентът дали иска или не иска, това е въпрос на историческа преценка. Когато излезе от „Дондуков“ и му направят биография, да си отговори честно на тези неща, ако желае. Служебното правителство пречи на конституционните порядки в тази държава и се натоварва с правомощия, които зависят от волята на един човек. Няма я демократичната отчетност. Кой може да направи правителство? Очевидно е кой. Или по-скоро е очевидно без кого не може. Не може без ПП и ДБ, не може и без ГЕРБ. Оттук нататък кой от двата ще се превърне в гравитационен център, зависи от уменията на съответните политици. Нито можем да забравим пропуснатите възможности по време на 12-годишното управление на ГЕРБ и както с едната ръка имат някакви успехи, така с другата са отговорни за доста... как да го нарека, съмнителни практики, граничещи с безобразия и безчинства. Така от другата страна не можем да забравим, или поне електоратът на ГЕРБ не може да забрави какво се случи с лидера на тяхната партия. Беше арестуван. На две инстанции съдът каза, че това е незаконно, накрая и Държавният департамент на САЩ каза, че това е на ръба на политическо преследване. Тези две неща изглеждат на пръв поглед несъвместими. Ако намерят начин да си продумат и да надградят това продумване в разговор, който евентуално да прерасне в платформа – да. Но първоначалните заявки са даже скептични в тази посока. Борисов в типичен стил отвори палитрата на всеки, който желае да се качи, направи един парламентарен омнибус. ПП бяха доста категорични, че няма да участват. С какви цели и с какви задачи, ще разберем може би по-късно, както се казва, детайлите. И накрая – дали това е добре? Разбира се, че е добре, правителство трябва да има тази държава, защото парламентът има работа да свърши.“

Още – във видеоматериала.

Резултатите от изборите и какви ще бъдат последстивята от тях?

Ще участваме в местните избори със свой политически проект. Това каза в „Отговорите“ Иван Христанов. Той беше заместник-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков, депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) и един от хората, които разкриха аферата „Евролаб“ на ГКПП „Капитан Андреево“. По-късно Христанов напусна ПП по собствено желание, за да направи свой политически проект. Ето какво каза той: „Ще участваме в месните избори и се стараем наистина да имаме възможно най-дълбоко представителство“.

На въпрос сами ли ще се явят на местния вот, Иван Христанов отговори: „За момента никой не ни е търсил за каквито и да е политически формати. Обикновено когато някой заяви нещо, веднага се появяват. Може би причината е, че всички бяха много заети с избори буквално допреди няколко дни, но за нас е много важно ние да можем да изградим такава партийна структура, такава организация, че да нямаме нужда от партньори. Това дава възможност да си избираш партньорите по идеология и по ценности. Формацията ни ще бъде центристка.“

Ето как Иван Христанов отговори на въпроса ще ходим ли пак на предсрочни избори и според него кога: „Говори се за някакви чного скорошни избори. Г-н Радев вече обяви, че този път мандатите ще ги извърти бързо. Ако няма споразумение между политическите сили, се говори за август, което ще бъде ужасно, всички са в отпуски. Или вот 2 в 1, заедно с местния, ако изобщо е възможен, защото това ще бъде първо много тежка администрация и организация, но трябва да си дадем сметка, че вот 2 в 1 би бил престъпен. Защото с 50 лева ще си купиш два вота, а не един. Това прави купуването на избори неимоверно по-евтино – с един куршум, с една петдесетолевка два заека. Нека не обиждаме всички кметове, но там, където има местни феодали, те вече се ангажират, защото имат личен интерес. Което за парламентарните избори не е точно така. Те помагат, но няма как винаги да се раздават на 100%“.

Нека тези, които свалиха правителството на „Продължаваме промяната“, четирите партии, които заедно имат не 123 гласа, с които свалиха кабинета, а над 150, да направят сега те правителство. Защо се говори, че непременно трябва да има коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ, каза Христанов.

Как според него ПП трябва да понесе политическата отговорност за резултатите от вота, ще научите от видеоматериала.

Каква е вероятността Путин да бъде изправен и физически пред Международния наказателен съд или да бъде съден задочно?

Владимир Путин може да бъде съден задочно от специално създаден трибунал, Международният наказателен съд може да греда делото само в присъствието на обвиняемия. Това каза журналистът от „Свободна Европа“ Татяна Ваксберг в „Отговорите“.

Международният наказателен съд в Хага издаде преди няколко седмици заповед за арест на руския президент Владимир Путин, който е издирван за военни престъпления в Украйна. Каква е вероятността руският президент да бъде изправен и физически пред съда или да бъде съден задочно? Ето какво каза Татяна Ваксбег: „В момента, ако попитате който и да било анализатор, ще ви каже, че вероятността той да се озове физически в Хага е нулева. Но в допълнение бих казала нещо друго в допълнение към тази нулева възможност. Много неща на нас ни изглеждаха невъзможни само допреди дни или месеци. Ние не смятахме, че войната в Украйна е възможна часове допреди танковете да влязат в Украйна. А когато те влязоха, разбрахме, че има и втора изненада – не просто че има наистина война, а че тя се води в такъв външен вид, в какъвто се е водила преди 80 години по време на Втората световна война. След това не вярвахме, че Западът ще подпомага Украйна с оръжие... В момента говорим за това колко МиГ-а, колко изтребителя ще получи Украйна. Искам да кажа, че в момента да се прави прогноза за каквото и да било просто не е здравословно, защото събитията ни изненадват. Те се случват по-бързо, отколкото и най-добрият прогностик може да го предположи.

Зависи в кой съд се гледа въпросното дело, възможностите са много. Мога да кажа къде Путин не може да бъде съден задочно. Не може да бъде съден задочно в Международния наказателен съд, който е издал заповедта за задържане. Този съд гледа делата само в присъствието на обвиняемия. Не може да бъде гледано задочно в редица национални юрисдикции, които имат право да завеждат тези дела, дори граждани на съответните държави да не са сред пострадалите, те имат право да завеждат такива дела. Само че в този случай в националните съдилища влиза в сила клаузата за имунитет. Такава клауза няма в Международния наказателен съд, това е изрично е споменато, че държавни глави не могат да се ползват с имунитет, когато са заподозрени за такива престъпления, но там пък е нужно обвиняемият да присъства физически.

И една възможност, която все още е в сферата на хипотезите. Той би могъл да бъде съден задочно в един бъдещ трибунал, чиито правила за функциониране тепърва ще бъдат изработени . И въпросът за това държавни лидери или високопоставени политици, или много издирвани престъпници да могат да бъдат съдени в тяхно отсъствие, когато става дума за трибунали, създадени ад хог, т.е. извънредни съдилища.“

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю