"Отговорите": С Николай Хаджигенов, Ваня Григорова и Димитър Ганев (ВИДЕО)

13845

Ето какво ще видите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Две теми бяха смотани под килима от медиите в края на миналата година, но ние започваме с тях. Защо „Ние идваме“ поискаха прокуратурата и правоохранителните органи у нас да се занимаят с руската посланичка Елеонора Митрофанова и защо американският конгресмен републиканец Уорън Дейвидсън поиска от финансовото министерство на САЩ санкции срещу главния прокурор Иван Гешев. Разговаряме с адвокат Николай Хаджигенов от „Ние идваме“.

Как синдикатите смятат да се преборят за увеличение на минималната работна заплата и ако няма правителство, срещу кого ще протестират – в студиото е икономическият експерт на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

Старият и вече подотегнал въпрос ще има ли правителство, или отиваме на предсрочни парламентарни избори – разговор с политолога от „Тренд“ Димитър Ганев.

Защо „Ние идваме“ искат прокуратурата да се заеме с Елеонора Митрофанова

Ако Митрофанова застреля Гешев на жълтите павета пред Министерския съвет, няма да е достатъчно гълъбът да се превърне в ястреб. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите“ адвокат Николай Хаджигенов от „Ние идваме“.

Припомняме ви, че две теми бяха смотани под килима от медиите в края на миналата година, но ние започваме с тях. Първата е защо „Ние идваме“ поискаха прокуратурата и правоохранителните органи у нас да се занимаят с руската посланичка Елеонора Митрофанова. Втората е защо американският конгресмен републиканец Уорън Дейвидсън поиска от финансовото министерство на САЩ санкции срещу главния прокурор Иван Гешев. Ето какво каза адвокат Николай Хаджигенов:

„Има теми и хора в България, които са още относително недосегаеми. Ние затова решихме да използваме възможността да дадем въже на Гешев. Не съм очаквал Гешев да се покатери по въжето, но как чудесно се обеси на него, нали?

Ето, Митрофанова. Изгонихме 70 шпиони, във война сме, вражеска държава сме... Самото споменаване на Митрофанова кара Гешев да бяга с писъци някъде другаде. По възможност в другия край на страната.

Предишното редовно правителство изгони 70 човека за дейност, несъвместима с дипломатическия им статус. Това е учтивият начин да се каже, че те са се занимавали с шпионство. Доколкото в момента се води война и ние (за Русия, бел. ред.) сме вражеска държава, това са правните термини, познавайки структурата на това как работят съветските представителства, те не се различават от времето, когато имаше Съветски съюз и сега, Елеонора Митрофанова е човекът, който командва шпионската мрежа у нас Това е причината, поради която ние поискахме, забележете, да бъде издирена макар че всички ние знаем къде е. И евентуално да бъде разследвана. Това не касае по никакъв повод нейния статут на дипломат.“

Одекватно ли реагира българската държава на писмото на американския конгресмен за Иван Гешев, ще узнаете от видеоматериала.

Как синдикатите ще се преборят за увеличение на минималната работна заплата

След изборите ГЕРБ и ПП ще бъдат в едно правителство. Тази прогноза направи икономическият експерт на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова в предаването на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова”. Ето какво каза тя:

„Според мен отиваме на избори.Видяхме колко трудно бяха проведени разговорите досега от вече проведените избори и при президента. Видяхме острото противопоставяне в Народното събрание. Аз нямам никакво съмнение, че при следващи избори ГЕРБ и „Продължаваме промяната“(ПП) ще бъдат в едно правителство. Това е лично мое мнение. Те подскачат (при такава прогноза, бел.ред.) сега, за да могат да консолидират електоратите си, но след втори кръг избори смятам, че ГЕРБ, ПП и „Демократична България“(ДБ) ще бъдат отново в едно правителство. Казвам отново, защото ДБ в други мимикрии вече беше в правителство с ГЕРБ. Но те не можеха според мен да си позволят да го направят сега, при тези избори. Нямаше да бъде прието добре от техните избиратели. И сега още при провеждането на изборите, последните избори, има хора, които се опитват да влияят и да кажат „Трябва, ние сме длъжни да съставим евроатлантическо мнозинство“. Т.е. това ще бъде базата, на която тези три формации според мен ще съставят правителство. Нашият синдикален и работнически проблем е в това, че в тази конфигурация също не очаквам да се провежда политика, която да е в интерес на българския работник.

По принцип тогава (след парламентарните избори да има натиск за увеличаване на минималната работна заплата, бел.ред.) би било най-ползотворно. Тук обаче изказвам личното си мнение. Ако не покажем сега, че българският работник е важен и че той следи какво се случва и че е видял предателството както на народните представители, така и на служебния кабинет, то тогава няма да има смисъл да протестираме, защото вече тези хора ще имат правото да определят и минимални работни заплати, и обезщетения за безработица и всичко останало, което им позволи българският избирател. Кучето се бие преди да ухапе“.

Припомняме, че след дълги препирни в Националния съвет за тристранно сътрудничество и в парламента, в крайна сметка правителството предложи минималната работна заплата за тази година да стане 780 лева. Синдикатите обаче настояват за 850 лева и са в стачна готовност. Какви ще бъдат техните действия и има ли спекула в покачването на цените, ще разберете от видеоматериала.

Правителство с третия мандат или предсрочни парламентарни избори?

Далеч е да се говори за мнозинство на ГЕРБ и ДПС. Това каза в предаването „Отговорите“ политологът от агенция „Тренд“ Димитър Ганев. Той коментира хипотезата може ли заради връщането на хартиената бюлетина ГЕРБ и БСП да доминират в едно следващо. Народно събрание. Ето още какво каза той:

„Ние от агенция „Тренд“ имахме възможност да публикуваме данни от национално представително проучване в средата на декември месец, в което общо взето се възпроизвежда изборния резултат от вота през октомври. Разбира се аз не подценявам факта, че ще имаме по-друга изборна технология, имам предвид връщането на хартията, но да ви кажа, доста се надценява този фактор. Да, разбира се, една група от българските граждани, които са по-възрастни и имат дистанция от подобен тип технологии, никога не са ползвали банкомат, смартфон, компютър и прочие. Вероятно някаква част от тях не излязоха да гласуват поради такава дистанция с машините. Дори и те да се върнат, какво? Някой си мисли, че това ще промени рязко изборния резултат? Аз лично се съмнявам. Да, вероятно някои от партиите, които имат по-голямо натрупване на такъв профил хора в техните редици, като БСП например, може да компенсира част от загубите, но по никакъв начин това няма да направи БСП отново голяма политическа сила. В смисъл, че разликите ще бъдат по-скоро минимални.

Разбира се хартиената бюлетина е по-необходима на местния вот. Ако при национален вот няколко хиляди гласа нямат значение, имам предвид да определят конфигурацията в Народното събрание, дали някой ще има мнозинство или няма да има, друг тип промени трябва да има, за да се реши т.нар. правителствен ребус, докато на местните избори понякога, особено в по-малките общини на втори тур нещата зависят от няколко десетки гласа. А не хиляди. Десетки гласа“.

Политологът Димитър Ганев не изключва в един следващ парламент да има правителство между ГЕРБ, ПП и ДБ. Според него обаче това няма да бъде кабинет, в който ще участват лидерите на партиите, а ще бъде по-скоро от типа на предложеното от ГЕРБ правителство с премиер някой като проф. Никола Габровски. Тогава партиите биха могли да се оправдаят, че те подкрепят експертността и съзнават нуждата България да има правителство.

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю