"Отговорите": С Владимир Сиркаров, д-р Елена Георгиева и Иван Христанов (ВИДЕО)

7514

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова": Ще имаме ли най-после бюджет за тази година и какво е състоянието на икономиката при смяната на властта от служебно към редовно правителство? Разговаряме с икономиста и финансов журналист Владимир Сиркаров.

Протестите в „Майчин дом“ и какво се случва в болничното заведение? В судиото освободената от поста началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение д-р Елена Георгиева-Иванова.

Има ли място за нов политически проект и какъв ще бъде той? Разговор с напусналия наскоро „Продължаваме промяната“ Иван Христанов.

Ще имаме ли най-после бюджет за тази година?

Трябва устойчива политика на публичните финанси, за да не е проблем дефицитът. Трудно ще бъде да се намали съществено дефицитът в бюджета. Това каза икономистът и финансов журналист Владимир Сиркаров в „Отговорите“:

„Лошото е, че в момента макрокартината не предполага въобще да имаме дефицит. Да, със сигурност политическата ситуация е една от основните причини за този дефицит, защото когато си в цикъл избори след избори, в крайна сметка популизмът е част от играта. Да се надяваме, че в момента с редовен кабинет, въпреки че доста сложни отношения има вътре в него, все пак ще се изготви една средносрочна прогноза и ще се даде сигнал към европейските ни партньори, че оттук насетне вече ще се работи по-конструктивно и публичните финанси ще влязат в релси. Но тепърва предстои да видим.“

Колко може да бъде намален дефицитът, колко е реалният?

„Реално трудно ще бъде намален дефицитът съществено, тъй като вече са се предприели доста мерки в разходната част, някои от които и през закони, както е в случая с увеличаването на пенсиите. Разбира се и социалните програми много трудно се намаляват. Казус тук е, че на касова основа можем да намалим дефицита под някаква форма в края на годината, но Европейската комисия и Европейската централна банка, евросистемата, със сигурност наблюдават начислената основа. Така че и в контекста на това, което вече споделих, че в самия кабинет ще има противоречия, си мисля, че по-реалистичният вариант е някъде около 4-4,5%. Опозицията със сигурност ще натиска много, синдикатите също. Защото трудността идва оттам, че от една страна виждаме, че има категорична позиция, че няма да се вдигат данъците, т.е. приходната част няма да има съществено изменение.

ОЩЕ: Възможно е да се отложи приемането ни в еврозоната: Владимир Сиркаров в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Да не говорим, че в прогнозите, които се правят от миналата година виждаме, че инфлационният натиск намалява. Т.е. цените продължават да се повишават много леко, но темпът намалява и най-вероятно ще станем свидетели на понижаване на цените, което в крайна сметка е нещо много позитивно. Напълно реално е годишната инфлация да е под 10%, но това в никакъв случай не е ниска инфлация.“

Още – във видеоматериала.

Защо в „Майчин дом“ има протести?

Какво се случва в "Майчин дом"? Защо в болничното заведение има протести? Вярно ли е, че разликата в заплащането на медиците там е драстична? В "Отговорите" разговаряме с освободената от поста началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение д-р Елена Георгиева-Иванова. Ето част от казаното от нея в интервюто:

"В толкова пъти обсъждания одитен доклад (доклада на Вътрешен одит на Министерство на здравеопазването, бел. ред.) пише как не са предоставени документи за възнагражденията изобщо на ръководството."

Какво още констатира одитният доклад? Във Вашия пост във Фейсбук пишете, че определени медици си разпределят сума от порядъка на 1 500 000 лв. годишно. Това са много пари.

"Да, изпълнителният директор. Това нещо беше обсъдено и на парламентарна комисия на 25 май в Народното събрание. Констатирано е в одитния доклад. За всичко, което казах тук до момента имам документи. И за входираните от мен доклади, и за сигналите, пуснати до Министерство на здравеопазването (МЗ), Министерство на финансите (МФ), Медицински надзор, Български лекарски съюз (БЛС), Инспекция по труда."

След два протеста в "Майчин дом" има настроения десетки медици да напуснат, много от тях са анестезиолози. Така ли е наистина?

"Така е. От 12 анестезиолози, 10 са декларирали с подписите си, входираха писмо до парламентарните групи и са готови да го направят. Аз се опитвам все още да ги спра с надеждата да не загубим тази клиника, която все пак, както много пъти повтарям, е изграждана и съществува от 50 години. Там има две колежки, едната от които е от създаването на "Майчин дом". Това е една клиника с традиции, приемственост и ми е болно да бъде унищожена. Иначе всички анестезиолози в мига, в който напуснат, ще си намерят работа. Аз самата имам вече четири предложения, не от нашата болница, от четири други болници, без да съм звъняла аз активно да търся, за което благодаря на колегите".

ОЩЕ: Ръководството на "Майчин дом" не вижда масово недоволство от работещите в болницата

Д-р Елена Георгиева не иска да поставя в центъра на събитията нейното уволнение, а бъдещето на Клиниката по анестезиология към "Майчин дом" и справедливостта на заплащането в болницата на различни специалисти. В интервюто тя сподели, че ще се консултира с юристи дали да потърси правата си по съдебен път заради уволнението. Тя сподели с нас, че същият ден, в който е била освободена, картата ѝ за достъп е била блокирана и дори не е можела да излезе от "Майчин дом". Трябва пълна проверка на това, което се случва в болницата, категорична е тя и с огорчение допълва, че сигнализираните институции до момента не са направили нищо.

Ръководството на "Майчин дом", ако желае, може да се възползва от право на отговор.

Още – във видеоматериала.

Има ли място за нов политически проект и какъв ще бъде той?

Настоящият политически момент през погледа на един политик, който вече не е част от управляващото мнозинство. В „Отговорите“ разговаряме с напусналия наскоро „Продължаваме промяната“ Иван Христанов, който беше депутат, заместник-министър на земеделието и осветли аферата „Евролаб“ на Капитан Андреево. Готов съм с моя политически проект, който се нарича „Единение“ и ще бъда председател на партията, каза той. Новата партия ще участва в местния вот през есента:

„Целта да обединим недоволните в България по-скоро е ниска. Ние трябва да си дадем сметка, че обединяването на недоволните няма наистина да генерира този подем, който очакваме. Ние трябва да обединим всички, които гласуват с „не подкрепям никого“, тези, които са отказали да гласуват и включително тези, които напуснаха България и не просто се отказаха от избирателните си права, но и бяха прокудени от родината.“ Какво финансиране очаквате да имате, преди да стигнете до субсидия? Кой ще финансира този проект, без пари нищо не става. „ Финансирането, да, винаги е най-тежкият момент, най-тежкият елемент от една партия. Ние се опитваме да достигнем до хора, които наистина продължават да вярват в България и продължават да са убедени, че да финансираш демокрацията чрез подкрепа на политическа партия, е по-важно, отколкото да дадеш пари, очаквайки услуга, концесия, нещо, което да продължи за съжаление този вече трийсетгодишен модел на „на ти пари, обаче да знаеш, че ми дължиш“.

ОЩЕ: Ще участвам в местния вот със свой политически проект: Иван Христанов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Аз съм си финансиал кампаниите в Плевен, говорейки с хора и това, което мога да кажа, е че наистина има предприемачи, има дори хора на заплата, но са готови да отделят част от нея, за да могат да финансират обща мечта. Бих могъл да кажа и думата „кауза“, но като че ли в последната година и половина тя се износи. Ние имаме нужда от кауза, но имаме нужда от по-голямо нещо, което е мечта. Да, разчитаме на дарения и на подкрепа от симпатизанти, както и хора, които 30 години преход и 15 години буквално диктат им омръзнаха и вярват, че има смисъл да направим нещо единни.“ Новата партия ще бъде центристка и прагматична, сподели още Христанов. Тя се участва на местните избори. Какво ще обещае на хората и кои са евентуалните й партньори, както и какво мисли лидерът й за настоящото управление, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю