Ръководството на "Майчин дом" не вижда масово недоволство от работещите в болницата

3657
Ръководството на "Майчин дом" не вижда масово недоволство от работещите в болницата
Снимка: БГНЕС

Медицинският съвет на болница „Майчин дом“ изрази единодушно подкрепата си към ръководството на лечебното заведение за смяна на началника на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) – д-р Елена Георгиева. Изявлението на членовете на Медицинския съвет е по повод предстоящия по-късно днес протест, организиран от синдикат „Защита“ в подкрепа на отстранената д-р Георгиева, както и „заради оказван административен тормоз“ от страна на директора на болницата.

ОЩЕ: Анестезиолози от "Майчин дом" излизат на протест, искат шефът на болницата да си ходи

"Членовете на Медицинския съвет изразиха категоричното си мнение, че не подлагат на съмнение професионалните качества на д-р Георгиева, както и че тя неколкократно е била потърсена, за да й се предложи възможността да остане да работи в клиниката като редови лекар. Д-р Георгиева, обаче, не е хабилитирано лице и не може да изпълнява длъжността началник на клиниката", обясниха те. 

Д-р Веселин Дяволов, заместник-директор на болницата посочи, че не може да се подлагат на съмнение работата и нивото на компетентност на болницата. "Няма напрежение сред колегите", добави той.

Началник на клиниката по неонатология проф. Боряна Слънчева каза, че всички в тази болница работят в интерес на пациентите и на децата, и биха искали лечебното заведение да продължава да има добро име. "Има определени наредби, на които лечебните заведения трябва да отговарят, а „Майчин дом“ има трето ниво на компетентност", припомни тя. По думите й казусът засяга по-скоро личностни проблеми. 

"Няма напрежение сред работещите, няма проблем нито за постъпващите пациенти, нито за раждащите, нито за предстоящите операции", каза завеждащият „Родилна зала“ проф. Георги Николов.  

Проф. Костов: Родилката, докарана с хеликоптер, е стабилна, но рисковете не са отминали

Става дума за родилка на 38 години в критично състояние след цезарово сечение, което е извършено на 4 декември. Тя е била с близнаци. Д...

Председател на дружеството на столичната колегия на Българския лекарски съюз в „Майчин дом“ д-р Атанас Чернев също изрази подкрепата за решението на ръководството на болницата. "Това е спор, уронващ престижа на болницата, това не е начин за решаване на проблема", коментира той.

„Под никаква форма работата на клиниката от страна на ръководството не е възпрепятствана и не е оказван тормоз. Напрежение сред колектива на КАИЛ се нагнетява от д-р Георгиева, която не желае да се съобрази със законовите изисквания и разпространява неверни твърдения за предстоящи уволнения в структурата, каквито изобщо не се предвиждат и никога не са коментирани. В момента тя инициира предприемането на протестни действия под формата на синдикална дейност“, се допълва в отговора от болницата.

"Според разпоредбите на Закона за лечебните заведения началник на клиника може да бъде лекар - хабилитирано лице, с призната медицинска специалност по профила на клиниката и трудов договор, допълниха от „Майчин дом“. Д-р Георгиева не е хабилитирано лице", допълниха от болницата.

Обявен е конкурсът за заемане на длъжността началник на клиниката. До заемане на длъжността, тя ще бъде изпълнявана от доц. Емил Кържин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com