"Отговорите" с Владимир Сиркаров, Георги Папакочев и Анна-Мария Кръстева (ВИДЕО)

8075

В обзорното предаване "Отговорите" тази седмица темите са:

Законопроект за обяваване на таван от 10% надценка за 17 храни предлага служебното правителство на новия парламент. И още – ще има ли бюджет за тази година и колко е важно това. Коментираме с нашия първи гост - икономиста и журналист Владимир Сиркаров.

"Този таван няма да помогне за намаляне на общата инфлация и общите тенденции в последните две години. Прави се опит за успокоение на всички нас, че правителството прави нещо и налага мерки. Но реално, когато държава се опитва да се намеси на изцяло конкурентен пазар, това е обречено от сериозни дисбаланси. Тази мярка е за 6 месеца и ще се отнася за големите вериги, но се създава казус, свързан с това, че ако се намалят тези стоки, може да бъдат ударени малките търговци". Така коментира икономистът идеята за таван от 10% надценка на опеделени стоки.

По думите му големите търговци знаят как да защитават своите продукти и предложението е доста сложен механизъм, който ще бъде преправян, ако се стигне до него: "...Виждам, че повечето партии заявяват, че подобни намеси не са нужни", заяви той.

Апел да бъде създено правителство от евроатлантическите партии подписаха над 100 интелектуалци. Възможно ли е това? Разговаряме с Георги Папакочев, журналист, фотограф и един от подписалите апела.

"Днес следих първото заседание на новия парламент, което очаквано премина в стила "с летящ старт стискане по гушата". От изказванията на лидерите на парламентарно представените партии и от последвалото светкавично гласуване на избора на председател на парламента, тоест липсата на избор на председател, стана ясно, че никой никъде вече никого не слуша". Така журналистът коментира първия парламентарен ден на 49-тото Народно събрание, което днес не успя да излъчи свой председател.

Проумяваме ли смисъла на Възкресение Христово или просто празнуваме Великден. В студиото – богословът и журналист Анна-Мария Кръстева. Въпросите са ясни, започват Отговорите.

"Великден е денят, в който се осъществява нашето спасение. Денят, в който Исус Христос възкръсва и ни дава залог за нашето бъдещо Възкресение".

Има много голямо неразбиране покрай някои традиции, свързани с този празник. Анна-Мария Кръстева споделя, че например не е правилно да наричаме плащеницата просто маса, под която минаваме за здраве:

"Лошото е, че в самата църква понякога някои от свещенослужителите казват "минете за здраве". Въобще даже не е необходимо да се мине под масата, необходимо е да се поклониш пред плащеницата, може да минеш отстрани. Всички суеверия се задълбочават още повече в последните години - всички разбират от футбол, от политика и от църква".

ЦЯЛОТО ПРЕДАВАНЕ ГЛЕДАЙТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю