Режисьорът на "Шестият ден": Филмът е искрен и емоционален

95469
Режисьорът на "Шестият ден": Филмът е искрен и емоционален

Новият български филм „Шестият ден“ излиза на голям екран на 15-ти ноември. Премиерата му е изтеглена с цял месец по-рано заради големия зрителски интерес.

Режисьорът Владислав Радев разказа специално за actualno.com какво го е вдъхновило за създаването му, сподели повече за главните герои и какво да очакват зрителите.

Сони и HBO планират филм за Сноудън

Телевизионният канал HBO и кинокомпанията Сони водят преговори за заснемане на филм за Едуард Сноудън, пише "Ню Йорк Таймс", предаде Б...

Бихте ли разказали накратко сюжета на филма "Шестият ден"? Какво послание носи той?

Главните ни герои Крис и Силвия се срещат случайно в малко провинциално градче. Въпреки че са представители на различни социални групи, те имат сходни интереси, споделят общ мироглед и визия за живота. Бързо се сближават и влюбват. Всичко върви добре, до момента, в който стари врагове на бащата на Силвия не решават да си отмъстят, „прицелвайки“ се в най-слабото място на бизнесмена. Този момент отключва събития, които са съдбоносни за нашите герои, а изпитанията, през които преминават променят живота им завинаги.

Не мисля, че филмът дава конкретни отговори и прави някакви внушения, по-скоро се опитва да възбуди чувствителността ни към онези общочовешки ценности и проблеми, които сякаш все по-често омаловажаваме и изместваме в отношенията си, както в обществото, така и един към друг. Трябва ли задължително да се изправим пред сериозно изпитание, за да си дадем реална сметка колко ценни за нас всъщност са най-близките ни хора? Дали наистина сме готови да жертваме себе си в името на другия? До какви крайности можем да стигнем?

Какво Ви вдъхнови за създаването му?

Историята. Въпреки че, е плод на художествена измислица, достоверността й впечатли силно зрителите, които вече видяха филма. Приемаме го като комплимент, филмът е тежък, но и много искрен, емоционален, откровен.

Филмът на BBC бил за пиянството на британците, не за Слънчев бряг

Филмът на британската телевизия Би Би Си за българския курорт Слънчев бряг не е част от кампания срещу българския туризъм, а филм за пи...

Къде заснехте лентата и защо точно на това място?

По-голямата част е заснета в Добринище. Всички, които са били там знаят, че мястото е очарователно, тихо и спокойно. Работихме в градчето в продължение на две години за кратки периоди по няколко дни. Продуцентът на филма Стоян Витанов е роден там. Това също донякъде предопредели избора ни. Преценихме, че за да сме максимално пълноценни имаме нужда точно от такова място, което да ни позволи да разгърнем идеите си и да снимаме спокойно. Останалата част от снимките се случиха в Полска Скакавица и тук в София. Успяхме да заснемем няколко кадъра и на връх Тодорка.

Трудно ли Ви беше да намерите точните актьори? Разкажете ни малко повече за тях.


Не мога да кажа, че беше лесно. Проведохме няколко кастинга, но с всеки следващ оставахме все по-разочаровани. На последния от тях срещнахме Дика Аратлъкова, която единодушно, избрахме за главната роля на Силвия във филма. Мисля, че това беше повратната точка в този процес. Освен с харизамтичното си излъчване, тя ни плени със своята фина и деликатна емоционалност. Радвам се, че прие поканата ни за участие в „Шестият ден“. Малко по-късно се свързахме и с Ивайло Драгиев, както и с останалата част от актьорския състав. Всички участваха много активно в процеса. По-късно успяхме да привлечем Анжела Недялкова, Ивайло Димитров, Богдан Казанджиев, Милена Николова – Миленита, Калин Врачански.

„Шестият ден“ излиза месец по-рано в кината

Поради големия зрителски интерес, новият български филм „Шестият ден“ излиза на голям екран месец по-рано, съобщават от еки...

Музиката е много важна част от един филм. Как се казва саундтракът и как го избрахте?

Музиката е изключително важен елемент в този филм. Тя помага, когато искаш да доизградиш внушението, което търсиш в дадена сцена. Лошо е, когато разчиташ само на нея, за да постигнеш този резултат. Смятам, че попаднахме на един от най-добрите млади български композитори - Георги Стрезов. Освен за нашия филм, той работи и по саундтрака на историческия сериал „Дървото на живота“, което само по себе си е едно сериозно творческо предизвикателство и признание. Малко по-късно към проекта се присъедини и Любомир Денев-Син. Мисля, че крайният резултат от работата на тези талантливи творци е впечатляващ и вдъхновяваш.

Какви са плюсовете и минусите на българското кино като цяло?

Вярваме, че пътят към сърцето на българския зрител е отворен. Винаги е бил. Отделен е въпросът как някои от хората, които се занимават с това изкуство тук експлоатират тази възможност. За съжаление прекалено дълго време дъвкахме и преекспонирахме теми от миналото, които пренесохме в годините. Крайна време е да затворим тази страница и да продължим напред.

Сони и HBO планират филм за Сноудън

Телевизионният канал HBO и кинокомпанията Сони водят преговори за заснемане на филм за Едуард Сноудън, пише "Ню Йорк Таймс", предаде Б...

Защо хората да гледат "Шестият ден"?

Искахме да разкажем една силна, вдъхновяваща и искрена история. Дали успяхме, ще преценят зрителите. Вярваме, че независимото кино в България има бъдеще и че мястото на проекти като този е на големия екран. Случването на магията, внушението, въздействието прави това изкуство толкова велико. Историята е над всичко. Тя беше и основната ни мотивация да създадем този филм.

Трейлъра към филма вижте ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю