Теменужка Петкова: Няма да се стигне до време разделно за кабинета

1622
Теменужка Петкова: Няма да се стигне до време разделно за кабинета
Снимка: БГНЕС

Нещата ще бъдат урегулирани и няма да се стигне до време разделно за кабинета. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със снощното извънредно заседание в Министерски съвет.

„Заседанието премина в един откровен диалог, какъвто трябва да има между партньори в управлението. Нямаше напрежение, бяхме откровени. Всеки от нас каза онова, което вижда и усеща като отношение”, поясни министърът в съботния сутрешен блок на Нова телевизия.

Концесионерът на мини "Бобов дол" дължи на държавата 560 000 лв

Към този момент концесионерът дължи плащания на министерство на енергетиката в размер на 560 000 лева, в това число от главница и лихва...

„Накрая се обединихме около това, че за да продължат реформите в България, да продължим да работим със същите темпове, за никога не е тайна, че правителството работи и се справя, но за да продължим да работим добре, необходимо е да бъдем единни навсякъде", обясни министър Петкова.

На въпрос идва ли време разделно във вторник енергийният министър заяви: „Нещата ще бъдат урегулирани и няма да се стигне такава ситуация".

Петкова даде интересен отговор и на въпрос за бъдещето на проекта "Белене". Ще подкрепя единствено икономически обоснован проект, каза тя, като не стана ясно счита ли сегашната ситуация с "Белене" за икономически обоснована.

"Когато наближават избори, имаме доста неадекватно поведение на нашите коалиционни партньори". Така пък определи ситуацията от вчера (14 октомври) зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цвтанов.

По думите му „важно е да отчетем различията, които има в РБ, защото в началото, когато беше създадено коалиционното правителство, когато формирахме парламентарно мнозинство, ние разчитахме на 23 народни представители, който да подкрепят правителството на Бойко Борисов, като това беше договорено на съвместна среща”, обясни още Цветанов.

Ковачки поискал да се оттегли от Бобов дол, но се отказал

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред журналисти в Министерски съвет, че вчера е било получено уведомление от дружес...

Днес ние разчитаме само на 13, от тези, които подкрепят правителството и останалите, които играят някаква роля на опозиция. Механичния сбор между ПФ. РБ и ГЕРБ, ние имаме проблем относно събирането на 121 народни представители, за да можем да формираме мнозинство, което да е стабилно. От тази гледна точка премиерът беше много ясен за това, че тази ситуация не може да продължава и трябва да се изясни дали РБ е в този комплект, който беше от 5 партийни групи или имаме ДСБ, които са отделно, но да има ясно разграничение, за да знаем кой всъщност подкрепя българския парламент. Трябва да има ясно разграничаване”, добави още той.

Actualno.com припомня, че след инфарктното заседание на правителството снощи, Реформаторите препотвърдиха подкрепата си за управляващата коалиция.

„Не сме говорили нито за развод, нито за брак“, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

„Винаги, когато има изборна кампания, в случая президентска, има и напрежение. И трите парти имат различни кандидатури и това води до напрежение. Никой не е поставял въпроса дали някои подкрепя ГЕРБ. Партиите изразиха подкрепата си към управляващата коалиция“, каза още здравният министър, цитиран от "Фокус".

Подобна позиция изрази и Найден Зеленогорски от ДБГ. „Има известно влошаване в комуникацията в управляващата коалиция. Ще направим така, че да подобрим комуникацията. Трябва да продължим, с подкрепата на мнозинството. Нашата оценка е позитивна към нашите министри и министрите на правителството”, заяви той.

Борисов към министрите от РБ: Вторник ще е ден разделен

С много остър тон премиерът Бойко Борисов съобщи на министрите от Реформаторския блок, че вторник (18 октомври) ще бъде "ден разделен"....

"Настояваме за преподписване на споразумението с приоритетите на правителството, за да сме убедени, че цялото мнозинство стои зад тях, каза пък в „Панорама“ по БНТ вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Това ще даде яснота кой подкрепя и кой не тези приоритети, категорична бе тя.

Казусът с миньорите

А иначе във връзка с това дали ще бъде прекратена концесията на мини „Бобов дол”, дали държавата ще защити своя интерес и този на хората Теменужка Петкова поясни, че това е изключително важна. „Трудът на тези хора е много тежък, те са достойни и всички трябва да се отнасят с уважение. Тези хора не биват да бъдат използвани за определени политически интереси”, посочи тя, цитирана от "Фокус".

По думите й трябва да се мисли в посока как се е стигнало до тук. Петкова уточни, че действията по концесията в периода 2005-2007 г. пораждат сериозни съмнения.эЕнергийният министър допълни, че през 2005 г. тогавашният министър Мирослав Севлиевски след решение на Министерски съвет дава концесията на "Мини Бобов дол", което тогава е държавно предприятие.

„Впоследствие са добавени условия за влизането в сила на концесията след приватизация или чрез друга сделка, тоест държавата е очаквала да получи приходи от тази концесия. През 2007 г. обаче като министър Румен Овчаров подписва допълнение към договора, с което прехвърля права по концесията, която не е влязла в сила, на частното дружество „Ораново" ООД. Как се прехвърлят права за нещо, което не е влязло в сила? Така държавата не получава нищо от тази концесия и бива изместена от едно дружество след решение на Министерския съвет", коментира още министър Петкова.

Трайков за Борисов: Безотговорно е да плашиш с правителствена криза

В личния си профил във Facebook кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира скандала в Народното събрание, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика